Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výbuch vo Vrběticiach: Vláda prerokuje a odtajní materiál BIS, povedal Babiš

(Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Materiál Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) o možnom zapojení Ruska do výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticích v roku 2014 v pondelok prerokuje a odtajní vláda, povedal dnes premiér Andrej Babiš (ANO) serveru Lidovky.cz. Informácie dostal v piatok popoludní, rovnako aj vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD), dodal.

"Vláda to prerokuje, vláda to odtajní a verejnosť si o tom môže potom urobiť obraz," uviedol Babiš. Vyhostenie 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských spravodajských služieb, považuje za adekvátnu reakciu. Vo videu zverejnenom na twitteri Babiš uviedol, že na pondelkové rokovanie vlády pozval riaditeľa BIS Michala Koudelka. Požiadal ho tiež o odtajnenie materiálu vo vrbětickom prípade. "Aby verejnosť mala možnosť sa zoznámiť s rovnakými informáciami, ktoré sme my dostali," povedal.

S možným nákupom ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V, ktorý ČR zvažuje, podľa premiéra nemá súvislosť. Nechcel sa vyjadrovať ani k účasti ruskej firmy Rosatom v tendri na výstavbu nového bloku jadrovej elektrárne Dukovany.

Babiš odmietol komentovať vyjadrenia bývalého ministra zahraničia Tomáša Petričko (ČSSD), že o podozrení na zapojenie príslušníkov ruskej tajnej služby GRU do explózie vo Vrběticích na Zlínsku mal informácie už skôr. "Neviem, nechcem komentovať pána Petrička. Dostal som oficiálny dokumentu v piatok a hneď som podľa toho začal konať," povedal.

O dôvodnom podozrení českých bezpečnostných zložiek na zapojenie ruskej tajnej služby GRU do výbuchu vo Vrběticích informovali Babiš a Hamáček verejnosť v sobotu večer. Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v rovnakom čase uviedla, že "v súvislosti s preverovaním okolností závažnej trestnej činnosti" pátra po dvoch mužoch s ruskými pasmi, ktorí sa v októbri 2014 pohybovali v Prahe, Moravskosliezskom a Zlínskom kraji. Podľa fotografií i mien z pasov hľadaných mužov ide o rovnakých mužov, ktorí sú podozriví z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripala a jeho dcéry Julie v britskom Salisbury z roku 2018.

Rusko v prvých reakciách označilo informácie za absurdné. Ruské ministerstvo zahraničia dnes uviedlo, že za vyhostením 18 ruských diplomatov z Českej republiky vidí americký vplyv. Považuje to za provokáciu. Sklad číslo 16 vo Vrběticích na Zlínsku explodoval 16. októbra 2014, druhý sklad číslo 12 potom 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia, explózie si vyžiadali evakuácie obyvateľov z okolia. Niektoré médiá uviedli, že munícia zo skladov mala byť dodaná na Ukrajinu alebo do Sýrie. Munície uloženú v ďalších skladoch poverenej zložky z Vrbětic odviezli.

Viac o téme: VýbuchVládaAndrej BabišVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu