Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Štúdia k mozgovým trombózam: Smrteľným následkom očkovania sa dá zabrániť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Ak sa po očkovaní proti covidu 19 vektorovou vakcínou vyskytnú silné bolesti hlavy, postihnuté osoby by mali byť ihneď ošetrené lekárom. Pretože včasnou a dôslednou terapiou sa dá vyhnúť nebezpečným sínusovým trombózam mozgových žíl. Ukazuje to aktuálna štúdia.

Prípady smrteľnej trombózy po očkovaní proti koronavírusu spôsobili v marci rozruch. Vakcíny od spoločnosti Astrazeneca a neskôr spoločnosti Johnson & Johnson boli podozrivé, že spôsobujú takzvanú trombózu sínusových a cerebrálnych žíl. Napríklad také Nemecko preto na jar na krátko prerušilo očkovaciu kampaň vakcínou Astrazeneca.

Top virológ to povedal jasne: TOTO ovplyvňuje mieru zaočkovanosti! V čom je rozdiel medzi Dánmi a Slovákmi?

Inštitút Roberta Kocha (RKI) potom vydal odporúčanie používať očkovaciu látku iba pre osoby vo veku 60 rokov a viac, pretože tento vedľajší účinok sa prevažne vyskytoval u mladších ľudí. Lekári z Berlína a Greifswaldu teraz v štúdii zistili, ako je možné zabrániť smrteľným trombózam po očkovaní proti koronavírusu.

KORONAVÍRUS Štúdia k mozgovým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

Frekvencia veľmi zriedkavá

„Frekvencia tejto komplikácie očkovania bola veľmi zriedkavá, ale niektorí ľudia prišli o život, čo určite prispelo k neistote a všeobecnej skepticizmu voči očkovaniu,“ uvádza sa vo vyhlásení k novej štúdii. Príznaky sa zvyčajne začínajú približne do troch týždňov od prvého očkovania.

V tejto štúdii vedci informujú o sérii prípadov, v ktorých postihnutí sa sťažovali lekárovi niekoľko dní po očkovaní na veľmi silné bolesti hlavy. Laboratórne testy ukázali, že trpeli komplikáciami očkovania, ktoré môžu viesť k trombóze - krvným zrazeninám, ktoré upchávajú cievy - a zvýšenému sklonu ku krvácaniu. Toto sa nazýva imunitnou trombotickou trombocytopéniou vyvolanou očkovaním (VITT). 

KORONAVÍRUS Štúdia k mozgovým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Silná bolesť hlavy ako varovanie

U väčšiny postihnutých je možné včasnými dôslednými opatreniami predísť vážnym následkom. Vedci hovoria o „syndróme pred VITT“ - terapeutickom časovom období, ktoré by sa malo použiť na účinnú ochranu proti obávaným následkom očkovania, ako je trombóza mozgových žíl.

Štúdia konkrétne zaznamenala prípady jedenástich pacientov, ktorí prišli k lekárovi päť až 18 dní po očkovaní so silnými bolesťami hlavy. Ukázalo sa však, že to nie je sprievodný symptóm VITT, ale skôr „predzvesť“ a „varovanie“. To otvára „manévrovací priestor pre včasné terapeutické intervencie“, píše autor štúdie Farid Salih z neurologického oddelenia berlínskej nemocnice Charité.

KORONAVÍRUS Štúdia k mozgovým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

U siedmich pacientov sa nevyskytli žiadne trombotické komplikácie. Až na jednu výnimku, podľa publikácie, všetci absolvovali terapiu vysokodávkovými imunoglobulínmi, glukokortikoidmi a antikoagulanciami do piatich dní od začiatku bolesti hlavy. Naproti tomu u všetkých štyroch pacientov, u ktorých sa po počiatočnej prezentácii trombóza už rozvinula, sa antikoagulácia začala buď neskoro - až do 6. až 9. dňa po nástupe bolesti hlavy - alebo sa liečba opäť predčasne ukončila.

Ďalšia rana pre antivaxerov: Jasný odkaz videportálu! Bukovský nebude jediný, vyhrážky sa skončili

Lekári z toho odvodzujú odporúčanie terapie. „Ak sa u pacientov prejavia silné bolesti hlavy v typickom latentnom období 5 až 30 dní po očkovaní, rozhodne by sa mala vykonať ďalšia diagnostika,“ vysvetľuje Matthias Endres, riaditeľ kliniky pre neurológiu s experimentálnou neurológiou na Charité. Včasná a dôsledná terapia by „mohla úplne zabrániť závažným trombotickým príhodám“.

Viac o téme: OčkovanieBolesti hlavyTrombózaAstrazeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu