Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prehovoril známy českej sanitárky (†59): KORONAVÍRUSOM sa infikovala v nemocnici, tvrdí

Snímky z Thomayerovej nemocnice v Prahe Zobraziť galériu (3)
Snímky z Thomayerovej nemocnice v Prahe (Zdroj: FB/Thomayerova nemocnice)

PRAHA – Sanitárka (†59) z Thomayerovej nemocnice skončila na nemocničnom lôžku s ťažkým zápalom pľúc, u pacientky sa preukázal aj covid-19. O tom, kde sa infikovala, sa nateraz dá len špekulovať, jej známy však tvrdí, že koronavírus chytila v nemocnici, v ktorej pracovala aj ležala.

Súvisiaci článok: KORONAVÍRUS Českou nemocnicou otriasla ďalšia smrť: Kde sa sanitárka (†59) infikovala, ostáva záhadou

Život sanitárky, ktorá pracovala na pľúcnej klinike Thomayerovej nemocnice v Prahe, vyhasol koncom apríla. S veľkou pravdepodobnosťou podľahla na následky ťažkého zápalu pľúc. „Bola tiež pozitívna na ochorenie covid-19, ale príčinná súvislosť s úmrtím nebola preukázaná,“ povedal pre Blesk.cz hovorca nemocnice Petr Sulek.

Sulek nevylučuje, že pacientka sa infikovala novým koronavírusom mimo priestorov nemocnice. Pozitívni na covid-19 sú totiž aj jej syn a manžel. „Všetci zamestnanci uvedenej kliniky, kde pracovala sanitárka, sú dosiaľ covid-19 negatívni,“ dodal hovorca.

Thomayerova nemocnica v Prahe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Thomayerova nemocnice)

Prehovoril rodinný známy

Rodinný známy sa však domnieva, že žena sa nakazila práve v nemocnici. „Kde inde by sa nakazila, než v nemocnici?,“ tvrdí. „Cestovala len do práce a z práce. Okolo pol piatej vyrážala, manžel pre ňu chodil, aby boli presne o siedmej doma,“ dodal.  

Žena sa starala o covid-19 pozitívneho taxikára. „Po prvé, bola v karanténe 14 dní v tom čase, keď nemocnica prijala taxikára,“ povedal jej známy. Vodiča taxíka nemocnica pôvodne liečila na zápal pľúc, koronavírus sa u neho odhalil neskôr.   

U sanitárky sa po prvom kontakte s infikovaným taxikárom ochorenie covid-19 nepreukázalo. „Testy trvali päť dní a boli negatívne. Nikam medzitým nechodila. Potom znova nastúpila do práce, kde sa nakazila, a potom to dopadlo tak, ako to dopadlo. Jej manžel so synom sú teraz tiež pozitívni na koronavírus,“ uviedol muž.

Riaditeľ nemocnice Zdeněk Beneš opísal zosnulú sanitárku ako obetavú a pracovitú kolegyňu, ktorá k svojej práci pristupovala zodpovedne. „Chcel by som za seba i za všetkých zdravotníkov z Thomayerovej nemocnice vyjadriť celej rodine hlbokú a úprimnú sústrasť,“ odkázal Beneš.

Ďalšia tragická strata

V závere marca zasiahla Thomayerovu nemocnicu správa o smrti sestričky Věry (†47), ktorá sa starala o infikovaného taxikára na JIS-ke. U zdravotníčky sa takisto zistil koronavírus a súdna pitva preukázala náhle úmrtie. U sanitárky je najskôr na vine zápal pľúc.

Viac o téme: ČeskoNákazaNemocnicaSmrťCOVID-19KoronavírusZdravotníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu