Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sestrička Leona opísala boj o život pacienta s KORONAVÍRUSOM, zažívala aj beznádej

Leona O. Zobraziť galériu (4)
Leona O. (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

BRNO – Aj Leona Opatrná je hrdinkou dnešných dní. Česká zdravotná sestrička sa 45 dní starala o pacienta v najťažšom stave po nákaze novým koronavírusom. Takmer celý čas pracovala vo vysoko infekčnom prostredí a zažila aj chvíle beznádeje.

V boji s pandémiou koronavírusu hrajú zdravotné sestry kľúčovú úlohu. Riskujú vlastné zdravie, aby zachránili iných.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Silvia odmieta predstavu, že z nej práca zdravotníčky robí hrdinku: Po vlne solidarity sa bojí nenávisti

Jednou z nich je aj Leona Opatrná z Brna, ktorá sa desiatky dní starala o pacienta s najťažším priebehom ochorenia covid-19. „Z dvanásťhodinovej smeny sme na tom boxe boli napríklad desať hodín,“ opísala televízii Nova uplynulý mesiac a pol vo Fakultnej nemocnici u sv. Anny v Brne.

Leona O.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

Opatrná si prešla aj chvíľami beznádeje, keď infikovaného museli oživovať elektrošokom a napojiť ho na mimotelový obeh. Našťastie, pacienta po miesiaci a pol dokázali v nemocnici vyliečiť. V súčasnosti sa na oddelení nenachádza nijaký infikovaný.

Leona O.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

České zdravotníctvo dlhodobo trápi nedostatok sestier. V nemocniciach ich momentálne chýba viac než tisíc a niektoré oddelenia kvôli tomu musia zatvárať. „Máme zatvorených niekoľko lôžok na chirurgii a na kardiologickej klinike,“ povedala hovorkyňa nemocnice u sv. Anny Dana Lipovská.

Leona O.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

Viac o téme: ČeskoNákazaNemocnicaPacientLiečbaCOVID-19KoronavírusZdravotníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu