Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Opozičná koalícia v Česku chce o Vrběticiach rokovať v Snemovni: Žiada od vlády ďalšie informácie

(Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Opozičná koalícia Spolu pokladá informácie o zapojení ruských tajných služieb do výbuchu muničného areálu vo Vrběticiach zo strany Ruska za štátny terorizmus. Chce o veci v utorok rokovať v Poslaneckej snemovni.

Od vlády žiada ďalšie informácie o pozadí aj časovom vývoji prípadu, o nedávnom odvolaní ministra zahraničia Tomáša Petříčka či plánovanej ceste povereného šéfa českej diplomacie Jana Hamáčka (obaja ČSSD) do Moskvy. Koalícia Spolu očakáva aj ďalšie reakcie českých ústavných činiteľov voči režimu Vladimíra Putina, povedali predsedovia ODS, KDU-ČSL a TOP 09 na dnešnej on-line tlačovej konferencii.

Šéf ODS Petr Fiala vyhlásil, že informácie o zapojení ruských agentov do výbuchu vo vrbětickom areáli sú šokujúce a znamenajú novú bezpečnostnú situáciu. Česko už nie je vystavené len kybernetickým útokom a informačnej vojne, ale Rusko sa už neštíti ani násilných činov, uviedol. Zo strany Moskvy ide podľa neho o štátny terorizmus a Česko na to musí rýchlo reagovať.

Spolu bude chcieť prípad riešiť okrem branného výboru aj v pléne Snemovne. Ak sa jej nepodarí taký bod presadiť na budúci týždeň na riadnej schôdzi, je koalícia pripravená iniciovať mimoriadnu schôdzu dolnej komory. Za kľúčové pre bezpečnosť štátu a jej kritickej infraštruktúry považuje okrem iného aj to, aby ruské firmy neboli vpustené do tendra k dostavbe jadrovej elektrárne Dukovany.

Koalícia chce tiež od vlády počuť, za akých okolností bol odvolaný Petříček a či sa Hamáček nechystal do Ruska vo chvíli, keď už mal informácie o ruskej stope vo Vrběticiach, poznamenal líder ľudovcov Marian Jurečka. Predstavitelia Českej republiky by mali podľa neho žiadať od Moskvy ospravedlnenie.

Predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová súdi, že reakcie českej strany musia byť ďaleko razantnejšie než vypovedanie 18 diplomatov z ruského veľvyslanectva v Prahe, pretože ide o teroristický čin. Skutočnosť, že pri výbuchu vo Vrběticiach zomreli len dvaja ľudia, označila za zázrak. Očakávala by aj jasný postoj prezidenta republiky. Ten sa prostredníctvom svojho hovorcu obmedzil zatiaľ na vyhlásenie, že bol o prípade informovaný a že ústavní činitelia postupujú v súčinnosti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer spolu s Hamáčkom oznámili, že české bezpečnostné zložky majú dôvodné podozrenie, že do výbuchu vo Vrběticiach v roku 2014 boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby. Česko v reakcii na to vyhostilo 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských spravodajských služieb. Rusko označilo informácie za absurdné a očakáva odvetné kroky voči českým diplomatom v Moskve.

Českí kriminalisti z Národnej centrály proti organizovanému zločinu "v súvislosti s preverovaním okolností závažnej trestnej činnosti" pátrajú po dvoch mužoch s ruskými pasmi, ktorí sa v čase výbuchu vo Vrběticiach pohybovali v Prahe, Moravskosliezskom a Zlínskom kraji. Podľa fotografií a mien z pasov hľadaných mužov ide o rovnakých mužov, ktorí sú podozriví z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlie v britskom Salisbury z roku 2018.

Viac o téme: VládaČeskoKonanieInformácieRuskoSpoluVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu