Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koaličníci sa opäť stretli na netradičnom mieste: Kvôli Kollárovmu zraneniu sa zišli u neho doma!

Vládna štvorka sa stretla v Kollárovom dome. Zobraziť galériu (4)
Vládna štvorka sa stretla v Kollárovom dome. (Zdroj: Facebook/Sme rodina, Topky - Vlado Anjel, Maarty, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Koaličná štvorka mala včera večer opäť netradičné stretnutie. Udialo sa tak v nedeľu večer a zmenu priestorov z pochopiteľných príčin spôsobilo zranenie predsedu parlamentu Borisa Kollára. Naplánovali si totiž, že sa stretnú u neho doma. Po tom, ako prebehla tajná koaličná rada ešte kým bol v nemocnici, je toto už druhé netradičné stretnutie vládnych lídrov. Čas ale nepustí a tempo zdvíha aj voľba generálneho prokurátora, ktorá by už zajtra mala prebehnúť na schôdzi v parlamente.

Predseda parlamentu a šéf Sme rodina už opustil rady nemocnice v piatok ráno, prakticky pár dní na to, ako sa prevalila "kauza varenia čaju" zdravotnými sestrami. Po tom, ako podpísal reverz sa z nemocnice sv. Michala presunul do svojho domáceho prostredia, kde sa bude liečiť v domácej opatere. Tým pádom sa dalo očakávať, že koaličné rady budú mať opäť netradičný charakter z pohľadu miesta konania, a tak sa aj stalo.


Boris Kollár je už doma z nemocnice: Odobral sa z nej prakticky hneď po prevalení kauzy čaj


Koaličné rady u Kollára doma

Okrem liečby sa ale Kollár musí ako vládny predstaviteľ venovať aj dôležitým pracovným témam. Jednou z takých je aj napríklad blížiaca sa voľba generálneho prokurátora. Keďže jej voľba by mala prebehnúť už zajtra v parlamente, museli sa lídri stretnúť na koaličnej rade, no so zraneným Kollárom sa situácia skomplikovala a opäť sa muselo improvizovať.

Koaličníci sa opäť stretli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vládna štvorka sa totiž dohodla, že stretnutie absolvujú priamo v dome predsedu Sme rodina. Informovala o tom TV Markíza. V nedeľu večer do jeho príbytku začali vládnymi limuzínami prichádzať lídri ostatných vládnych strán spolu s premiérom. Stretnutie si mali naplánovať na 18. hodinu večer. Je však nutné povedať, že napríklad vicepremiérka Veronika Remišová zo Za ľudí mala už aj bez tohto náročný deň, keďže vystupovala v dvoch televíznych diskusiách. Televíznu diskusiu v ten deň absolvoval aj premiér Igor Matovič.

Koaličníci sa opäť stretli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Stretnutie kvôli voľbe prokurátora

Na základe blížiacich sa udalostí možno predpokladať, že lídri sa stretli kvôli voľbe medzi siedmimi kandidátmi na generálneho prokurátora, ktorí prešli verejným vypočutím. Matovič navyše trvá na tom, aby bola najskôr dohoda v koalícii, až tak by sa malo pristúpiť k voľbe, čo túto hypotézu podporuje.

Ide teda už o druhé stretnutie lídrov počas minulého týždňa, kým to prvé prebiehalo v nemocnici pri Kollárovi a po ňom sa vynorilo aj množstvo kritiky kvôli nedovoleným návštevám v nemocniciach kvôli prebiehajúcemu núdzovému stavu v dôsledku pandémie koronavírusu.

Podľa portálu Aktuality.sk však ani nočné rokovanie vytúženú dohodu neprinieslo. Jeden z možných a horúcich favoritov má vraj v očiach minimálne dvoch koaličných strán diskvalifikovať to, že malo prebehnúť rokovanie so šéfom Hlasu-SD a expremiérom Petrom Pellegrinim. Matovič sa už pritom vyjadril, že sa mu dostalo do uší, že "niektoré politické strany urobili dohodu s mafiou, či už jednou alebo druhou,". Jediná dohoda, ktorá sa v týchto chvíľach javí je meno Maroša Žilinku, na ktorej sa podľa všetkého mali zhodnúť strany Sme rodina a podľa všetkého aj Za ľudí.

O postupe rozhodne koaličná rada, dohoda zatiaľ nie je

V koalícii stále nie je dohoda na jednom spoločnom kandidátovi pri voľbe šéfa Generálnej prokuratúry SR. Je možné, že hlasovanie v Národnej rade SR sa z utorka ešte presunie. Predsedovia poslaneckých klubov OĽANO Michal Šipoš a Sme rodina Peter Pčolinský uviedli, že o ďalšom postupe sa majú dohodnúť na koaličnej rade večer. SaS hovorí o presunutí voľby na štvrtok. 

"Večer bude koaličná rada. Verím, že sa na nej dohodneme. Buď na mene, alebo na presunutí voľby," povedal Šipoš. Podobne to vidí aj Pčolinský. Na otázku, či je možné, že sa večer dohodnú aj na mene jedného spoločného kandidáta, odpovedal, že možné je všetko.

Podľa slov hovorcu SaS Ondreja Šprláka sa v koalícii stále hľadá zhoda na jednom mene. "Aj z toho dôvodu sa dohodlo odloženie hlasovania v Národnej rade SR na štvrtok," uviedol. Predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská doplnila, že touto témou sa budú zaoberať na večernej koaličnej rade.

Viac o téme: Koaličná rada Igor MatovičRichard SulíkBoris KollárVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu