Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Českou nemocnicou otriasla ďalšia smrť: Kde sa sanitárka (†59) infikovala, ostáva záhadou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA – Pracovníci pražskej Thomayerovej nemocnice opäť smútia. Nový koronavírus im vzal sanitárku, ktorá v stredu podľahla rozsiahlemu zápalu pľúc. Kde sa žena infikovala, je nateraz neznáme. Pred mesiacom prehrala súboj s covid-19 aj sestrička Věra (†47) z rovnakej nemocnice.

Čítajte aj: Vojak Jaroslav (41) porazil KORONAVÍRUS, úplne zdravý sa ešte necíti, mal dramatický priebeh ochorenia

Sanitárka (†59) pracovala pre Thomayerovu nemocnicu v Prahe, v ktorej sa aj liečila z ochorenia covid-19. O jej úmrtí informoval Blesk.cz. „Bola hospitalizovaná na anesteziologicko-resuscitačnej klinike s rozsiahlym zápalom pľúc. Bola zároveň pozitívna na ochorenie covid-19, ale príčinná súvislosť s úmrtím nebola preukázaná,“ povedal pre denník hovorca nemocnice Petr Sulek.

Zamestnanci stoja pred nemocnicou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Peter Byrne/PA via AP)

Žena pracovala na pľúcnej klinike, na ktorej nebol podľa hovorcu zistený nekrytý kontakt s covid-19 pacientmi. „Všetci zamestnanci uvedenej kliniky, kde pracovala sanitárka, sú dosiaľ covid-19 negatívni. Ďalej je potrebné zviesť, že pacientka bývala v byte, kde jej spolubývajúci boli tiež covid-19 pozitívni a nemožno teda vylúčiť komunitný prenos,“ dodal Sulek.

Na pľúcnej klinike sú podľa hovorcu Thomayerovej nemocnice dodržiavané prísne hygienické a protiepidemiologické opatrenia, pričom všetci pracovníci povinne používajú zdravotné pomôcky s najvyššou možnou ochranou. Pracovisko tiež prechádza pravidelnou hygienickou kontrolou.

Zdravotná sestra Věra (†47)

Ako prvá sa z pražskej Thomayerovej nemocnice infikovala koronavírusom zdravotná sestra Věra (†47). Zdravotníčka zomrela 29. marca. Podľa Zdeňka Beneša, riaditeľa uvedenej nemocnice, „bola nesmierne obetavá, skúsená a na jednotke intenzívnej starostlivosti pracovala dlhú dobu“. „Pri zákroku u pacienta, taxikára, urobila maximum možného. Ona mu v podstate zachránila život a sama sa nakazila,“ povedal pre televíziu Prima Beneš.     

Viac o téme: ČeskoNákazaNemocnicaSmrťCOVID-19KoronavírusZdravotníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu