Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AstraZeneca má novú zbraň na prevenciu proti KORONAVÍRUSU: Spoločnosť už požiadala FDA o schválenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Jacquelyn Martin, File)

WASHINGTON - Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v utorok oznámila, že požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o núdzové schválenie svojho nového lieku na prevenciu infekcie koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spoločnosť vyhodnotila údaje z neskorej fázy testovania tohto lieku, na ktorej sa zúčastnilo 5000 osôb. Z údajov vyplýva, že liek znižuje o 77 percent riziko toho, že sa u pacienta vyvinú akékoľvek symptómy ochorenia COVID-19.

Liek označovaný ako AZD7442 je v podstate protilátkovou terapiou a podľa farmaceutickej spoločnosti by mohol pomôcť ochrániť ľudí, u ktorých očkovacia látka proti ochoreniu COVID-19 vyvolala slabú imunitnú odozvu.

Rozdiel od vakcíny

Zatiaľ čo vakcína pracuje tak, že sa spolieha na aktívny imunitný systém, ktorý si má pomocou nej vybudovať arzenál protilátok, liek AZD7442 obsahuje protilátky vyrobené v laboratóriu, ktoré sa majú v tele pacienta uchovať aj niekoľko mesiacov a v prípade infekcie zasiahnuť proti vírusu.

Schválenie lieku americkým regulačným úradom by pre AstraZenecu bolo veľkým úspechom, keďže ich protikoronavírusová vakcína používaná aj európskymi štátmi naďalej čaká na autorizáciu v Spojených štátoch.  

Spoločnosť AstraZeneca zároveň dodala, že v súčasnosti rokuje s vládou USA a ďalších krajín o možných dodávkach tohto lieku.

Viac o téme: LiekPandémiaKoronavírusFDAAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu