Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vynálezca umelej inteligencie odišiel zo spoločnosti Google: Varuje pred jej zneužitím v nesprávnych rukách!

(Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Geoffrey Hinton, priekopník v oblasti vývoja umelej inteligencie pôsobil v spoločnosti Google takmer desať rokov, rozhodol sa však, že je najvyšší čas odísť. Teraz informuje verejnosť o rizikách, ktoré umelá inteligencia predstavuje.

Hinton vynašiel spolu so svojimi kolegami spôsob, ako naučiť počítač rozoznať na fotografiách predmety každodenného života ako sú kvetiny, semafory alebo autá. Vtedy sa písal rok 2012 a boli to začiatky vzniku umelej inteligencie. Po tejto skúsenosti prešiel do spoločnosti Google, v ktorej pôsobil 10 rokov, no v týchto dňoch sa rozhodol, že je najvyšší čas odísť. Na otázku prečo tak urobil odpovedá jasne, „odišiel som, aby som mohol rozprávať o hrozbách AI, bez toho aby som sa nejakým spôsobom dotkol spoločnosti Google,“ odpovedal sedemdesiatpäťročný Hinton na svojom účte na Twitteri.

Lekári upozorňujú na ochranu kože a prevenciu rakoviny pri príležitosti Európskeho dňa melanómu (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V rozhovore pre denník New York Times vyslovil obavu, že umelá inteligencia dokáže vytvárať falošné obrázky a texty. Tieto obrázky a texty by mohli podľa Hintona zaplaviť internet, a človek by len ťažko rozoznal, ktoré informácie sú pravdivé a ktoré naopak nie. „Je ťažké si predstaviť, ako zabrániť zlým ľuďom, aby tieto informácie používali k zlým veciam,“ upozornil v rozhovore. Zároveň však dodal, že spoločnosť Google pristupuje k umelej inteligencii veľmi zodpovedne.

Aj keď si ľudstvo v minulosti nevedelo predstaviť, že by umelá inteligencia mohla byť rozumnejšia ako človek, ChatGPT vyvinutý spoločnosťou Microsoft potvrdil, že dlhoročný výskum sa postupne stal realitou. K vývoju v oblasti umelej inteligencie do značnej miery prispel práve Geoffrey Hinton. Za svoj výskum dostal aj prestížnu cenu v oblasti informatiky. Dnes však vraví, že svoju celoživotnú prácu sčasti aj ľutuje. No zároveň priznal, že ak by krok neurobil on, spravil by ho niekto iný.

V marci odborníci prišli s výzvou zastavenia vývoja umelej inteligencie na obdobie šiestich mesiacov z obáv a hroziacich „rizík pre spoločnosť a ľudstvo“. Navrhli spoluprácu na bezpečnostných pravidlách ale vyzvali aj k potrebnej regulácii tohto odvetvia. Aj keď Geoffrey Hinton túto výzvu nepodpísal, navrhol zvýšenú kontrolu nad umelou inteligenciou z obáv pred zneužítím v tých nesprávnych rukách.

Viac o téme: Umelá inteligenciaGeoffrey HintonRiziká umelej inteligencieZneužitie umelej inteligencie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu