Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Senzačný objav vedcov: Vynašli prevratný spôsob očkovania, zabudnite na injekcie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BAZILEJ - Tím vedcov vedený bernským virológom Volkerom Thielom podpísal výskumnú spoluprácu s biotechnologickou spoločnosťou RocketVax AG so sídlom v Bazileji na ďalšom vývoji nosovej koronavírusovej vakcíny pre klinické štúdie. V stredu ráno to oznámil švajčiarsky národný výskumný program "COVID-19", v rámci ktorého sa uskutočnili prvé vývojové kroky.

V súčasnosti schválené vakcíny proti koronavírusu chránia pred ťažkými priebehmi a smrťou, ale nezabránia infekcii. Dalo by sa to dosiahnuť, ak by očkovanie vyvolalo imunitnú odpoveď tam, kde sa patogén dostane do tela, čiže v slizniciach horných dýchacích ciest. Volker Thiel z Inštitútu virológie a imunológie na Univerzite v Berne a jeho kolegovia z Bernskej univerzity, Ženevskej univerzity, Slobodnej univerzity v Berlíne a Inštitútu Friedricha Löfflera skúmajú takúto vakcínu, ktorá sa môže podávať ako tzv. nosový sprej.

KORONAVÍRUS Senzačný objav vedcov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vysoká imunitná ochrana pri testovaní so škrečkami

Spoločnosť RocketVax AG teraz pripravuje vakcínu pre klinickú štúdiu fázy 1. Ide o oslabenú živú vakcínu, ktorá dokázala u škrečkov navodiť silnú imunitnú ochranu v horných dýchacích cestách. Výhodou vakcíny je, že je účinná aj proti novým variantom vírusu, pretože obsahuje všetky vírusové proteíny a nielen spike proteín. Okrem toho podanie nosovým sprejom by nielen chránilo pred infekciou, ale bola by s ním aj jednoduchšia manipulácia než so striekačkami, píše telebasel.ch.

Vakcína by mala byť stabilná aj pri vyšších teplotách, čo by zjednodušilo je prepravu a skladovanie. Výskumná spolupráca otvára perspektívu po úspešnom ukončení klinických štúdií vyrábať vakcínu vo Švajčiarsku a sprístupniť ju na celom svete. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusNosový sprejCOVID-19Volker Thiel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu