Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skvelá správa! Vyliečený taxikár Robert (53) ide domov: FOTO Koronavírus ho priviedol až na pokraj smrti

Taxikár Robert porazil koronavírus Zobraziť galériu (4)
Taxikár Robert porazil koronavírus (Zdroj: reprofoto/Blesk.cz)

PRAHA – Odo dňa, keď pražský taxikár Robert M. (53) skončil v nemocnici so zápalom pľúc, uplynulo osem týždňov. Jeho stav sa zhoršoval a lekári až neskôr odhalili, že sa infikoval novým koronavírusom. Mužov stav bol natoľko vážny, že sa ocitol na pokraj smrti. Vo Všeobecnej fakultnej nemocnici (VFN) v Prahe ho však priviedli naspäť k životu a podstúpil tam aj liečbu remdesivirom, experimentálnym antivirotikom. Z Česka prišla ďalšia skvelá správa! Taxikár v utorok opustí nemocnicu, doma tak konečne môže objať svoju ženu i dcérku.

Informáciu o taxikárovom prepustení z nemocnice priniesol Blesk.cz. Koronavírusom infikovaný Robert sa po 56 dňoch strávených v nemocnici uzdravil a ide domov. Lekári totiž usúdili, že jeho stav je natoľko dobrý, že sa smie vrátiť späť k svojej rodine. „S prepustením pána M. to vyzerá dobre. Domov pôjde dnes o jednej popoludní,“ povedala denníku v utorok ráno hovorkyňa VFN Praha Marie Heřmánková.

Súvisiace: Emotívna spoveď českého taxikára Roberta: Prosil som, aby ma odpojili, KORONAVÍRUS nie je žiadna chrípka

Taxikár Robert porazil koronavírus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto/Blesk.cz)

Samotný Robert v rozhovore pre VFN v piatok prezradil, že najviac sa teší na svojich najbližších. „Keď budú druhé stery negatívne, znamená to, že budem bez koronavírusu a môžem ísť domov, objať ženu, objať dcéru,“ uviedol vtedy taxikár. Jeho prianie sa mu teraz konečne splní.  

Pražského taxikára prijali do VFN 15. marca. V tom čase bol vo veľmi vážnom stave, takpovediac na pokraji smrti. Od 10. marca ležal v pražskej Thomayerovej nemocnici so zápalom pľúc, kde po pár dňoch hospitalizácie zistili, že má covid-19.

Súvisiace: Ste anjeli! VIDEO Taxikár Robert (53) bol na pokraji smrti, lekárom a sestrám poslal dojemný odkaz

„Keď som ležal v kŕči, nemohol som dýchať. Nezdvihol som džbán, aby som si nalial vodu. Mal som hrozný smäd. Zle sa mi dýchalo. Stále skúšali nejaké masky a náhubky. Neviem, ako sa to všetko volá. Stále sa mi zle dýchalo. Prosil som ich, aby ma odpojili, že to nezvládnem. Že to nedám. Neviem, kde sa to vo mne vzalo,“ spomínal na najťažšie chvíle v rozhovore pre VFN.

Taxikár Robert porazil koronavírus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto/Blesk.cz)

Experimentálny liek remdesivir

Robert ležal niekoľko týždňov pripojený na ECMO – mimotelový obeh. Jeho stav sa postupne zlepšoval, 24. marca začal dostávať experimentálny liek remdesivir, ktorý vyvinula americká firma Gilead Sciences.

Každý deň po dobu desať dní dostal jednu dávku infúziou, doktori pod vedením Martina Balíka ho postupne odpojili od mimotelového obehu a nakoniec aj od umelej pľúcnej ventilácie. Pomaly potom začal komunikovať, tiež sa už dokázal posadiť.

„Nemá cenu naháňať sa za nejakým materializmom. Sú veľmi dôležité veci ako rodina, láska k blížnemu a radovať sa zo života. Úplné maličkosti, napríklad prechádzka po lese. Proste žiť,“ povedal so slzami v očiach muž, ktorý sa už k práci taxikára neplánuje vrátiť.

Viac o téme: ČeskoNemocnicaTaxikárLiečbaCOVID-19KoronavírusRemdesivir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu