Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Lídri celosvetových organizácií opäť volajú po rovnosti pri distribúcii vakcín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Matthias Schrader)

ŽENEVA - Svetoví lídri musia prijať "nový záväzok" o rovnomernejšej distribúcii vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2, aby sa ním vyvolaná pandémia dostala pod kontrolu. Vo svojom spoločnom vyhlásení to uviedli šéfovia štyroch hlavných svetových organizácií.

Ako informovala agentúra AFP, vedúci predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Svetovej banky (SB), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej obchodnej organizácie (WTO) vyslovili predpoklad, že práve "diery" v očkovacích programoch viedli k vzniku variantov koronavírusu, ktoré v rozvojových krajinách spôsobili nové ohniská nákazy.

"Je zrejmé, že k úplnému zotaveniu z pandémie choroby COVID-19 nedôjde bez ukončenia zdravotnej krízy," píše sa v spoločnom článku zverejnenom denníkom The Washington Post. Jeho autori upozorňujú, že "kľúčom k obom je prístup k očkovaniu". Skupinu siedmich najbohatších ekonomík sveta (G7) preto lídri svetových organizácií vyzvali, aby sa na svojom summite, ktorý sa uskutoční koncom júna v Spojenom kráľovstve, dohodli na "zintenzívnenej koordinovanej stratégii na zaočkovanie sveta podporenej novým financovaním".

Vedúci predstavitelia štyroch organizácií, ktorí v utorok vystúpili na tlačovej konferencii, apelovali na krajiny G7, aby financovali takýto plán - vo výške 50 miliárd dolárov - a pomohli tak odstrániť spomínané nerovnosti a urýchliť koniec pandémie. Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pripomenul, že cieľom je do konca tohto roka zaočkovať najmenej 40 percent svetovej populácie a najmenej 60 percent do konca budúceho roka, aby sa aj takto umožnilo trvalé hospodárske oživenie.

Vakcínová politika je ekonomickou politikou

Podľa Tedrosa by spomínané "finančné injekcie dramaticky pomohli rozšíriť možnosti diagnostiky a liečby a výroby lekárskeho vybavenia, kyslíka a vakcín pre (ich) spravodlivú distribúciu". Šéfka MMF Kristalina Georgievová informovala, že zo získaných dát vyplýva, že z krátkodobého hľadiska je očkovanie sveta najefektívnejším spôsobom, ako zvýšiť globálnu produkciu... vakcínová politika je ekonomickou politikou. Deklarovala, že požadované investície sú malé v porovnaní s obrovským prínosom, ktorý budú mať.

Šéfka WTO Ngozi Okonjová-Iwealaová vyzvala okrem iného na spoluprácu pri odstraňovaní obchodných obmedzení, ktoré bránia pohybu vakcín a surovín potrebných na ich výrobu. Apelovala aj na rozšírenie výrobných kapacít prostredníctvom transferu technológií.

Rovnakú otázku nastolil i šéf Svetovej banky David Malpass. Podľa neho je nevyhnutné "zrýchliť dodávateľský reťazec". Zdôraznil najmä potrebu skrátiť čas od výroby vakcíny po jej aplikáciu očkovancovi. Upozornil, že "v súčasnosti je príliš veľa dávok vakcín," ktoré ešte len majú byť niekam pridelené.

Viac o téme: PandémiaVakcínyDistribúciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu