Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Český prezident mlčí: Zeman sa k vyhosteniu ruských diplomatov vyjadrí až budúcu nedeľu

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Gruber)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa k vyhosteniu ruských diplomatov z Českej republiky a informáciám o výbuchu vo Vrběticiach širšie vyjadrí na budúcu nedeľu v televízii Prima. Povedal to prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Niektorí zástupcovia opozície kritizujú, že sa hlava štátu k podozreniu na zapojenie ruskej tajnej služby do explózie muničného areálu vo Vrběticiach v roku 2014 nevyjadrí skôr. "Širšie vyjadrenie zaznie v nedeľu 25. apríla v relácii Partie," uviedol Ovčáček.

V sobotu po zverejnení informácií hovorca na Twitteri uviedol, že Zemana o prípade informoval premiér Andrej Babiš (ANO) aj vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). "Prezident republiky teda má k dispozícii všetky informácie. Najvyšší ústavní činitelia postupujú v súčinnosti," dodal. Babiš novinárom povedal, že Zeman vo veci vláde vyjadril absolútnu podporu.

V reakcii na dôvodné podozrenie, že do výbuchu muničného areálu vo Vrběticiach v Zlínskom kraji v roku 2014 boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby GRU, bude z Česka vyhostených 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských tajných služieb, oznámili v sobotu Babiš a Hamáček. Rusko v prvých reakciách označilo informácie za absurdné a očakáva odvetné kroky voči českým diplomatom v Moskve.

Predseda KDU-ČSL Marian Jurečka na Twitteri ironicky poznamenal, či Zemanove vyjadrenie k Vrběticiam na budúcu nedeľu nie je zbytočne skoro. "Je neuveriteľné, s akou pomalosťou a nechuťou sa náš prezident stavia za našu krajinu, bezpečnosť a naše záujmy! Čakal by som od prezidenta jasné oficiálne vyjadrenie a napríklad dnes večer mimoriadny prejav k národu!" doplnil.

Podľa predsedníčky TOP 09 Markéty Pekarovej Adamovej sa prezident odkladom okamžitého vyhlásenia už vlastne vyjadril. "(P) rezident dlhodobo ruské záujmy na našom území presadzuje. Ústavná žaloba na prezidenta má ďalší bod," napísala. Zeman svojim ohláseným mlčaním potvrdil, že nie je hlavou Českej republiky, ale agentom nepriateľskej veľmoci, uviedol na Twitteri podpredseda STAN Petr Gazdík.

Predstavitelia Senátu odsúdili možné zapojenie ruských tajných služieb do výbuchu vo Vrběticiach ako akt štátneho terorizmu. Babiš by mal podľa predsedu Senátu Miloša Vystrčila (ODS) iniciovať v NATO a EÚ spoločný postup proti narastaniu ruského vplyvu. Hamáček, ktorý je teraz poverený aj riadením ministerstva zahraničia, bude o prípade hovoriť v pondelok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, oznámil na Twitteri.

Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v sobotu uviedla, že "v súvislosti s preverovaním okolností závažnej trestnej činnosti" pátra po dvoch mužoch s ruskými pasmi, ktorí sa v októbri 2014 pohybovali v Prahe, Moravskosliezskom a Zlínskom kraji. Podľa fotografií i mien z pasov hľadaných mužov ide o rovnakých mužov, ktorí sú podozriví z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v britskom Salisbury z roku 2018.

Sklad číslo 16 vo Vrběticiach v Zlínskom kraji explodoval 16. októbra 2014, druhý sklad číslo 12 potom 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia, explózie si vyžiadali evakuácie obyvateľov z okolia. Niektoré médiá uviedli, že munícia zo skladov mala byť dodaná na Ukrajinu alebo do Sýrie. Muníciu uloženú v ďalších skladoch poverené zložky z Vrbětic odviezli.

Viac o téme: ČeskoVyjadrenieDiplomatiReakciaVyhostenieRuskoMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu