Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký zlom v letoch do vesmíru: Štart rakety NAŽIVO! Európa vysiela po prvýkrát misiu k Jupiteru

Raketa Ariane V pred štartom z Francúzskej Guyany
Raketa Ariane V pred štartom z Francúzskej Guyany (Zdroj: Twitter/D.G.V.)

PARÍŽ - Keď sa spomenie vesmír a kozmonautika, väčšine ľudí hneď napadne USA alebo Ruská federácia. Je síce pravda, že tieto krajiny sa postarali o zatiaľ najväčšie poznatky vo vesmíre, no postupne sa k nim pridáva už aj Čína či India. V týchto dňoch sa však všetky oči zameriavajú na Európu, ktorá spúšťa niekoľkoročnú vesmírnu misiu.

archívne video

Deň ESA na Slovensku prilákal do Košíc osobnosti vesmírneho výskumu a vývoj (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Európa sa konečne dočkala. Vo štvrtok 13. apríla sa mala oficiálne spustiť vesmírna misia, ktorá má namierené na najväčšiu planétu našej Slnečnej sústavy. Európska vesmírna agentúra (ESA) odštartuje vôbec prvú misiu k Jupiteru. Povrch planéty bude skúmať prieskumný satelit Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE). Podľa zistených informácií by nemal vynechať ani tri ľadové mesiace Europa, Callisto a Ganymede. Štart bol pre zlé poveternostné podmienky posunutý o jeden deň.  

LIVE prenos

Raketa Ariane V, ktorá do vesmíru vynesie JUICE odštartuje z európskeho kozmodrómu vo Francúzskej Guyane. Štart bude odvysielaný naživo cez WEB TV Európskej vesmírnej agentúry. JUICE sa odpojí 28 minút po štarte okolo, čím sa začne jeho cesta k Jupiteru.

"JUICE čakajú počas misie dve náročné úlohy. Bude študovať tzv. obývateľné miesta. Je v okolí Jupiteru možný život? Jediné, čo zatiaľ vieme, sú jeho ľadové mesiace, pod ktorých povrchom sa skrýva množstvo vody," vyjadril sa pre Science ESA Olivier Witasse, vedec, ktorý pracoval na plánoch misie. "Druhou úlohou bude už samotný Jupiter. Je to veľmi zaujímavá planéta s mnohými mesiacmi, prachovými prstencami a veľmi silným magnetickým poľom. Cieľom je pochopiť celý tento systém ako celok," dodal.  

Misia potrvá osem rokov 

Súčasťou osemročnej misie budú aj tri prelety okolo Zeme, pričom posledný sa má uskutočniť v roku 2029. JUICE preletí aj okolo Venuše a asteroidu 223 Rosa v pásme asteroidov. Predtým ako prieskumný satelit vstúpi na obežnú dráhu Jupitera, minie v júli 2031 mesiac Ganymede. 

Samotné tri už spomenuté mesiace budú pod veľkým drobnohľadom. Ganymede obletí JUICE 12-krát, Europu 2-krát a Callisto dokonca 21-krát.  Mnoho preletov okolo Callista súvisí s tým, že tento mesiac má najstraší povrch v celej Slnečnej sústave a predpokladá sa, že pod tuhým mrazom sa ukrýva oceán s vodou v kvapalnom skupenstve. Ganymede je najväčší mesiac Slnečnej sústavy a jediný, ktorý má vlastné magnetické pole. Počas misie sa bude skúmať, či je potenciálne obývateľný. 

Viac o téme: VesmírMisiaFrancúzskoESAJupiterJUICEĽadové mesiace
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu