Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česká polícia pátra po dvoch Rusoch: FOTO Rusko nich vydať nemôže! Je to v rozpore s ústavou

Alexander Petrov a Ruslan Boširov Zobraziť galériu (3)
Alexander Petrov a Ruslan Boširov (Zdroj: Policie ČR)

MOSKVA - Rusko nemôže vydať dvoch ruských občanov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, po ktorých česká polícia vyhlásila pátranie v súvislosti s výbuchom v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014, pretože je to v rozpore s ruskou ústavou. Agentúre Interfax to povedal nemenovaný, údajne dobre informovaný zdroj.

Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) pátra po dvoch mužoch s ruskými pasmi, ktorí sa v októbri 2014 pohybovali v Prahe, Moravskosliezskom a Zlínskom kraji. Muži sa preukazovali s ruskými pasmi s menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov.


ŠKANDÁL v Česku: Exminister o ruských tajných vedel! Hamáček podáva trestné oznámenie, Rusi hrozia odvetou


Ruská ústava zakazuje ich vydanie

Premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí Jan Hamáček oznámili, že české bezpečnostné zložky majú dôvodné podozrenie, že do výbuchu vo Vrběticiach boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby GRU. Podľa fotografií i mien z pasov ide o rovnakých mužov, ktorí sú podozriví z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v britskom Salisbury z roku 2018.

Ruslan Boširov (Podľa britských médií je jeho pravé meno Anatolij Čepiga a je plukovníkom rozviedky GRU.) 

Česká polícia pátra po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Policie ČR)

Ústava Ruskej federácie zakazuje vydanie ruských občanov obvinených z trestných činov na cudzom území, povedal spomínaný zdroj Interfaxu. Súčasne podľa neho ruské zákony umožňujú rozhodnúť o vydaní ruských občanov, ak "zahraničné vlády predložia materiály svedčiace o ich vine".

Alexander Petrov (Pravým menom Alexander Miškin, má ísť o lekára v službách ruskej tajnej služby GRU.) 

Česká polícia pátra po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Policie ČR)

Obaja muži sa podľa NCOZ v Česku pohybovali od 11. do 16. októbra 2014. Preukazovali sa ruskými pasmi s menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov, následne pasom Moldavska na meno Nicolai Popa a pasom Tadžikistanu na meno Ruslan Tabarov. Mužom rovnakého výzoru s pasmi na mená Petrov a Boširov pripisuje Británia útok jedom novičok na Skripaľa. Médiá týchto mužov identifikovala ako agentov vojenskej tajnej služby GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu. Rusko podiel na útoku na Skripaľa odmietlo.

Viac o téme: VýbuchČeskoOtravaústavaObčaniaVydanieRuskoVrběticeSergej Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu