Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strana Za ľudí zažíva turbulentné obdobie: Odídencovi Kollárovi ponúkajú svoju náruč Spolu či PS

V strane Za ľudí prechádzajú napätým obdobím Zobraziť galériu (4)
V strane Za ľudí prechádzajú napätým obdobím (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - To, čo sa v poslednom období deje v strane Za ľudí možno označiť ako mimoriadne turbulentné obdobie. Po odchode poslanca Miroslava Kollára viacerí poslanci z tejto strany avizujú, že miestami pociťujú identické pocity. Nie však všetci premýšľajú nad odchodom z vlády. Zato odídený Kollár má podľa všetkého najnovšie otvorené dvere v mimoparlamentnom Spolu aj Progresívnom Slovensku!

Situáciu v strane monitorovala TV Markíza. Podľa nich viacerí poslanci teraz po odchode Kollára bojujú s dilemou, či zotrvávať vo vláde Igora Matoviča alebo z nej odísť. "Pán poslanec Kollár bol vždy tak trochu opozičný poslanec. Teraz keď už odišiel, nemám dôvod to komentovať," povedala novinárom predsedníčka strany Veronika Remišová.

Tlačová konferencia strany Za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kollárove pocity zažívajú viacerí v strane

Dilema je teda na stole a Kollár zďaleka nemusí byť jediný a posledný, kto zo strany odíde. "Upozorňoval (Kollár, pozn. red.) na veci, ktoré bolo treba zlepšiť. V tomto smere je to strata," hovorí podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.

"Z tých vyjadrení sa to spätne dalo čakať. Aj to, že sa necíti v rámci koalície komfortne. Ale to, akým spôsobom to urobil a to, akým spôsobom poškodil stranu svojím konaním, toto som nečakala," adresovala nekompromisné slová svojmu kolegovi poslankyňa Vladimíra Marcinková. "Pocity, ktoré prevládli u Mira Kollára a vyústili do toho rozhodnutia odísť, zažívame viacerí," priznáva Marcinková.

„Sme ešte stále tou stranou a koalíciou, ktorá mení túto krajinu k lepšiemu. A ak má niekto pocit ako Miro Kollár, že to tak nie je, tak je zodpovedné a múdre vyvodiť k tomu stanovisko voči sebe samému. A to si myslím, že ho to ctí a že to je postup každého správneho politika," konštatuje pre verejnosť ďalší poslanec Za ľudí Tomáš Valášek. Podľa všetkého ale nateraz nikto ďalší zo strany odchod nechystá.

Odídený Kollár nemusí prísť o politickú budúcnosť

Zdá sa ale, že po tomto kroku by mohol Kollár a jeho frustrácia s vládnych krokov prísť do pochopenia s inými, mimoparlamentnými subjektami. Jedným z nich je aj strana Spolu, ktorú vedie Juraj Hipš. „Je to človek, ktorý má u nás dvere otvorené a ja budem rád, keď budeme spolu spolupracovať aj naďalej," povedal Hipš.

Strana Za ľudí zažíva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podobne to vidí aj líderka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová. „Je dôležité hľadať cesty k spolupráci a rozprávať sa. Za PS môžem povedať, že sme otvorení viesť takýto dialóg s pánom Kollárom," konštatuje Bihariiová.

Strana Za ľudí zažíva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: SituáciaVeronika RemišováMiroslav KollárZa ľudíVladimíra Marcinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu