Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alarmujúce odhalenie o KORONAVÍRUSE: Každý druhý pacient v nemocnici má komplikácie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIVERPOOL - Každý druhý pacient s Covidom-19, ktorý musí byť hospitalizovaný, má ďalšie komplikácie - netýka sa to iba ľudí s ďalšími základnými chorobami. Vyplýva to z doteraz najväčšej pozorovacej štúdie o tejto téme z Veľkej Británie s približne 70-tisíc pacientmi, ktorá bola publikovaná v lekárskom časopise Lancet. 

Vedecká štúdia lekára Caluma Sempleho (University of Liverpool) a jeho spoluautorov predstavuje prvý systematický prieskum a analýzu komplikácií Covid-19 v tomto rozsahu. „Práca je v rozpore s opakovane sa objavujúcimi názormi, že Covid-19 je nebezpečný len pre ľudí s ďalšími základnými chorobami a pre starších ľudí. Závažnosť symptómov Covid-19 po prijatí do nemocnice predpovedala ďalšie komplikácie aj u mladších ľudí.“

Pacient sa zázračne zotavil z príznakov dlhodobého COVIDU: Pomohol mu tento liek na iné ochorenie!

Miera komplikácií najvyššia medzi 60 až 69 ročnými

Podľa analýz vedcov od 73 197 pacientov v nemocnici s Covidom-19 malo celkovo 36 367 z nich ďalšie zdravotné problémy. To bolo silne závislé od veku. Ale 27 percent 19 až 29-ročných a 37 percent 30 až 39-ročných malo tiež komplikácie. Vo vekovej skupine od 19 do 49 rokov bol podiel 39 percent, u osôb nad 50 rokov to bolo 51 percent. Miera komplikácií bola najvyššia u 60 až 69-ročných a to 54 percent. Miera úmrtnosti bola tiež vysoká na úrovni 32 percent.

Alarmujúce odhalenie o KORONAVÍRUSE:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Poškodenie obličiek, problémy s dýchaním a kardiovaskulárne choroby

Najbežnejšou komplikáciou (24 percent) bolo poškodenie obličiek. Potom nasledovali problémy s dýchaním (18 percent) a komplikácie ovplyvňujúce celý organizmus (16 percent). Kardiovaskulárne ochorenia sa vyskytovali s frekvenciou dvanástich percent. Najviac ohrození boli muži nad 60 rokov (55 percent s komplikáciami). Ženy mali o niečo priaznivejší priebeh (komplikácie vo vekovej skupine nad 60 rokov: 48 percent).

Ste plne zaočkovaní? Toto sú štyri najčastejšie príznaky, že ste sa nakazili KORONAVÍRUSOM

Alarmujúce odhalenie o KORONAVÍRUSE:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Neurologické problémy ako dlhodobý symptóm covidu

Covid-19 mal tiež významné dlhodobé účinky na postihnutých. 27 percent chorých, ktorí museli byť prijatí do nemocnice, už po prepustení z nemocnice nedokázali viesť svoj každodenný život tak samostatne ako predtým. Najčastejšie to bolo kvôli neurologickým komplikáciám (celková frekvencia výskytu: štyri percentá).

Viac o téme: ŠtúdiaPacientKomplikácieCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu