Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšia rana pre antivaxerov: Jasný odkaz videportálu! Bukovský nebude jediný, vyhrážky sa skončili

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Cez víkend sa spoločnosť Youtube po viacerých výzvach rozhodla zablokovať účet Igora Bukovského. Známy výživový poradca totiž vo svojich videách zľahčoval pandémiu koronavírusu, kritizoval očkovanie a vládne opatrenia. Videoportál mu viackrát videá vymazal, Bukovský hovorí o protiústavnej cenzúre. Avšak, nebude zrejme jediný. Spoločnosť sa totiž nechala počuť, že zablokuje všetky dezinformácie o očkovaní.

Bukovský sa netajil tým, že očkovanie proti koronavírusu mu nie je pochuti, kritizoval aj viaceré vládne opatrenia na zabránenie šírenia vírusu na Slovensku. Svoje názory prezentoval na viacerých sieťach, aj na platforme Youtube.

Igor Bukovský
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Tá však cez víkend voči Bukovského videá tvrdo zakročila a Bukovskému zrušila účet jeho ambulancie. Bližšie informácie o tom, prečo sa platforma rozhodla pre takýto rázny krok, zatiaľ nie sú. Ak si kliknete na jedno z Bukovského videí, ktoré má zdieľané na svojej stránke na sociálnej sieti, Youtube vás informuje, že „tento účet bol zrušený z dôvodu porušenia pokynov pre komunitu služby Youtube“

Ďalšia rana pre antivaxerov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube.com)

Bukovský v reakcii na kroky platformy, ktorá patrí pod spoločnosť Google, tvrdil, že ide o protiústavnú cenzúru. „V nedeľu 26. septembra o cca 16,00 hod. došlo k zrušeniu a vymazaniu kanálu Dr. Igor Bukovský – AKV (ambulancia klinickej výživy) na platforme YouTube. Podľa informácii správcu platformy YouTube ide o trvalé zrušenie kanálu z dôvodu opakovaného porušenia komunitných pravidiel. Bez udania konkrétneho dôvodu,“ napísal Bukovský na sociálnej sieti. 

Nebude jediný

Youtube však tvrdí, že nebude jediný. Platforma totiž zrušila prominentné účty proti očkovaniu, prostredníctvom ktorých šíria dezinformácie o očkovacích látkach. Rovnako chcú zakázať všetky dezinformácie o vakcínach, ktoré sú Svetovou zdravotníckou organizáciou potvrdené ako bezpečné. Informovalo o tom CNBC na svojej stránke.

Ďalšia rana pre antivaxerov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

Platforma informovala, že odstránila stránky spojené s prominentnými šíriteľmi dezinformácií, ako sú  Joseph Mercola, Erin Elizabeth, Sherri Tenpenny a Fond na ochranu zdravia detí, ktorý je spojený s Robertom F. Kennedym mladším. Doteraz Youtube mazal všetky videá, v ktorých majitelia kanálov tvrdili, že vakcíny proti koronavírusu sú neúčinné a nebezpečné. Rovnako tak chcú zasiahnuť aj pri dezinformáciách o iných očkovacích látkach, ako napríklad proti osýpkam či mumpsom.

Ďalšia rana pre antivaxerov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

Konkrétne bude odstránený obsah, ktorý falošne tvrdí, že schválené vakcíny sú nebezpečné a majú chronické účinky na zdravie, tvrdí, že vakcíny neznižujú prenos alebo obsahujú dezinformácie o látkach obsiahnutých vo vakcínach," vysvetlila platforma na svojom oficiálnom blogu. "To by zahrnovalo obsah, ktorý nepravdivo hovorí, že schválené vakcíny spôsobujú autizmus, rakovinu alebo neplodnosť alebo že látky vo vakcínach môžu sledovať tých, ktorí ich dostanú. Naše zásady sa netýkajú iba konkrétnych rutinných imunizácií, ako sú osýpky alebo hepatitída B, ale platia aj pre všeobecné vyhlásenia o vakcínach," dodala platforma. 

Rovnako informovala, že od minulého roku odstránili viac ako 130 000 videí, pretože porušovali ich pravidlá očkovania proti COVID-19. 

Viac o téme: OčkovanieYoutubeIgor BukovskýZmazanie účtuPlatforma Youtube
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu