Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

ŠKANDÁL Česko vyhostí 18 pracovníkov ambasády: Boli to ruskí špióni, dvaja sú obvinení z otravy Skripaľa

Andrej Babiš Zobraziť galériu (6)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci ruských tajných služieb SVR a GRU. Na opustenie krajiny dostali 48 hodín. Oznámil to v sobotu večer český minister zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

Babiš to oznámil novinárom na mimoriadnej tlačovke dnes večer. Z Česka tak vyhostia 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruskej tajnej služby. Hamáček, ktorý je teraz poverený vedením českého rezortu diplomacie, uviedol, že na opustenie krajiny majú dva dni. 

Aktualizované 22:15 Podľa serveru Seznam Zprávy sa ruská rozviedka GRU zamerala na Vrbětice kvôli vojne v Sýrii, kam mala údajne z vrbětického skladu smerovať munícia. Podľa vyšetrovateľov mohlo ísť o sabotáž, aby zo skladu nemohla munícia putovať k Američanom, ktorí tak chceli pomôcť povstalcom v Sýrii bojujúcim proti prezidentovi Asadovi. Rusi naopak Asadov režim podporovali. Web Lidovky.cz uviedol s odkazom na zdroje blízke vyšetrovaniu, že muži hľadaní NCOZ sa do areálu vo Vrběticiachch dostali už 15. októbra, deň pred výbuchom, a nastražili tam výbušné zariadenie. To však s najväčšou pravdepodobnosťou explodovalo skôr, ako plánovali, zabiť zrejme malo niekoho, komu bola určená dodávka zbraní, uviedli Lidovky.

Aktualizované 21:45 Server Respekt.cz dnes s odkazom na políciu uviedol, že obaja hľadaní muži s pasmi na fiktívne mená prileteli 13. októbra 2014 do Česka a boli vopred objednaní na návštevu muničného skladu vo Vrběticiach. V tej dobe sa v sklade údajne nachádzali zbrane, ktoré mal nakúpiť bulharský obchodník so zbraňami. Zrejme dodával zbrane na Ukrajinu, ktorá bola práve vo vojne s Ruskom. Výbuch zrejme nemal nastať v Česku, ale až pri transporte zbraní v inej krajine.

Aktualizované 21:37 Dmitrij Novikov, zástupca predsedu zahraničného výboru v Štátnej dume, povedal Interfaxu, že na vyhostenie nie sú žiadne dôvody. Počet 18 vyhostených diplomatov je podľa neho "mimoriadna vec, pre ktorú nie sú žiadne zjavné dôvody".

Aktualizované 21:35 Šéf zahraničného výboru dolnej komory Štátnej dumy Leonid Sluckij povedal, že v takýchto prípadoch musia nevyhnutne nasledovať "odvetné kroky". Podľa neho vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády zasadí "ťažký úder bilaterálnym vzťahom". K takémuto kroku nie sú žiadne reálne príčiny, povedal Sluckij Interfaxu.

Aktualizované 21:27 Je to absurdné obvinenia, povedal Džabarov. "Rusko nemá nič lepšie na práci než vyhadzovať do povetria nejaké sklady. Nikdy sme Česko nepovažovali za svojho protivníka," dodal.

Aktualizované 21:21 Podľa informácií ČT24 sa Praha zrejme rozhodla zavrieť veľvyslanectvo v Moskve. Agentúre Interfax to povedal ruský diplomatický zdroj po oznámení o vyhostení ruských diplomatov z ČR. Za absurdné označil tvrdenia o podiele ruských tajných služieb na výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach prvý zástupca predsedu zahraničného výboru Rady federácie (hornej komory parlamentu) Vladimir Džabarov.

Ruskí špióni zapojení do výbuchu muničných skladov

Babiš dodal, že o celej záležitosti bol informovaný aj prezident Miloš Zeman. So zvoleným postupom plne súhlasil.

Dôvodom vyhostenia je podozrenie zo zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v Zlínskom kraji z októbra a decembra 2014. "Na základe jednoznačných dôkazov získaných z vyšetrovania našich bezpečnostných zložiek musím konštatovať, že existuje dôvodné podozrenie o zapojení dôstojníkov ruskej vojenskej služby GRU jednotky 29155 do výbuchu muničných skladov v roku 2014," šokoval Babiš. 

Český premiér Andrej Babiš
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Likvidačné práce na mieste výbuchov sa skončili až vlani na jeseň. "Pri tejto explózii došlo k obrovským materiálnym škodám, vážnemu ohrozeniu a narušenia života mnohých miestnych obyvateľov. Predovšetkým zahynuli dvaja naši spoluobčania, ničnetušiaci nevinní otcovia rodín... Česká republika je zvrchovaný štát a musí na tieto zistenia zodpovedajúcim spôsobom reagovať," vyhlásil český premiér. 

Polícia pátra po dvoch podozrivých, zapletení boli aj v otrave Skripaľa

Minister Hamáček si v súvislosti s vyhostením pracovníkov ambasády predvolal v sobotu na 19. hodinu ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského, aby ho o tomto kroku informoval. Podľa Hamáčka sa tým Česko dostalo do podobnej situácia ako Veľká Británia, kde ruskí špióni otrávili Sergeja Skripaľa. O celej záležitosti priebežne informuje svojich partnerov z EÚ a NATO a žiada o ich podporu.

Ruslan Boširov (Podľa britských médií je jeho pravé meno Anatolij Čepiga a je plukovníkom rozviedky GRU.) 

ŠKANDÁL Česko vyhostí 18
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Policie ČR)

Práve v súvislosti s výbuchom česká polícia vyhlásila pátranie po dvoch Rusoch. Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Hľadané osoby používajú najmenej dve rôzne identity. Obaja boli v dobe výbuchu od 11. do 16. októbra vo Vrběticiach.

Alexander Petrov (Pravým menom Alexander Miškin, má ísť o lekára v službách ruskej tajnej služby GRU.) 

ŠKANDÁL Česko vyhostí 18
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Policie ČR)

"Osoby využívali najmenej dve identity, kedy sa najprv preukazovali dvoma ruskými pasmi s menami Alexander Petrov (nar. 13. júla 1979) a Ruslan Boshirov (nar. 12. apríla 1978), následné pasom Moldavska na meno Nicolai Popa (nar. 18. júla 1979) a pasom Tadžikistanu vydaným na meno Ruslan Tabarov (nar. 23. októbra 1975)," napsal hovorca polície Jaroslav Ibehej.

Na videosnímke vydanej 13. septembra 2018 je muž identifikovaný ako Alexandr Petrov počas rozhovoru pre televíziu RT v Moskve.  Viacerí obyvatelia ruskej obce Lojga z Archangeľskej oblasti potvrdili, že jedným z mužov podozrivých z pokusu o otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa je aj ich rodák Alexandr Miškin, ktorý v tejto kauze vystupuje pod krycím menom Alexandr Petrov.
Zobraziť galériu (6)
Na videosnímke vydanej 13. septembra 2018 je muž identifikovaný ako Alexandr Petrov počas rozhovoru pre televíziu RT v Moskve.  Viacerí obyvatelia ruskej obce Lojga z Archangeľskej oblasti potvrdili, že jedným z mužov podozrivých z pokusu o otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa je aj ich rodák Alexandr Miškin, ktorý v tejto kauze vystupuje pod krycím menom Alexandr Petrov.  (Zdroj: TASR/AP)

Výbuch skladu

Podľa denníka po týchto odhaleniach dostáva úplne iný rozmer skutočnosť, že došlo k zrušeniu Hamáčkovej plánovanej cesty do Moskvy, kde mal ísť v pondelok rokovať o dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V.

Sklad číslo 16 vo Vrběticích explodoval 16. októbra 2014, druhý sklad číslo 12 potom 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Polícia explóziu vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia. Munícia uložená v ďalších skladoch bola z Vrbětic odvezená. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún.

Viac o téme: ČeskoAmbasádaRuskoAndrej BabišPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu