Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NATO podporuje Česko pri vyšetrovaní podielu Ruska na výbuchu vo Vrběticiach

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

PRAHA- Severoatlantická aliancia (NATO) podporuje Českú republiku, ktorá vyšetruje "zlovoľné aktivity" Ruska na svojom území. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal nemenovaný predstaviteľ NATO. Uviedol pritom, že kauza je ďalším z príkladov nebezpečného správania Moskvy. Českú republiku v tejto súvislosti podporilo aj Poľsko.

Česká vláda v sobotu oznámila, že sa rozhodla vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe v súvislosti s podozrením na podiele ruských tajných služieb na výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticiach z roku 2014. Pri explózii zahynuli dvaja zamestnanci.

"Ide o ďalší prípad nebezpečného správania Ruska. Vyjadrujeme sústrasť príbuzným obetí explózie vo Vrběticiach. Tí, ktorí sú za to zodpovední, musia byť braní na zodpovednosť," uviedol predstaviteľ NATO.

Prahu už skôr v jej rozhodnutí podporili Spojené štáty, Británia, Slovensko a už aj Poľsko. "Poľsko plne podporuje rozhodnutie Česka o vypovedaní ruských diplomatov zapletených do výbuchu v muničnom skladu z roku 2014," napísalo poľské ministerstvo zahraničia na twitteri. "Solidarita a rýchla akcia spojencov nás posilňujú," dodalo.

Viac o téme: ČeskoVyšetrovanieRuskoNATOVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu