Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Hrozivý rekord! WHO varuje, táto stratégia prestala byť voči pandémii účinná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - V čase, kedy svet dosahuje pochmúrny míľnik šesť miliónov úmrtí na COVID-19, Čína ohlásila najvyšší denný počet prípadov tohto ochorenia za dva roky, pričom čísla za posledný víkend dosiahli až 526.

Celkový hlásený počet úmrtí na COVID-19 dosiahol v pondelok 7. marca v Číne šesť miliónov podľa údajov zhromaždených Johns Hopkins University. Toto je však len hrubý odhad, pretože mnohé krajiny zaznamenávajú úmrtia súvisiace s covidom odlišne. Mnohí odborníci sa domnievajú, že skutočný počet je vyšší ako oficiálne počty.

COVID situácia sa na Slovensku zlepšuje: Opatrenia uvoľňujeme skôr! Nový subvariant OMIKRONU zatiaľ nie je hrozbou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Medzitým Čína zaznamenáva jeden z najvyšších prírastkov prípadov covidu od začiatku pandémie. Čínske štátne médium Global Times informovalo, že ohniská ochorenia boli zaznamenané v niekoľkých prístavných mestách ako Qingdao a husto obývaných mestských oblastiach, ako je Šanghaj.

Čína si k v súvislosti so SARS-CoV-2 zachovala prístup nulovej tolerancie. V podstate to zahŕňa protipandemické opatrenia vrátane prísnych blokád, hromadného testovania, izolácie infikovaných, dohľadu a medzinárodných zákazov cestovania v snahe úplne odstrániť nákazu z populácie. Akýkoľvek náznak možného prepuknutia je okamžite zničený ešte v zárodku. Napriek mnohým kritikám sa tento prístup ukázal ako úspešný pri udržiavaní čísel na zvládnuteľnej úrovni. Počas väčšiny pandémie Čína hlásila len desiatky denných prípadov covidu. 

V súčasnosti ale tamojší odborníci tvrdia, že hyperinfekčný variant omikron testuje limity stratégie a núti Čínu, aby prehodnotila, ako sa vysporiada s ďalšou fázou pandémie. "Súčasné sporadické prepuknutia a skryté infekcie spôsobené variantom omikron predstavujú ďalšie výzvy pre stratégiu nulovej tolerancie," vyhlásil vysoký predstaviteľ Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) . 

Pandémia sa ešte neskončila

Pomerne vysoký počet prípadov v Číne aj celosvetový počet úmrtí na COVID-19 ukazujú, že pandémia sa ešte zďaleka neskončila, napriek niektorým dojmom, ktoré naznačujú opak. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno uviedla, že je "príliš skoro na vyhlásenie víťazstva" nad pandémiou COVID-19. Mnohé regióny sa s vírusom učia žiť, no systémy zdravotnej starostlivosti sú stále napäté a počet prípadov je celosvetovo stále vysoký. Okrem toho, veľké časti rozvojového sveta stále zápasia s očkovaním svojej populácie. Najhoršie môže byť za nami, no tento vírus môže mať ešte pár trikov v rukáve. 

"Mnoho krajín čelí vysokému počtu hospitalizácií a úmrtí. Pri vysokom prenose zostáva hrozba nového, nebezpečnejšieho variantu reálna. Vyzývame všetkých ľudí, aby boli opatrní a všetky vlády, aby dodržali stanovený kurz," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Viac o téme: RekordPandémiaČínaWHOKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu