Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Radikálny boj Číny proti omikronu: Desiatky miliónov ľudí poslali do karantény!

V Číne pribúdajú prípady nákazy omikronom. Zobraziť galériu (3)
V Číne pribúdajú prípady nákazy omikronom. (Zdroj: YouTube/Arirang News, TASR/Chinatopix via AP)

PEKING - Čína začala vyhradzovať viac nemocničných lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 po tom, čo v stredu za predchádzajúci deň oznámili 3290 nových prípadov nákazy variantom omikron vrátane jedenástich závažných.

Vysokonákazlivý variant omikron predstavuje pre čínsku stratégiu nulovej tolerancie covidu zatiaľ najnáročnejšiu výzvu. Krajina, z ktorej sa koronavírus na konci roka 2019 rozšíril, už viac ako rok neohlásila žiadne úmrtie na COVID-19. V rámci prísnych covidových protokolov boli všetci pacienti, vrátane asymptomatických, posielaní do špecializovaných nemocníc.

Minulotýždňový nárast prípadov, v dôsledku ktorého muselo 17,5 milióna obyvateľov mesta Šen-čen zostať v karanténe a v Šanghaji a ďalších mestách boli zavedené sprísnené opatrenia, však vzbudil obavy z nedostatku voľných nemocničných lôžok.

Čínska národná zdravotnícka komisia najnovšie oznámila, že pacienti s miernym priebehom ochorenia sa môžu izolovať v štátnych karanténnych zariadeniach, aby tak zmiernili tlak na nemocnice. Dodala, že pacienti infikovaní variantom omikron si väčšinou nevyžadujú špeciálnu liečbu.

Čínske štátne orgány, aj vzhľadom na februárovú situáciu v Hongkongu, keď pacienti museli čakať na voľnú posteľ na prenosných lôžkach pred nemocnicami, začali v krajine budovať nové provizórne nemocnice. V dôsledku nárastu počtu nových prípadov nákazy sa ocitli v lockdowne v rôznych oblastiach krajiny desiatky miliónov ľudí. Pred odberovými miestami vznikajú dlhé rady a v prístavoch zaviedli prísnejšie kontroly, čo môže spôsobiť problémy v obchodnom reťazci.

V Južnej Korei 400-tisíc nových prípadov

V Južnej Kórei za utorok pribudlo viac ako 400-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom, 164 ľudí zomrelo. Pre krajinu s 55 miliónmi obyvateľov ide o najvyšší denný nárast počtu infekcií od začiatku pandémie. Väčšinu nových prípadov spôsobil variant omikron, informovala dnes agentúra Jonhap.

Okrem vysokých denných prírastkov počtu nakazených hlásila Južná Kórea v tomto týždni aj rekordné počty zosnulých a pacientov vo vážnom či kritickom stave. V krajine kvôli covidu-19 v posledných siedmich dňoch umieralo v priemere 230 ľudí denne. Od začiatku pandémie eviduje Južná Kórea takmer 7,7 milióna potvrdených nákaz koronavírusom a vyše 11-tisíc úmrtí. Vysoká predstaviteľka juhokórejského ministerstva zdravotníctva Pak Hjang v utorok na tlačovej konferencii uviedla, že zdravotnícky systém sa pripravuje až na 2000 pacientov vo vážnom stave. Momentálne je ich 1244.

Kroky k normálnemu životu

Napriek vysokým počtom infikovaných vláda okrem boja s pandémiou podniká aj kroky, ktoré majú krajinu vrátiť späť k normálnemu životu. V nedeľu majú skončiť opatrenia, ktoré nariaďujú podnikom zavrieť o 23. hodine a obmedzujú súkromné ​​stretávanie na šesť ľudí. Premiér Kim Pu-kjon vyzval zdravotnícke úrady, aby prerokovali možnosť zníženia statusu ochorenia covid-19. Vírus je v Južnej Kórei klasifikovaný ako "nákazlivá choroba 1. triedy", čo napríklad znamená, že covidoví pacienti by sa mali v nemocniciach liečiť v izolačných miestnostiach s podtlakom, aby sa predišlo kontaminácii.

Stratégia juhokórejskej vlády je tak podobná tým v mnohých ďalších krajinách sveta, ktoré sa snažia prijať covid-19 ako súčasť bežného života bez výrazných obmedzení. Podľa juhokórejského ministerstva zdravotníctva súčasná vlna nákazy v krajine dosiahne vrchol tento či najneskôr budúci týždeň.

Viac o téme: ČínaKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu