Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prelomová misia na Mesiac: Všetky oči upreté no modul... ! Strata spojenia v najnevhodnejšej chvíli, TOTO sa udialo

Japonská vesmírna spoločnosť ispace, ktorá podnikla misiu na Mesiac. tretí sprava jej riaditeľ a zakladateľ Takeši Hakamada
Japonská vesmírna spoločnosť ispace, ktorá podnikla misiu na Mesiac. tretí sprava jej riaditeľ a zakladateľ Takeši Hakamada (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

TOKIO – Japonsko bolo tento týždeň na pokraji obrovského úspechu. Na Mesiaci mohla pristáť družica prvej súkromnej agentúry v dejinách. Napokon sa tak ale nestalo. Podľa Japoncov však ešte nič nie je stratené. Navyše hovoria o získaní množstva dát, ktoré sa dajú použiť pre budúce misie.

archívne video

V Bratislave predĺžili výstavu Cosmos Discovery, prezrádza všetko o kozmonautike (Zdroj: Cosmos Discovery)

Japonská vesmírna spoločnosť sa v utorok pokúsila pristáť na Mesiaci. V prípade úspechu by to bol zlom v ľudských dejinách. Napokon sa nič také nestalo. Misia dopadla neúspešne. Očakávalo sa, že pristávací modul ispace dosiahne povrch Mesiaca približne do 30 minút počas živého vysielania. Uviedol to Fox Business.

Generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Takeši Hakamada však povedal, že letoví inžinieri nie sú schopní potvrdiť úspešné pristátie. V tom okamihu začala stúpať nervozita. "Stratili sme spojenie s pristávacím modulom," doplnil s tým, že jeho kolegovia sa neustále snažia o obnovu komunikácie. 

"Počas zostupu modulu (Hakuto-R - Biely králik) k povrchu Mesiaca sme ešte boli v spojení. Náhle nám však vypadla komunikácia. V tomto momente neočakávame, že dokončíme pristátie na Mesiaci," poznamenal. Ako ďalej poznamenal, je hrdý na prácu svojho tímu, vrátane získania letových údajov, ktoré sa použijú pre budúce misie.

Dôležité údaje počas pristávania

Primárnym pristávacím miestom na povrchu bol podľa Fortune kráter Atlas, ktorý sa nachádza v severovýchodnom kvadrante Mesiaca. Kráter sa rozprestiera v priemere viac ako 80 km a je hlboký niečo cez 1,5 km. "Lokalita spĺňala všetky technické špecifiká misie, ako aj ciele vedeckého prieskumu (Mohammed Bin Rashid Space Center) a požiadavky našich ďalších zákazníkov," uviedla spoločnosť ispace. 

Misia 1 Lander začala klesať z výšky asi 100 kilometrov nad povrchom  Mesiaca a postupne spomaľovala z rýchlosti 6 000 km/h, informuje Arab News. Hakamada uviedol, že komunikácia s pristávacím modulom bola udržiavaná až do úplného konca pokusu o pristátie. "To znamená, že sme získali dôležité letové údaje počas fázy pristávania," vysvetlil s tým, že aj keby nebolo možné z modulu prijímať ďalšiu komunikáciu, už teraz sa podarilo zozbierať nesmierne množstvo dát, ktoré budú nápomocné pre ďalšie misie.

Účasť SAE

Súčasťou landru bol malý mesačný rover, ktorý dodali Spojené arabské emiráty a drobný japonský robot. Jeho úlohou bolo skúmať mesačný prach. Rover Rashid, pomenovaný po dubajskej vládnucej rodine, je prvým lunárnym roverom Spojených arabských emirátov. Minulý rok bol vypustený na palube rakety Falcon 9 SpaceX z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Rashid mal skúmať povrch Mesiaca zhruba 10 dní. Na palube bol aj letový počítač kanadskej spoločnosti s umelou inteligenciou na identifikáciu geologických prvkov.

V doterajších dejinách sa Iba trom krajinám podarilo pristáť na Mesiaci. Sú nimi Rusko, USA a Čína. Dve americké firmy, Intuitive Machines Inc. so sídlom v Houstone a Astrobotic Technology Inc. z  Pittsburghu, majú naplánované misie bez posádky na koniec tohto roka. Druhé pristátie na Mesiaci súkromnej japonskej spoločnosti ispace je naplánované na rok 2024 a tretie v roku 2025.

Viac o téme: VesmírMisiaJaponskoMesiacMission 1 lander
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu