Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Top virológ to povedal jasne: TOTO ovplyvňuje mieru zaočkovanosti! V čom je rozdiel medzi Dánmi a Slovákmi?

Nemecký uznávaný virológ Christian Drosten.
Nemecký uznávaný virológ Christian Drosten. (Zdroj: TASR/ AP )

BERLÍN - Ani početné výzvy na očkovanie proti koronavírusu neviedli k žiadnemu viditeľnému úspechu, pokiaľ ide o zaočkovanosť v populácii. Špičkový nemecký virológ Christian Drosten teraz uskutočnil porovnanie krajín a má pripravené vysvetlenie, prečo sú krajiny ako Dánsko z hľadiska očkovania jednoznačne vpredu. Podľa odborníka existuje jasná súvislosť s úrovňou vzdelania v krajine.

Neustále výzvy na očkovanie proti koronavírusu sa na Slovensku míňajú účinkom. Dve dávky vakcíny dostalo len 42,6 percenta ľudí. Pritom uspokojivé by bolo, keby bolo plne zaočkovaných aspoň 70 percent Slovákov.

Ďalšia vlna je na obzore

Aj keď sa infekčný proces v poslednej dobe u mnohých prekvapivo opäť spomalil (netýka sa to Slovenska), je to len dočasný jav, ako vysvetlil Drosten v podcaste NDR „Coronavirus Update“. „Myslím si, že už existujú náznaky jesennej a zimnej vlny, ktoré pravdepodobne opäť uvidíme v októbri,“ povedal vedec z berlínskej nemocnice Charité.

KORONAVÍRUS Znepokojujúci objav v netopieroch: Ďalšia hrozba, našli v nich nové vírusy

Keďže stále je očkovaných príliš málo ľudí, predpokladá, že ďalšia silná vlna infekcií by mohla začať v podobnom čase ako minulý rok. V druhej polovici októbra bolo vtedy jasné, že „opäť ideme do exponenciálneho nárastu“.

Čísla vyzerajú zle

Zaplnenie medzier v očkovaní si preto vyžaduje spoločenské úsilie. „Musíte presvedčiť neočkovaných alebo ich inak k tomu priviesť, aby sa zaočkovali.“ To už nie je vedecká, ale stále viac politická úloha. „Veda to priniesla, očkovanie je tu,“ zdôraznil. Virológ vyhodnotil súčasný priebeh očkovania ako nedostatočný. „Čísla vyzerajú zle.“

Nečakaný výsledok štúdie: Tento faktor zvyšuje účinok očkovania proti KORONAVÍRUSU!

Dôležitá je vzdelanosť

Skutočnosť, že najmä škandinávske krajiny sú v očkovaní jednoznačne vpredu, pripisuje vysokej informovanosti a vzdelanosti: „Myslím si, že môžete trochu zovšeobecniť: Mnoho ľudí jednoducho chápe, na čo je očkovanie dobré, takže s tým menej váha,“ hovorí výskumník. To znamená, že napríklad Dánsko je schopné už niekoľko týždňov protikoronavírusové opatrenia výrazne zľahčiť.

Viac o téme: OčkovanieInformovanosťVzdelanosťKoronavírusChristian Drosten
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu