Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyšetrovanie škandalóznej Threemy očami poslancov: Kozmetické úpravy a spolitizovaný systém

Marián Kéry a Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Marián Kéry a Robert Fico (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA – Smer-SD dáva pri vyšetrovaní údajnej komunikácie medzi bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou a obžalovaným podnikateľom Marianom Kočnerom orgánom činným v trestnom konaní voľnú ruku. V relácii V politike na TA3 to povedal poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Marián Kéry.

Ocenil kroky, ktoré v súvislosti s Jankovskou podnikli predseda vlády SR Peter Pellegrini a minister spravodlivosti Gábor Gál.

Monika Jankovská
Zobraziť galériu (2)
Monika Jankovská  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa poslanca NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Alojza Baránika je celý systém nastavený tak, aby disciplinárne senáty nestihli v podobných prípadoch rozhodovať. To nie je podľa neho žiadna náhoda, ale zámer, keďže to, v akom stave je súdnictvo, vyhovuje vládam Smeru-SD.

Neposlušný člen

S týmto vyjadrením nesúhlasí poslanec Národnej rady SR za Most-Híd Peter Kresák. „Nesúhlasím s tým, že celý systém je zlý. Vnáša sa však do neho na môj vkus až priveľa politiky,“ objasnil Kresák. Ako príklad uviedol to, že ak by prišiel s nejakým dobrým nápadom niekto z opozície, tak je mizivá šanca, že mu to koalícia schváli. „To ma mrzí a mám s tým problém, preto som aj v koalícii vnímaný ako neposlušný člen. Preto sa niekedy dohodnem s nejakým kolegom z opozície a predložím jeho návrh ja, aby v koalícii prešiel,“ vysvetlil poslanec Mosta-Híd.

Kozmetické úpravy

Poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Ján Marosz si myslí, že aj minister spravodlivosti Gábor Gál aj Súdna rada SR robia iba kozmetické úpravy a tvária sa, že bojujú proti mafii. „Gál a Pellegrini sú tí, ktorí dlhodobo dostávajú zvodky od Slovenskej informačnej služby. Takýmto spôsobom mali konať už mesiace predtým. Oni o tejto mafianizácii súdnictva totiž dávno vedeli a ich nekonanie preto považujem za veľké zlyhanie. Občania by im mali 29. februára vystaviť jasnú vizitku," konštatoval Marosz.

Poslanec Kéry v reakcii na to povedal, že v radoch sudcov je stále drvivá väčšina čestných a morálne čistých ľudí, ktorí si zaslúžia nosiť sudcovský talár. „Kvitujem to, čo urobil minister Gál, keď sa obrátil na disciplinárny senát a stačilo to na to, aby disciplinárny senát pozastavil činnosť sudkyne Jankovskej,“ priblížil koaličný poslanec.

Teraz je preto podľa neho priestor pre orgány činné v trestnom konaní nech súdia a zisťujú, či je komunikácia Jankovskej s Marianom Kočnerom pravdivá. „A v tomto zdôrazňujem, že strana Smer-SD dáva orgánom činným v trestnom konaní voľnú ruku,“ dodal Kéry.

Viac o téme: VyšetrovanieSmer-SDMarán Kéry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu