Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Konšpirácia o vakcíne dobýja aj USA: Očkovanie väčšia hrozba ako COVID! Strach z vládnych mikročipov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Pätina Američanov verí nepodloženej konšpiračnej teórii, že sa vláda Spojených štátov snaží prostredníctvom vakcín proti covidu-19 "očipovat" populáciu. Vyplýva to z čerstvého prieskumu agentúry YouGov pre časopis The Economist. Podľa autorov úplná väčšina amerických odporcov vakcíny považuje očkovanie za väčšiu hrozbu ako covid-19, hoci vývoj v USA je dôkazom vysokej účinnosti vakcín.

KORONAVÍRUS Nezaočkovaným hrozí zákaz vstupu do verejných zariadení vrátane nemocníc či škôl

Výsledky prieskumu boli publikované vo štvrtok, teda v rovnaký deň, keď americkí vládni činitelia vystúpili s varovaním ohľadom dezinformácií so zdravotníckou tematikou, ktoré sa naďalej šíria na sociálnych sieťach. "Jednoducho povedané: dezinformácie o zdraví nás stáli ľudské životy," vyhlásil šéf Federálneho úradu pre verejné zdravie Vivek Murthy.

Murthy okrem iného uviedol, že podľa prieskumov dve tretiny nenaočkovaných ľudí verí "rozšíreným mýtom" o vakcínach, alebo si myslí, že by tieto mýty mohli byť pravdivé. Nové čísla od YouGov jeho slová potvrdzujú.

Viera v mikročipy vo vakcínach

Z respondentov odmietajúcich očkovanie na covid-19 údajne 51 percent považuje za "rozhodne alebo asi pravdivé" tvrdenie, že vláda USA používa vakcíny na nasadenie "mikročipov" do tiel obyvateľov. Ďalších 16 percent ľudí z tejto skupiny uviedlo, že si vo veci nie sú istí. Z celej vzorky 1500 dospelých obyvateľov sa k neopodstatneným tvrdeniam o čipoch pätina priklonila, zatiaľ čo ďalších 14 percent vyjadrilo neistotu.

Autori prieskumu sa pýtali tiež na vyvrátenú teóriu, že vakcíny spôsobujú autizmus. Za rozhodne alebo skôr nepravdivú ju označilo len 58 percent respondentov. Medzi odporcami vakcín na covid-19 to potom bolo iba 21 percent ľudí, zatiaľ čo 49 percent zaujalo opačné stanovisko. Drvivá väčšina tejto podskupiny zároveň podľa výsledkov verí, že "hrozba koronavírusu bola z politických dôvodov preháňaná".

Konšpirácia o vakcíne dobýja
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Väčší strach z vakcíny ako koronavírusu

"Ľudia, ktorí sa nehodlajú nechať očkovať, majú obavy z vedľajších účinkov, mikročipov a politických záujmov, ale nie z covidu-19," zhŕňa YouGov. "Po prvé 90 percent z tých, ktorí vakcináciu odmietajú, má väčší strach z možných vedľajších účinkov vakcíny, než z covidu-19 samotného. Po druhé len 16 percent z nich verí, že sa väčšina nových prípadov covidu-19 objavuje medzi neočkovanými," pokračuje analýza.

Avšak vývoj z posledných týždňov naznačuje, že presne to sa v USA deje. Štáty s nižšou zaočkovanosťou na juhu krajiny zažívajú prudký nárast v počtoch zachytených nákaz a prakticky všetky hospitalizácie s covidom-19 a súvisiace úmrtia sa týkajú tých, ktorí nie sú očkovaní. To všetko v situácii, keď USA hlásia necelých 50 percent plne naočkovaných obyvateľov, spomaľovanie očkovacej kampane a nápor mutácie delta.

Predstavitelia USA apelujú na očkovanie

Najnovšie prieskumy ukazujú, že odmietavý alebo nerozhodný postoj k očkovaniu má stále asi 30 percent Američanov. Odborníci a predstavitelia vlády neustále opakujú, že očkovanie je bezpečné a predstavuje najlepšiu cestu k víťazstvu nad koronavírusom. Značnú časť populácie sa im ale zjavne nedarí presvedčiť. "Ich postoje sa možno nikdy nezmenia. Nie je veľa vecí, ktoré by podľa tejto skupiny mohli ich názor zmeniť," uvádza YouGov.

Viac o téme: PrieskumVakcínaKonšpiráciaUSAAmerikaČipy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu