Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hlavné ROZDIELY medzi obyčajným prechladnutím a covidom: Takto zistíte, akým ochorením trpíte

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

SALT LAKE CITY - Kľúčové príznaky covidu-19 sa s príchodom rôznych variantov začali meniť. Z tohto dôvodu je dôležité vedieť, ako spoznať rozdiel medzi týmto ochorením a obyčajným prechladnutím. Odborníci vysvetlili, kedy je najlepšie úplne sa izolovať a kedy stačí nevoľnosti iba vyležať.

Počas celej pandémie boli známe tri hlavné príznaky ochorenia COVID-19: pretrvávajúci kašeľ, strata chuti alebo čuchu a vysoké teploty. Podľa lekárov je však dobré všímať si aj príznaky ako nádcha a zápcha. Až polovicu infikovaných totiž netrápi klasický kašeľ či horúčka, takže sa nedávajú otestovať na prítomnosť vírusu a ďalej ho šíria. Americkí odborníci uviedli, že sa stretávajú s čoraz viac ľuďmi, ktorí si myslia, že majú len chrípku, no v skutočnosti trpia covidom. "Ak si myslíte, že ste len prechladnutý, ste v každom prípade infekčný. Či už je to covid alebo prechladnutie, mali by ste zvážiť podstúpenie testu," radí Russell Vinik, hlavný lekár pre chirurgické zákroky na University of Utah Health v Salt Lake City. 

Hlavné ROZDIELY medzi obyčajným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Príznaky ochorenia sa menia v závislosti od nových variantov a líšia sa u mladších ľudí, ktorí dnes tvoria väčšinu prípadov. Preto je dobré vedieť rozpoznať, kedy ide o COVID-19 a kedy o klasické prechladnutie. Podľa Belindy Griffithsovej z Londýnskej kliniky Fleet Street príznaky bežného prechladnutia zahŕňajú kýchanie, tečenie z nosa a bolesť hrdla. Ďalej prezradila, že väčšina pacientov trpiacich chrípkou nemá vysoké teploty, čo je jeden z hlavných príznakov covidu, na ktorý si treba dávať pozor. 

Hlavné ROZDIELY medzi obyčajným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Kristoffer Ahlerup, riaditeľ spoločnosti Enzymatica, uviedol, že vírus prechladnutia bude pravdepodobne tento rok na vzostupe. Má sa tak stať v dôsledku zníženia imunity voči chladu, pretože veľa ľudí obmedzuje sociálny kontakt a pracuje z domu. Podľa Ahlerupa existujú tri hlavné typy prechladnutia:

  • Prechladnutie hlavy: Ľudia, ktorí majú prechladnutú hlavu, môžu cítiť upchaté dutiny, môže ich bolieť hlava a slziť oči. "Pred spánkom si skúste napariť tvár. Doprajte si dostatok odpočinku a pite veľa tekutín, ale vyhýbajte sa konzumácii alkoholu," odporúča Ahlerup.
 
  • Prieduškové prechladnutie: Ťažoba na hrudníku je zjavným príznakom, rovnako ako bolesť v krku, horúčka a bolesti hlavy či tečenie z nosa. Mali by ste zvýšiť príjem tekutín, ale možno by stálo za to vyskúšať aj prírodné lieky, ako je citrón, med a zázvor. 
 
  • Nosové prechladnutie: Toto prechladnutie spôsobí zápal sliznice. Medzi jeho typické príznaky patria nádcha alebo upchatý nos, bolesti hlavy a kýchanie. Ak chcete zmierniť príznaky nádchy, pokúste uvoľniť hlien v nose. Na uľahčenie priebehu prechladnutia vyskúšajte počas spánku použiť zvlhčovač vzduchu. 
Viac o téme: ChrípkaPrechladnutieNádchaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu