Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pacient sa zázračne zotavil z príznakov dlhodobého COVIDU: Pomohol mu tento liek na iné ochorenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Pacienti s dlhodobým priebehom Covid-19 by mohli byť liečení experimentálnym liekom na srdce. Najnovšie sa totiž objavili informácie, že spomínaný liek pomohol päťdesiatdeväťročnému mužovi. Liek zatiaľ zostáva v druhej fáze klinických skúšok, doposiaľ nie je uvedený na trh.

Nemeckí lekári skúmajú, či by liek BC 007, zlúčenina vyvinutá nemeckou biotechnologickou spoločnosťou Berlin Cures na liečbu srdcového zlyhania, mohol pomôcť pacientom s dlhodobým priebehom Covid-19. Podľa ich slov by to mohlo skrátiť čas zotavovanie o celé mesiace.

Ste plne zaočkovaní? Toto sú štyri najčastejšie príznaky, že ste nakazili KORONAVÍRUSOM

Pacient (59) podľa The Times dostal tento liek pôvodne na liečbu svojho glaukómu, skôr ako zdravotníci údajne zistili, že tiež pomohol zmierniť priebeh Covid-19. „Už po niekoľkých hodinách sa prejavilo zlepšenie,“ povedali lekári z Bavorska, ktorí muža ošetrovali.

Pacient sa zázračne zotavil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci teraz budú s liekom experimentovať, aby zistili, či má skutočne úspech a či dokáže pomôcť aj iným. Liek zostáva v druhej fáze klinických skúšok a musí sa ešte uviesť na trh. Podľa Berlin Cures funguje tak, že sa drží autoprotilátok, zničí ich a zabráni im v napadnutí orgánov v tele.

Prevenciou proti dlhodobému priebehu Covid-19 by podľa ďalej štúdie tiež mohlo byť očkovanie. Podľa tohto výskumu plne očkovaní ľudia zažívajú ľahší priebeh ochorenia ako neočkovaní. Okrem toho je u plne očkovaných oveľa menej pravdepodobné, že sa u nich vyvinú dlhodobé následky po prekonaní ochorenia.

Viac o téme: LiečbaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu