Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ŠKANDÁL v Česku: Ak sa to potvrdí, ide o akt štátneho terorizmu! Rusi hrozia odvetou

Jan Hamáček a Andrej Babiš Zobraziť galériu (8)
Jan Hamáček a Andrej Babiš (Zdroj: Reprofoto ČT24)

PRAHA - Český vicepremiér Jan Hamáček podá v nedeľu trestné oznámenia na neznámeho páchateľa za ohrozenie utajovanej skutočnosti. Uviedol to v reakcii na tvrdenia exministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka. Ten vraj už dlhšiu dobu vedel o zapojení ruských agentov do výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach.

Informáciu priniesol spravodajský server Denikn.cz. "Nie je to prekvapenie. Tieto informácie som mal k dispozícii už predtým," povedal pre Deník N Petříček v reakcii na mimoriadnu tlačovú konferenciu českého premiér Andreja Babiša a vicepremiéra Jana Hamáčka, na ktorej oznámili vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe.


ŠKANDÁL Česko vyhostí 18 pracovníkov ambasády: Boli to ruskí špióni, dvaja sú obvinení z otravy Skripaľa


Aktualizované 16:15 Severoatlantická aliancia (NATO) podporuje Českú republiku, ktorá vyšetruje "zlovoľné aktivity" Ruska na svojom území. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal nemenovaný predstaviteľ NATO. Uviedol pritom, že kauza je ďalším z príkladov nebezpečného správania Moskvy. 

Aktualizované 15:45 Akt štátneho terorizmu

Predstavitelia českého Senátu odsúdili možné zapojenie ruských tajných služieb do výbuchu skladu vo Vrběticiach na Zlínsku ako akt štátneho terorizmu. Premiér Andrej Babiš by mal podľa predsedu Senátu Miloša Vystrčil (ODS) iniciovať v NATO a EÚ spoločný postup proti narastaniu ruského vplyvu. "Pokiaľ sa toto preukáže, tak musíme považovať počínanie ruských tajných služieb za veľmi závažný prejav agresie a nepriateľstvo, ktoré možno označiť aj ako akt štátneho terorizmu," uviedol Vystrčil.

Predseda hornej komory českého
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

Aktualizované 15:02 Česká republika požiada podľa vicepremiéra Jána Hamáčka (ČSSD) Rusko o to, aby česká polícia mohla vypočuť dvoch agentov ruskej vojenskej tajnej služby GRU, ktorí zrejme stáli za výbuchom vo Vrběticiach na Zlínsku. Obaja muži sú tiež podozriví z otravy bývalého ruského agenta Sergeja Skripala vo Veľkej Británii. Hamáček ale pochybuje o tom, že Rusko českej žiadosti vyhovie. Uviedol to dnes v Otázkach Václava Moravce.

Aktualizované 14:34 Materiál Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) o možnom zapojení Ruska do výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticích v roku 2014 v pondelok prerokuje a odtajní vláda, povedal dnes premiér Andrej Babiš (ANO) serveru Lidovky.cz. Informácie dostal v piatok popoludní, rovnako aj vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD), dodal. "Vláda to prerokuje, vláda to odtajní a verejnosť si o tom môže potom urobiť obraz," uviedol Babiš.

ŠKANDÁL v Česku: Ak
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Aktualizované 14:20 Prípad Vrbětice je podľa riaditeľa zahraničného odboru prezidentskej kancelárie Rudolfa Jindráka veľmi závažný incident, pri ktorom je potrebné postupovať razantne. Česká republika by podľa neho mala informovať svojich spojencov v Európskej únii a NATO a požiadať o solidaritu. "Za 30 rokov, čo sa pohybujem v diplomacii, si nepamätám takto vážnu situáciu, myslím z hľadiska zásahu tretieho štátu mimo nejaký vojnový konflikt," povedal Jindrák. 

Aktualizované 13:47 Nič nešlo podľa plánu

Výbuch vo Vrběticiach sa zrejme odchýlil od plánu a nemal nastať na území Českej republiky, uviedol dnes v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravce český minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD), ktorý je teraz poverený aj riadením ministerstva zahraničia. Polícia podľa neho pracuje s variantom, že munícia mala explodovať až neskôr v Bulharsku. Dôkazy o zapojení Ruska sú podľa Hamáčka dostatočné. 

Aktualizované 13:36 Podporu Česku v súvislosti s vyhostením Rusov vyjadrili viaceré krajiny. Silné slová počujú z USA, Lotyšska i Británie. 

Aktualizované 12:45 Možnú účasť ruskej tajnej služby na výbuchu muničného areálu vo Vrběticiach pred niekoľkými rokmi porovnáva bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky Jiří Šedivý s vojenským napadnutím krajiny. Niekdajší šéf českej vojenskej rozviedky Andor Šándor neverí, že sa predstavitelia vlády o podozreniach k výbuchu vo Vrběticiach dozvedeli v piatok

Aktualizované 12:20 Zeman sa vyjadrí budúci týždeň

Prezident Miloš Zeman sa k vyhosteniu ruských diplomatov z ČR a informáciám o výbuchu vo Vrběticiach širšie vyjadrí budúci nedeľu v televízii Prima. Informoval o tom prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Niektorí zástupcovia opozície kritizujú, že sa hlava štátu k podozreniu zapojenie ruskej tajnej služby do explózie muničného areálu nevyjadrí skôr. "Širšie vyjadrenie zaznie v nedeľu 25. apríla v relácii Partie," uviedol Ovčáček.

Aktualizované 11:37 Opozičná koalícia Spolu pokladá informácie o zapojení ruských tajných služieb do výbuchu muničného areálu vo Vrběticiach zo strany Ruska za štátny terorizmus. Chce o veci v utorok rokovať v Poslaneckej snemovni.

Aktualizované 11:15 Rozhodnutie Českej republiky vyhostiť 18 ruských diplomatov je snahou Západu odviesť pozornosť od aktivít organizovanej skupiny plánujúcej prevrat v Bielorusku. Podľa agentúry TASS to dnes povedal šéf zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij.

Aktualizované 10:26 Rusko nemôže vydať dvoch ruských občanov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, po ktorých česká polícia vyhlásila pátranie v súvislosti s výbuchom v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014, pretože je to v rozpore s ruskou ústavou. 

Vedel o tom aj Hamáček?

Dôvodom vyhostenia je podozrenie zo zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v Zlínskom kraji z októbra a decembra 2014. Či mal rovnaké informácie k dispozícii skôr aj Hamáček, nie je jasné. Na tlačovej konferencii totiž uviedol, že svoju avizovanú pracovnú cestu do Moskvy v sobotu zrušil, až keď sa dozvedel o podozrení zo zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do spomínaného výbuchu. 

Na otázku, či o podozrení náhodou nevedel skôr, Hamáček reagoval podľa Deníka N vyhýbavo. "Neverím, že vám pán Petříček potvrdil čokoľvek, čo sa teoreticky mohlo preberať na neverejnom/režimovom stretnutí," napísal Hamáček Deníku N. Podľa českého portálu Aktuálně Hamáček vedel o ruskom útoku na muničný sklad už minulý týždeň, pretže poznal všetko základné fakty o udalosti. Napriek tomu plánoval cestu do Moskvy. 

ŠKANDÁL v Česku: Ak
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

Ak sa to potvrdí, Babiš aj Hamáček klamali

Predseda českých ľudovcov (KDU-ČSL) Marian Jurečka na Twitteri uviedol, že v Poslaneckej snemovni urobia maximum pre to, aby overili tvrdenia exministra Petříčka. "Pokiaľ sa toto overí - a na pôde snemovne pre to urobíme maximum - tak dnes premiér aj vicepremiér na tlačovke klamali," napísal Jurečka. "Plánovaná cesta vicepremiéra Hamáčka potom bola jednoznačne úplne mimo a vôbec nechápem čo tam chcel robiť," dodal.

Je otrasné, že Zeman verejne nereagoval na vyhostenie diplomatov

Rozhodnutie českého prezidenta Miloša Zemana verejne nereagovať na vyhostenie ruských diplomatov je otrasné, uviedol v sobotu predseda zahraničného výboru českého Senátu Pavel Fischer. Informoval o tom český spravodajský server Denikn.cz. "Miloš Zeman sa rozhodol verejne nereagovať. Otrasné. Stiahnutie vojsk z Afganistanu síce kritizuje, ale terorizmus na území vlastného štátu pokojne nechá bez komentára," napísal Fischer na Twitteri.

ŠKANDÁL v Česku: Ak
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter/Jiří Ovčáček)

Premiér o zisteniach českých tajných služieb informoval aj prezidenta Zemana, ktorý podľa Babiša so zvoleným postupom súhlasí. Hovorca Pražského hradu však oznámil, že prezident Zeman na vyhostenie ruských diplomatov verejne reagovať nebude. Situáciu len v krátkosti komentoval na Twitteri. 

Rusko pohrozilo Česku odvetou

Rusko pohrozilo Českej republike odplatou. Ruskí predstavitelia akékoľvek zapojenie Moskvy do výbuchov vo v ČR popreli. "Praha veľmi dobre vie, čo nasleduje po takýchto trikoch," reagovala na vyhostenie hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS. Nemenovaný ruský diplomatický zdroj dokonca pre agentúru Interfax v tejto súvislosti uviedol, že ČR sa zrejme rozhodla uzavrieť svoje veľvyslanectvo v Moskve. 

Jan Hamáček
Zobraziť galériu (8)
Jan Hamáček  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Prvý zástupca predsedu zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Vladimir Džabarov odmietol obvinenia českej strany ako absurdné. "Rusko nemá nič lepšieho na práci ako vyhadzovať do povetria nejaké sklady. Nikdy sme Česko nepovažovali za svojho protivníka," vyhlásil Džabarov podľa servera iDNES.cz. 

Moskva podľa neho zareaguje na krok Českej republiky "náležite" zareaguje, a to zrejme recipročným spôsobom. Podobne sa vyjadril aj predstaviteľ zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Dmitrij Novikov, teda dolnej parlamentnej komory. Vyhostenie ruských diplomatov z Prahy je podľa neho celkom neopodstatnené. 

Polícia hľadá dvoch Rusov

Česká polícia po vystúpení Hamáčka a Babiša oznámila, že v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov. Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Hľadané osoby používajú najmenej dve rôzne identity, napísal server iDNES.cz.

Ruslan Boširov (pravým menom Anatolij Čepiga (vľavo)) a Alexander Petrov (pravým menom Alexander Miškin).
Zobraziť galériu (8)
Ruslan Boširov (pravým menom Anatolij Čepiga (vľavo)) a Alexander Petrov (pravým menom Alexander Miškin).  (Zdroj: Policie ČR)

Vyhostenie pracovníkov ruskej ambasády

Vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb, oznámili v sobotu večer na mimoriadnej tlačovej konferencii český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček. Podľa Babiša existuje dôvodné podozrenie, že do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU. Premiér o zisteniach českých tajných služieb informoval aj prezidenta ČR Miloša Zemana, ktorý podľa Babiša so zvoleným postupom súhlasí.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Viac o téme: ČeskoŠkandálReakciaTrestné oznámenieRuskoMiloš ZemanJan Hamáček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu