Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Joe Biden predstavil plán: USA rozdelia milióny vakcín proti KORONAVÍRUSU chudobnejším krajinám

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden predstavil vo štvrtok plán na rozdelenie prvých 25 z celkovo 80 miliónov dávok vakcín proti chorobe COVID-19 chudobnejším krajinám.

Ako píšu agentúry AP a AFP, 75 percent týchto vakcín budú rozdelené prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX, ktorú vytvorili Organizácia Spojených národov a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom pomôcť krajinám s nízkym a stredným príjmom získať prístup k proticovidovým očkovacím látkam. Washington chce dávky cez COVAX prerozdeliť najmä medzi štáty Južnej a Strednej Ameriky (šesť miliónov), Áziu (sedem miliónov) a Afriku (päť miliónov). AP pripomína, že iniciatíva COVAX doteraz rozdelila iba 76 miliónov dávok vakcín.

"Tieto vakcíny darujeme, aby sme zachránili životy a šli svetu príkladom... nie preto, aby sme si u iných krajín zabezpečili ústupky," uviedol Biden vo vyhlásení. Biden predtým sľúbil, že Washington do konca júna vyvezie dokopy 80 miliónov dávok vakcín. Zahraničie predtým kritizovalo USA, že sa o svoj veľký prebytok očkovacích látok nechcú podeliť. Vakcíny pre Afriku budú podľa poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana distribuované v spolupráci s Africkou úniou.

"V konečnom dôsledku majú však Spojené štáty právo rozhodnúť, kam vakcíny pôjdu," dodal Sullivan. Šéfovia Svetovej zdravotníckej organizácie, Svetovej banky, Medzinárodného menového fondu a Svetovej obchodnej organizácie vyzvali v utorok krajiny G7, aby prijali "nový záväzok" k vyrovnanejšej distribúcii vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2. Medzerám v očkovacích programoch pripisujú vinu za výskyt nových variantov vírusu, ktoré spôsobili prepuknutie nákazy v mnohých rozvojových krajinách.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaDistribúciaUSAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu