Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Zásadné rozhodnutie Roberta Mistríka: Favorit prezidentských volieb sa vzdal boja

Zuzana Čaputová a Robert Mistrík Zobraziť galériu (8)
Zuzana Čaputová a Robert Mistrík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Veľký prezidentský boj sa chýli k očakávanému prvému kolu. Kandidáti Zuzana Čaputová a Robert Mistrík dnes zvolali brífing, na ktorom mal Mistrík zásadné vyhlásenie k spájaniu síl demokratických kandidátov. Jeden z najväčších favoritov sa boja o prezidentské kreslo vzdal.

Kandidáti sa v januári tohto roka za okrúhlym stolom dohadovali o možnom odstúpení na základe výsledkov prieskumov. Spolu s nimi za ním sedeli predstavitelia zo strany OĽaNO. Na stretnutí sa neukázal len František Mikloško, ktorý je takisto kandidátom na prezidenta a bol medzi pozvanými. Matovič sa nedávno nevyjadril presne, koho podporí. Zdá sa, že rastúce preferencie Mistríka presvedčili a rozhodol sa z boja odstúpiť. Ako prvý o tom informoval portál glob.sk

Mistrík odstúpil z boja o prezidentské kreslo.

VIDEO Tlačovka Roberta Mistríka a Zuzany Čaputovej

​NAŽIVO Tlačová konferencia Igora Matoviča z OĽaNO

Mistrík odstúpil z prezidentskej kampane

„Po dlhej a nie ľahkej úvahe chcem oznámiť, že z prezidentských volieb odstupujem,“ potvrdil na tlačovej konferencii Robert Mistrík a poďakoval sa všetkých svojim podporovateľom. Jasne a jednoznačne sa vzdal v prospech Zuzany Čaputovej.

MIMORIADNE Zásadné rozhodnutie Roberta
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Nejde len o nás dvoch, ale o budúcnosť Slovenska.“ Zuzana Čaputová sa poďakovala Mistríkovi a jeho gesto si váži. Neberie podporu jeho voličov ako samozrejmú. Mistrík nemá žiadne ďalšie politické plány.

MIMORIADNE Zásadné rozhodnutie Roberta
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kiska vyjadruje podporu Čaputovej

K podpore kandidátky Zuzany Čaputovej sa prihlásil aj súčasný prezident Andrej Kiska, ktorému tento rok skončí mandát.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

„Veľmi oceňujem postoj pána Mistríka, ktorý dnes urobil veľké rozhodnutie a odstúpil v prospech teraz už jasnej favoritky Zuzany Čaputovej. Pán Mistrík dodržal slovo, že sa zachová zodpovedne. Toto rozhodnutie sa určite nerodilo ľahko, obzvlášť po náročnej kampani. Od začiatku prezidentskej kampane som bol presvedčený, že hlasy slušného a spravodlivého Slovenska sa musia spojiť za jedným silným kandidátom, respektíve kandidátkou. Podporujem Zuzanu Čaputovú. Bude dobrou prezidentkou Slovenskej republiky.“ uzavrel v stanovisku súčasný prezident Kiska.

Vážime si ľudí, ktorí robia rozhodnutia pre dobro krajiny

„V ťažkých časoch, ktoré prežívame, si vážime ľudí, ktorí vedia pre dobro ostatných a krajiny spraviť zodpovedné rozhodnutia. Zodpovednosť za štát a čestnosť sú hodnoty, na ktorých staviame,“ uviedla strana SaS v stanovisku. „Robert Mistrík – podporovaný stranami SaS a Spolu – sa dnes vzdáva v prospech Zuzany Čaputovej,“ povedali.

„Tým sa zásadne zužuje výber pre demokratického voliča, ktorý si neželá, aby sa prezidentom Slovenskej republiky stal nominant Roberta Fica. Vyjadrujeme podporu Zuzane Čaputovej. Je to dnes jediný demokratický kandidát, za ktorým sa oplatí zjednotiť slušné Slovensko," dodali.

Ku kroku Mistríka sa vyjadril aj líder OĽaNO Igor Matovič. "Veľmi oceňujeme mimoriadne zodpovedný prístup Roberta Mistríka, čím naplnil svoj verejný prísľub, ktorý vyslovil po stretnutí so Zuzanou Čaputovou, ktoré sme zorganizovali. Je veľmi dobré, že tento krok urobil v dostatočnom predstihu pred prvým kolom, čím vzniká priestor pre vysvetlenie tohto kroku jeho voličom. Od dnes môžu ľudia, ktorí sa obávali postupu Štefana Harabina do druhého kola, pokojne spávať, čo bolo naším cieľom," uviedol v stanovisku Matovič.

K Mistríkovmu kroku sa vyjadril aj predseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko. „Podporovali sme dvoch fantastických kandidátov, na ktorých môžeme byť po dnešnom dni právom hrdí. Ďakujem pánovi Mistríkovi, Slovensko potrebuje vo verejnej službe viac takých osobností,“ povedal Štefunko.

Miroslav Beblavý a Ivan Štefunko
Zobraziť galériu (8)
Miroslav Beblavý a Ivan Štefunko  (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Pridal sa k nemu aj koaličný kolega a predseda strany SPOLU Miroslav Beblavý. "V SPOLU – občianskej demokracii sme hrdí na to, že sme na základe zhody našich programov a hodnôt Roberta Mistríka podporovali od prvej chvíle. Jeho rozhodnutie vzdať sa kandidatúry považujeme za zodpovedný krok. Potvrdzuje, že Robert Mistrík je osobnosťou, ktorej ide v prvom rade o dobro celého Slovenska,“ povedal Beblavý s tým, že jednoznačne podporia Čaputovú. „Tím Koalície PS a SPOLU potiahne v kampani za jeden povraz a som presvedčený, že na konci marca budeme oslavovať zvolenie prvej slovenskej demokratickej a proeurópskej prezidentky,“ uzavrel Beblavý.

Dilemu má Matovič vyriešenú 

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič verí, že kandidátka na post prezidenta Zuzana Čaputová bude mostom medzi kresťanmi a liberálmi. „Dilemu máme vyriešenú. Mojou kandidátkou je Zuzana Čaputová,“ vyhlásil na dnešnej tlačovej besede Matovič s tým, že chce urobiť všetko pre to, aby uspela. Podľa neho je dosť času do prvého kola volieb a voliči Mistríka majú čas, aby presmerovali svoju pozornosť na Čaputovú.

Matovič zároveň vyzval, aby sa v týchto voľbách neviedol hodnotový zápas, aby voľby neboli o boji konzervatívcov a liberálov. "Je čas si povedať, že prezident môže mať svoj názor, ale zákony neschvaľuje," uviedol. Priblížil, že Čaputová sa nedávno vyjadrila, že bude rešpektovať názor, ktorý vyjadrí parlament svojím hlasovaním v hodnotových otázkach. Podľa neho netreba odsudzovať Čaputovú pre jej osobné názory. "Prezident zákony neschvaľuje. Prezident nemá šancu meniť nič na hodnotovom nastavení Slovenskej republiky," uviedol.

Ján Budaj a Igor Matovič na tlačovej konferencii k odstúpeniu Roberta Mistríka.
Zobraziť galériu (8)
Ján Budaj a Igor Matovič na tlačovej konferencii k odstúpeniu Roberta Mistríka.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Je to falošný súboj, ktorý vyhovuje jedinému kandidátovi, falošnému kresťanovi Štefanovi Harabinovi," povedal. "Bol komunizmus, tak bol komunista, keď bol mečiarizmus, tak bol mečiarovec a dnes si povedal, že bude kresťan," dodal Matovič. "Riziko Harabina je dnes minimálne. Aj keď by sme mali byť do poslednej chvíle ostražití," dodal. Zároveň si myslí, že je dobré sa zamyslieť, či liberáli a kresťania by nemali mať jedného demokratického kandidáta. Napriek tomu, rešpektuje, keď voliči OĽaNO budú voliť Františka Mikloška, aj keď "v týchto voľbách je to vyhodený hlas".

Politológ hovorí o splnenom sľube

Odstupujúci prezidentský kandidát Robert Mistrík svojím dnešným gestom splnil to, čo sľúbil pri vstupe do kampane, teda, že nebude stáť v ceste silnejšiemu demokratickému kandidátovi. Uviedol to politológ Grigorij Mesežnikov s tým, že ide o prejav zodpovednosti a "snahu prispieť k vývoju, ktorý vylúči alebo skomplikuje vstup nesystémového kandidáta do aktívnej politiky". Mistríkovo gesto tak podľa Mesežnikova prispeje k posilneniu silného demokratického kandidáta.

Tvrdenia, že Mistrík vzhľadom na konzervatívnejšie názory v niektorých oblastiach bude prijateľnejším kandidátom pre väčšiu skupinu voličov, ako v pondelok konštatovala aj strana SaS, nie sú podľa politológa namieste. "Pripisujú Mistríkovi niečo, čo nevyplýva z jadra jeho postojov," uviedol. Podľa Mesežnikova strana týmto ukázala, že drží slovo, keď sa zaviazala Mistríka podporovať, nebolo to však nevyhnutné.

Baránek má odlišný názor

Politický analytik Ján Baránek nevidí dôvod, aby sa kandidáti na prezidenta vzdávali kandidatúry ešte pred prvým kolom volieb. "Na to tu máme druhé kolo," povedal s tým, že takýto postup podkopáva jeho zmysel a zužuje výber pre voličov. "Sú to skôr hry politických strán ako prianie jednotlivých kandidátov," vyhlásil Baránek. Pripomenul tiež, že sa ešte neuskutočnili niektoré avizované diskusie kandidátov, ktoré mohli preferencie ovplyvniť. "Nikde nie je napísané, že voliči Mistríka pôjdu voliť Čaputovú, ktorá je kandidátkou liberálnej ľavice," dodal s tým, že Mistríkovi voliči zväčša k liberálnej ľavici nepatria.

Prišlo to predčasne

Rozhodnutie Roberta Mistríka odstúpiť z prezidentského súboja v prospech Zuzany Čaputovej je podľa politológa Daniela Kerekeša prekvapením, pretože ešte nemal nič stratené. Upozornil, že jedna vec sú trendy a preferencie, ale kampaň sa dá zvrátiť aj na konci volebného boja. "Z hľadiska odhodlania Mistríka to vnímam ako predčasné rozhodnutie. Nebolo to v štádiu strateného boja," vyhlásil.

Mistríkove rozhodnutie možno podľa Kerekeša vnímať pozitívne v tom, že sa vzdal v prospech podobného kandidáta a voličské hlasy sa tak nebudú trieštiť. Nedovolí si však s istotou tvrdiť, že Čaputová má týmto zaručený postup do druhého kola prezidentských volieb. "Jej šance to určite zvýši. Problém však nastáva v tom, či niektorí konzervatívni voliči, ktorí chceli voliť Mistríka, budú ochotní podporiť aj Čaputovú skrz jej výroky z minulosti," podotkol politológ. Keď jeden kandidát podporí druhého, podľa Kerekeša to neznamená, že všetci voliči prejdú automaticky k podporenému kandidátovi. "Neplatí to na sto percent. Časť voličov určite nepôjde k Čaputovej," skonštatoval s tým, že títo volič sa budú rozhodovať medzi inými uchádzačmi.

Rozhodli nezverejnené prieskumy

Politológ Pavol Baboš predpokladá, že Mistrík sa rozhodol na základe ešte nezverejnených prieskumov a reálne zhodnotil svoje šance. "V záujme víťazstva aspoň jedného z dvojice Čaputová - Mistrík to vzdal. Výsledky nepoznám, nedokážem zhodnotiť, či ten rozdiel je, alebo nie je taký vážny, aby to musel urobiť teraz,“ povedal. Baboš si myslí, že pri podpore Čaputovej sú pre voličov dôležité skôr jej hodnoty a postoje než samotný fakt, že je ženou. "Samotný rodový aspekt nie je taký veľký, aby bránil víťazstvu," doplnil.

Predošlé prieskumy podľa Baboša ukazovali, že Čaputová bola u mnohých Mistríkových voličov druhou voľbou. Či si získa podporu konzervatívnych voličov, záleží podľa neho od jej šikovnosti. "Ak by sa len táto časť Mistríkových voličov preliala k nej, tak by jej to zabezpečilo víťazstvo. Jedna vec je deklarovať to v prieskume, a druhá ísť v tú sobotu naozaj voliť. Tu bude záležať od jej komunikácie a šikovnosti, ako si týchto voličov udržať a pritiahnuť k urne. To, čo sme videli, je, že pani Čaputová zmierňovala svoje výroky aj za posledný týždeň a aj dnes na tlačovej konferencii povedala, že cíti podporu z týchto kruhov. Musí komunikovať tak, aby ich neodradila," priblížil.

Baboš isté posuny v preferenciách predpokladá, bol by však prekvapený, ak by sa ešte stihol zrealizovať prieskum verejnej mienky ktorý by zohľadnil Mistríkovo odstúpenie. "Keby ho aj stihli zverejniť do soboty rána, pohyby sú často prirodzené, v predchádzajúcich prezidentských aj parlamentných voľbách sa viac ako štvrtina voličov rozhodla na poslednú chvíľu. Ak tam aj nejaký pohyb nastane, len ťažko vieme určiť, či je to niečím ovplyvnené, alebo je to prirodzená zmena názoru," spresnil. 

Nepriama výzva

Práve Matovič ešte prednedávnom podľa prvotných výsledkov prieskumov nepriamo vyzýval Zuzanu Čaputovú, aby sa v prospech Mistríka vzdala. „Bol som za to, aby pani Čaputová dostala priestor, ale toto sú reálne výsledky a treba sa realite postaviť zoči voči. Šefčovič by porazil Čaputovú, ale Mistrík má na to, aby porazil Šefčoviča,“ uviedol vtedy Matovič.


VIDEO Najnovší prieskum: Súboj Šefčovič a Mistrík v druhom kole, Matovič vyzval Čaputovú k rezignácii


Karta sa obrátila

Podľa včerajšieho prieskumu sa však ukázalo, že Čaputová by Mistríka nielen predbehla, no nechala by ho za sebou o viac ako 5 percent. Tá by získala 19,4 percent a skončila by za Marošom Šefčovičom, ktorý má podľa prieskumu výrazný náskok 30,3 percent.


EXKLUZÍVNY prieskum kandidátov na prezidenta: Šefčovič má jasný náskok, boj o druhé miesto


Napriek tomu, že sa veci po dnešnej tlačovej konferencii zmenili, Čaputová a Mistrík pravdepodobne budú figurovať na hlasovacích lístkoch do prvého kola prezidentských volieb. Tie sa začali podľa Ministerstva vnútra tlačiť po 15. februári 2019. Občania tak budú na hlasovacom lístku konfrontovaní s kandidátom, ktorý už svoju kandidatúru vzdal. Podobne tomu bolo aj pri prezidentských voľbách 1999, kedy sa Michal Kováč vzdal kandidatúry, no napriek tomu skončil so ziskom 0,18 percent.

Nezávislí kandidáti

Robert Mistrík ohlásil svoju kandidatúru už v máji minulého roka na sociálnej sieti. Urobil tak po tom, keď sa dozvedel, že Andrej Kiska už o post prezidenta nezabojuje. „Po dnešnom oznámení prezidenta Andreja Kisku som rozhodnutý uchádzať sa v roku 2019 o post prezidenta Slovenskej republiky ako nestranícky kandidát,“ vyhlásil v roku 2018 Mistrík.

V približne rovnakom období tak urobila aj Zuzana Čaputová, ktorá kandidatúru ohlásila 25. mája 2018. Kandiduje s podporou strany Progresívne Slovensko. „Slovensko na poste hlavy štátu potrebuje pokojnú silu schopnú spájať, ktorá má dôveru v to, že zmena je možná. Ja túto skúsenosť mám, a preto som sa rozhodla kandidovať,“ vyhlásila Čaputová na tlačovej konferencii o svojej kandidatúre.

Viac o téme: Prezidentské voľbyZuzana ČaputováRobert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu