Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Úrady EÚ žiadajú nové opatrenia: U migrantov je zvýšené riziko KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu)

ŠTOKHOLM - Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vedie citlivú politickú diskusiu. Podľa štúdie uskutočnenej úradom sú niektoré skupiny migrantov v medzinárodnom spoločenstve obzvlášť ťažko zasiahnuté koronavírusom. To súvisí aj so skutočnosťou, že mnohé z nich sú vystavené vyššiemu riziku infekcie.

ECDC vidí náznaky zvýšeného rizika prítomnosti koronavírusu u niektorých skupín migrantov v Európe a požaduje cielené opatrenia na lepšiu ochranu ľudí. Patrí sem aj cielená reklama v príslušnom materinskom jazyku s cieľom zvýšiť mieru zaočkovanosti. Štúdiu predstavilo ECDC v Štokholme. V štúdii je „migrant“ definovaný ako osoba, ktorá sa sťahuje najmenej na dvanásť mesiacov z inej európskej krajiny alebo z tretej krajiny do krajiny EÚ alebo do Európskej zóny voľného obchodu EFTA.

KORONAVÍRUS Dátoví analytici bijú na poplach: Už pred mesiacom varovali pred touto hrozbou!

Úrady EÚ sa tak pustili do citlivej politickej diskusie. Aj v Nemecku existovali odhady, že na Covid-19 sa liečil obzvlášť veľký počet ľudí so zahraničnými koreňmi. V Nemecku sa však podľa zákona u pacientov s Covidom nezaznamenávajú informácie o štátnom občianstve alebo migrácii.

Úrady EÚ žiadajú nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Úrad varuje pred zovšeobecňovaním

ECDC teraz poskytuje informácie z ďalších európskych krajín. Napríklad v Dánsku, Nórsku a Švédsku sa medzi pacientmi s Covidom zistilo viac migrantov ako ich podiel na populácii. V Nórsku bolo ku koncu apríla 2020 údajne v tejto skupine 42 percent prípadov ochorenia Covid. V Dánsku začiatkom mája 2020 tvorili „nezápadní migranti“ a ich deti 18 percent známych osôb trpiacich Covidom, zatiaľ čo ich podiel na populácii bol iba polovičný. Výskyt v tejto skupine bol 240 na 100-tisíc ľudí a 128 na 100-tisíc u Dánov bez migračného pôvodu.

Mení sa označovanie variantov KORONAVÍRUSU: Na ich odlíšenie sa bude používať TOTO!

ECDC uvádza podobné zistenia zo Švédska a Španielska. Vo Veľkej Británii, Holandsku, Francúzsku a Švédsku bola v pandemickom roku 2020 zaregistrovaná nadmerná úmrtnosť migrantov v porovnaní so zvyškom populácie aj s predchádzajúcimi rokmi.

Úrady EÚ žiadajú nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zdravotný úrad zdôrazňuje, že skupiny obyvateľstva s migračným pôvodom v Európe sú veľmi odlišné a ich zovšeobecňovanie je ťažké. Poukazuje tiež na konkrétne riziká zvažovaných skupín vrátane prepuknutia nákazy koronavírusom v azylových domoch. Niektorí migranti utrpeli nepriame zdravotné a sociálne dôsledky pandémie, vrátane diskriminácie, cestovných obmedzení a zatvárania hraníc. Pri svojej práci boli vystavení osobitným rizikám infekcie.

Viac o téme: NákazaKoronavírusCovidMgranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu