Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podporu Česku v súvislosti s vyhostením Rusov vyjadrili viaceré krajiny: Silné slová z USA a Lotyšska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Podporu Českej republike, ktorá sa v sobotu rozhodla vyhostiť 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva kvôli dôvodnému podozreniu na zapojenie príslušníkov ruskej tajnej služby do výbuchu skladu munície vo Vrběticiach v roku 2014, vyjadrila na twitteri americká ambasáda v Prahe a lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs.

"USA stojí pri svojom stálom spojencovi, Českej republike. Oceňujeme jej významné rozhodnutie priviesť Rusko k zodpovednosti za jeho nebezpečné konanie na českom území," uviedla zástupkyňa veľvyslanca Jennifer Bachusová.

Slová podpory adresoval českému vedeniu tiež lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs: "Lotyšsko vyjadruje solidaritu s našimi českými spojencami ohľadom rozhodnutia vyhostiť 18 ruských špehov vydávajúcich sa za diplomatov." Rinkévičs vyzdvihol, že pri prvom výbuchu zahynuli dvaja ľudia: "Podvratná činnosť ruských agentov, ktorá spôsobila výbuch muničného skladu a smrť nevinných ľudí je trestuhodná, vinníci musia byť potrestaní."

Britský veľvyslanec v Prahe Nick Archer v sobotu prisľúbil, že sa k udalosti neskôr vyjadria aj britskí predstavitelia a pripomenul, že Británia drží smútok kvôli úmrtiu princa Philipa, vojvodu z Edinburghu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu oznámil, že české bezpečnostné zložky majú dôvodné podozrenie, že do ničivého výbuchu muničného areálu vo Vrběticiach v Zlínskom kraji v roku 2014 boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby. Na mimoriadnej tlačovej konferencii vyhlásil, že Česko je zvrchovaný štát a musí na toto bezprecedentné zistenie reagovať. Česko kvôli tomu vyhostí 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských spravodajských služieb. Česko musia opustiť do 48 hodín, povedal vicepremiér, minister vnútra a poverený minister zahraničia Jan Hamáček (ČSSD). Ruskí politici v prvých reakciách označili tvrdenie českých vládnych politikov za absurdné a očakávajú odvetné kroky voči českým diplomatom.

Viac o téme: PodporaČeskoDiplomatiVyhostenieRuskoUSALotyšsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu