Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUALIZOVANÉ V bani v Novákoch hasia požiar: Na mieste je aj Heger! Vec prešetrí aj prokuratúra

V bani v Novákoch došlo k výbuchu Zobraziť galériu (4)
V bani v Novákoch došlo k výbuchu (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

NOVÁKY - V Bani Nováky došlo v stredu podvečer k vyhoreniu metánu. Informujú o tom dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec a polícia. Na mieste sú všetky záchranné zložky. Zdravotní záchranári evidujú viacero zranených, z toho štyroch ťažko.

aktualizované o 22:00 Situácia po nešťastí v bani v Novákoch je v týchto chvíľach stabilizovaná. Požiar momentálne hasia, na miesto príde banská komisia. Vec bude prešetrovať aj krajská prokuratúra. Na brífingu v Novákoch to v stredu oznámil dočasne poverený premiér Eduard Heger. Dodal, že všetky osoby po zranení vyšli z bane. Prešli pri tom dva kilometre peši od miesta vzplanutia. 

aktualizované 21:34 Situáciu v podzemí v Bani Nováky aktuálne monitorujú záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice. Na mieste nešťastia robia potrebné úkony aj vyšetrovatelia polície. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Mária Pavlusík s tým, že bezodkladne zriadia vyšetrovaciu komisiu pod vedením Obvodného banského úradu Banská Bystrica. Inšpektori sú už na mieste. Vyšetrovacia komisia začne vyšetrovanie priamo v bani hneď, ako to umožní situácia.

Podľa predbežných zistení došlo na mieste k náhlemu a nečakanému vyhoreniu metánu, nie k výbuchu, ozrejmil poverený minister hospodárstva Karel Hirman. Podľa rezortu teda nedošlo k výrazným poškodeniam bane. Dvaja zo zranených baníkov sú poľskej a jeden ukrajinskej národnosti. Rodiny zranených baníkov už informovali o situácii.

aktualizované 21:15 Minister Karel Hirman na mieste nešťastia v Novákoch: V bani nedošlo k výbuchu, s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k náhlemu vyhoreniu metánu. Minister Karel Hirman sa aktuálne nachádza na mieste nešťastia v Bani Nováky. Zástupcovia vedenia Hornonitrianskych baní, vedenie Hlavnej banskej záchrannej stanice a Hlavného banského úradu ho priamo na mieste informovali o situácii a priebehu záchranných prác. V Bani Nováky došlo k vyhoreniu metánu, následkom čoho utrpelo 8 osôb zranenia najmä vo forme popálenín, z toho 4 osoby boli zranené ťažko.

Dvaja zo zranených baníkov sú poľskej a jeden ukrajinskej národnosti. Dvaja ťažko zranení boli transportovaní letecky do Bratislavy a dvaja do Košíc, štyria ľahšie zranení baníci boli prevezení do Bojnickej nemocnice. Rodiny zranených baníkov už boli informované o situácii. V čase nešťastia sa v bani nachádzalo celkovo 10 osôb.

aktualizované 20:40 "Hlboko ma zasiahla správa o výbuchu v Bani Nováky. O to viac, že len dnes dopoludnia sme tam boli spolu s kolegami z hospodárskeho výboru na poslaneckom prieskume. Situácia je v súčasnoti neprehľadná a nemám iné informácie, než sú tie medializované. Ďakujem Banskej záchrannej službe za pohotovú reakciu pri zásahu pod povrchom. Dúfam, že zranení už majú to najťažšie za sebou a že sa zdravotníkom podarí zachrániť ich životy a zdravie," vyjadril sa štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

VIDEO Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky Karol Galek

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky Karol Galek (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

Hlboko ma zasiahla správa o výbuchu v Bani Nováky. O to viac, že len dnes dopoludnia sme tam boli spolu s kolegami z...

Posted by Karol Galek on Wednesday, April 26, 2023
 

Dnes som sa bol pozrieť na to, ako sa doťažujú posledné úseky baní. Ukončenie dotovania pálenia uhlia je jedným z...

Posted by Karol Galek on Wednesday, April 26, 2023

aktualizované 20:27 Na mimoriadnu udalosť v nováckej bani reagovali na sociálnych sieťach viacerí politici. Niektorí ich predtým doobeda aj navštívili . Bane navštívil v stredu predseda hospodárskeho výboru parlamentu Peter Kremský (OĽANO). Poukázal, že práve na mieste, kde sa spolu s kolegami pohybovali, došlo k nešťastiu. "Veľmi ma to mrzí, že napriek všetkým bezpečnostným opatreniam, ktorých sme boli sami svedkami, sa stávajú takéto nehody," povedal s tým, že všetkým želá skoré uzdravenie.

 

Dnes ráno sme spolu s ďalšími poslancami hospodárskeho výboru navštívili Baňu Nováky. Práve na mieste, kde sme sa...

Posted by Peter Kremský, poslanec OĽANO on Wednesday, April 26, 2023

V bani bol aj podpredseda opozičnej strany SaS Karol Galek. Poďakoval banskej záchrannej službe za pohotovú reakciu pri zásahu pod povrchom. Podporu všetkým raneným a ich rodinám vyjadril líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Pevne verím, že sa záchranným zložkám podarí situáciu čo najskôr stabilizovať," uviedol.

"Naše myšlienky a modlitby sú s nimi a ich príbuznými a blízkymi," reagoval poslanec parlamentu Juraj Šeliga (nezaradený). Za baníkov sa modlí aj poverená vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

 

Baníci z Novák, modlím sa za Vás.

Posted by Veronika Remišová on Wednesday, April 26, 2023

aktualizované o 20:12 Na miesto nešťastia smeruje aj premiér Eduard Heger. Informovali o tom z tlačového odboru Úradu vlády

aktualizované o 20:05 Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že všetci pracovníci, ktorí utrpeli zranenia pri vyhorení metánu v Bani Nováky, budú v poriadku. Informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. "Veľká vďaka patrí záchranárom z Banskej záchrannej služby, ktorí zranených dostali na povrch a odovzdali do rúk zdravotníkom. Zraneným mužom prajem, aby sa z nemocnice mohli vrátiť čím skôr k svojim rodinám a blízkym," povedala prezidentka.

 

Z Bane Nováky prišla dnes podvečer správa o ďalšej tragickej nehode v tomto ťažko skúšanom regióne. Verím, že všetci...

Posted by Zuzana Čaputová on Wednesday, April 26, 2023

aktualizované o 20:03 Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že záchranné zložky urobia v Novákoch maximum a tragédia si nevyžiada žiadnu obeť na živote. Uviedol to v reakcii na mimoriadnu udalosť v Bani Nováky na sociálnej sieti. "Práve som sa dozvedel o obrovskej tragédii v Bani Nováky. Mňa ako človeka, ktorý má k baníkom veľmi blízko, táto udalosť veľmi zasiahla," poznamenal.

 

Prave som sa dozvedel o obrovskej tragedii v bani Novaky. Mna ako cloveka, ktory ma k banikom velmi blizko, tato udalost...

Posted by Boris Kollar on Wednesday, April 26, 2023

aktualizované o 20:00 Do nemocnice v bratislavskom Ružinove záchranársky vrtuľník priviezol zranených. Brífing budú mať štátni tajomníci ministerstva zdravotníctva. 

VIDEO Do nemocnice v Ružinove priviezol vrtuľník zranených z bane v Novákoch

Do nemocnice v Ružinove priviezol vrtuľník zranených z bane v Novákoch (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

aktualizované 19:48 Štyria z ôsmich zranených z nováckej bane sú v kritickom stave a záchranárske vrtuľníky ich previezli v umelom spánku do nemocníc. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

aktualizované 19:26 Osem zranených, ktorí utrpeli popáleniny, si vyžiadala mimoriadna udalosť, ku ktorej došlo v stredu o 16.30 h na stenovom porube v bani v Novákoch. Na mieste došlo pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Informovala o tom tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková.

Na pracovisku sa v čase udalosti podľa nej nachádzalo deväť zamestnancov. "Zraneným zamestnancom bola okamžite poskytnutá prvá pomoc a vyfárali z podzemia, kde im bolo poskytnuté lekárske ošetrenie, v závislosti od rozsahu zranenia a boli hospitalizovaní," uviedla Siváková. Všetci zamestnanci, ktorí sa nachádzali na uvedenom stenovom porube a na ďalších pracoviskách v tejto časti nováckej bane, z podzemia podľa nej bezpečne vyfárali.

"Prieskum pracoviska aktuálne zabezpečujú dve čaty banských záchranárov z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. Príčiny a okolnosti vzniku mimoriadnej udalosti zatiaľ nie sú známe. Budú predmetom vyšetrovania komisie Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici, ktorá po záchranárskom prieskume fára na pracovisko," priblížila ďalej Siváková.

K mimoriadnej udalosti došlo na produktívnom pracovisku

K mimoriadnej udalosti došlo na produktívnom pracovisku, na komplexne mechanizovanom stenovom porube 102 001-95 prvého predáka Milana Vrabca, prevádzkujúcom v revitalizovanom druhom úseku na prvom horizonte Bane Nováky. Stenový porub, nachádzajúci sa v hĺbke 200 metrov pod povrchom s dennou kapacitou ťažby nad 1000 ton uhlia, zabezpečuje ťažbu uhlia od februára tohto roka.

aktualizované 19:20 Ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že štátni tajomníci rezortu Michal Palkovič a Lenka Dunajová Družkovská budú mať krátko po 20.00 h pred bratislavskou Nemocnicou Ružinov spolu so záchranári aj šéfom nemocnice brífing v súvislosti s výbuchom.

aktualizované 19:16 Informáciu o vyhorení metánu v podzemí potvrdil i Mikulec s tým, že všetky záchranné zložky sú podľa neho na mieste. V plnom nasadení sú aj zložky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, v pohotovosti sú aj hasiči.

aktualizované 19:06 Predseda vlády SR Eduard Heger je o situácii po výbuchu v Bani Nováky informovaný. Na miesto aktuálne smeruje minister hospodárstva Karel Hirman a v prípade potreby je pripravený na miesto vyraziť aj predseda vlády.

aktualizované 18:59 Polícia na sociálnej sieti informovala, že v podzemí došlo pravdepodobne k vyhoreniu metánu, pričom na mieste hlásili viacero zranených osôb. "Bližšie informácie poskytneme, až keď nám to situácia na mieste udalosti dovolí," doplnila polícia.

 

NEŠŤASTIE V BANI V NOVÁKOCH ➡Dnes došlo v bani v Novákoch pravdepodobne k vyhoreniu metánu v podzemí. ➡Na mieste bolo...

Posted by Polícia SR - Trenčiansky kraj on Wednesday, April 26, 2023

aktualizované 18:27 Zdravotní záchranári informovali, že dostali hlásenie o výbuchu plynu v bani. Evidujú viacero zranených, z toho päť ťažko.Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová potvrdila, že krátko po 17.00 h prijali informáciu o tom, že v bani vybuchol plyn a na mieste sa nachádza väčší počet zranených.

Na miesto smerujú štyri posádky leteckých záchranárov

"Záchranná akcia pod zemou bola v réžii Banskej záchrannej služby, zranených na povrchu prevzali záchranári. Aktuálne posádky ošetrujú päť ťažko zranených a jedného ľahšie zraneného a pripravujú ich na prevoz do nemocníc alebo na špecializované pracoviská," spresnila Krčová. Na miesto smerujú štyri posádky leteckých záchranárov z Nitry, Banskej Bystrice, Trenčína a Žiliny, potvrdila za Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu ATE Zuzana Turočeková.

správu budeme aktualizovať

Viac o téme: VýbuchBaňaNovákyZáchranné zložky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu