Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kollárova kauza kritiky z papalášstva má dohru! Podnet na nemocnicu, končí ďalšia sestra

Boris Kollár Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár (Zdroj: Kancelária Národnej rady SR)

BRATISLAVA - Nadácia Zastavme korupciu sa opäť rozbehla, no tentokrát ide o koalíciu. Konkrétne Borisa Kollára zo Sme rodina, ktorý sa po vážnej autonehode koncom októbra liečil v jednej z bratislavských nemocníc, kde malo podľa nadácie a medializovaných informácií dôjsť k porušeniu nariadenia týkajúceho sa návštev počas núdzového stavu kvôli pandémii koronavírusu.

Nadácia o tom píše v jednom zo svojich článkov. Podala totiž podnet na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave a na ministerstvo vnútra pre porušovanie zákazu návštev v nemocnici sv. Michala, kde sa Kollár liečil. Podľa medializovaných informácií totiž za ním chodili jeho blízki a priateľky. Podľa nadácie ale došlo k spáchaniu priestupkov a správnych deliktov. “Myslíme si, že v súčasnej pandemickej situácii je dodržiavanie pravidiel kľúčové. A to rovnako predstaviteľmi štátu či majiteľmi reštaurácií,“ uviedla riaditeľka Nadácie Zuzana Petková.

Nový čas medzitým priniesol informáciu, že po Kollárovom pobyte hlavná námestníčka pre ošetrovateľstvo krátko po incidente v nemocnici končí.

Kollárova kauza kritiky z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Boris Kollár)

Porušenie vyhlášky

Domnievajú sa, že boli porušené opatrenia nariadené podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. "Podľa nej mali poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb zabezpečiť zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach a to s výnimkou kňazov za účelom podávania sviatosti pomazania ťažko chorým. Vyhláška, ktorá nadobudla účinnosť 30. októbra, umožňovala výnimky aj pre návštevy umierajúcich, ak nemocnica zabezpečí dôsledné dodržiavanie protipandemických opatrení," uvádza nadácia.

Riaditeľ zle chápe vyhlášku, tvrdia

Nadácia upriamuje pozornosť na riaditeľa nemocnice Branislava Deleja, ktorý sa pre SME vyjadril k návštevám, no podľa nich zle pochopil a interpretoval vyhlášku. „Zákaz návštev si stanovuje riaditeľ nemocnice (..) Zákaz som vydal s tým, že na porade boli poučení všetci primári a vrchné sestry, že v prípade hodného zreteľa, ak si stav pacienta vyžaduje návštevu, môžu primári po zvážení povoliť návštevy," povedal vtedy Delej.

Podľa Zastavme korupciu vraj Delej nerozlišuje medzi zákazom, ktorý môže nariadiť sám a plnením opatrenia nariadeného vo vyhláške. "Nadácia sa preto domnieva, že Nemocnica sv. Michala v Bratislave sa ako právnická osoba dopustila správneho deliktu, za ktorý môže hroziť pokuta do 20-tisíc eur. Súčasne nemožno vylúčiť spáchanie priestupkov osobami, ktoré nerešpektovali zákaz a navštevovali pána Kollára. Nadácia podala podnet na Regionálny úrad verejného zdravotníctva a ministerstvo vnútra, pod ktoré štátna nemocnica patrí," pokračuje nadácia. “Myslíme si, že v súčasnej pandemickej situácii je dodržiavanie pravidiel kľúčové,“ uzavrela riaditeľka Nadácie Petková. 

Viac o téme: NemocnicaPodnetNúdzový stavNávštevyBoris KollárNadácia Zastavme korupciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu