Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sudkyne z Kočnerovej THREEMY: Repáková sa vzdala funkcie, Jankovská prišla o bezpečnostnú previerku

Marian Kočner, Monika Jankovská Zobraziť galériu (7)
Marian Kočner, Monika Jankovská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I. Miriam Repáková dobrovoľne požiadala o prerušenie výkonu funkcie sudcu. Po Davidovi Lindtnerovi ide o druhú sudkyňu, ktorá tak spravila na základe vlastného rozhodnutia. Súdna rada SR sa zároveň zaoberá Monikou Jankovskou, ktorá prišla aj o bezpečnostnú previerku.

Informoval o to denník Sme. Miriam Repáková je druhou sudkyňou, ktorá dobrovoľne požiadala o prerušenie funkcie sudcu potom, čo bola zverejnená komunikácia s Kočnerom cez mobilnú aplikáciu Threema. 

Repáková prerušila funkciu sudcu

Výkon preruší pravdepodobne do vyšetrenia komunikácie s Marianom Kočnerom. Repáková ako sudkyňa vydala v kauze Technopol Servis nezákonný rozsudok, ktorým prisúdila ukradnuté akcie spločnosti skupine okolo Kočnera. Minister spravodlivosti Gábor Gál ju preto ešte pred zverejnením prepisov správ navrhol disciplinárne stíhať. Informáciu potvrdil aj hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Sudkyňa Repáková však podľa najnovších informácií nie je len disciplinárne stíhaná. Jej rozhodovanie v kauze Technopol totiž už vyšetruje aj polícia pre podozrenie z prijímania úplatku. Vyplynulo to z diskusie po súdnej rade Vyšetrovateľ poznamenal, že disciplinárne konanie spomínanej sudkyne je predmetom trestného konania.

Sudkyne z Kočnerovej THREEMY:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Tomáš Halász)

"OS Bratislava I už disponuje informáciou, že sudkyňa Miriam Repáková požiadala listom Ministerstvo spravodlivosti SR o prerušenie výkonu funkcie sudcu," konkretizoval Adamčiak. Ministerstvo tiež potvrdilo, že list od Repákovej dostalo. Komunikáciu medzi Repákovou a Kočnerom prostredníctvom aplikácie Threema zverejnil Denník N. V komunikácii písala Kočnerovi ako má jeho skupina postupovať a čo majú napísať do vyjadrení pred súd.

Maroško, ďakujem za Donovaly

Podľa Threemy ďakovala Kočnerovi za výlet na Donovaly. „Maroško, ešte raz veľmi pekne ďakujem (smajl)… Naposledy som bola na Donovaloch pred 4 rokmi…,“ napísala mu 26. januára 2018. Kočner jej posielal emotikony v tvare pier. Na druhý deň jej písal, že nastala drobná zmena a izbu má Repáková v hoteli Residence. Pár mesiacov predtým médiá písali o obvinení Kočnera za machinácie s nehnuteľnosťami na Donovaloch. Išlo o prevody vlastníctva hotelových komplexov Residence Hotel a Športhotel Donovaly, ktoré tento podnikateľ ovládal. Pre komunikáciu s obvineným Marianom Kočnerom už oznámil svoju rezignáciu predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner.

Sudkyne z Kočnerovej THREEMY:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archiv.prezident.sk)

Jankovská prišla o bezpečnostnú previerku

Aj Monika Jankovská, ktorú Kočner v Threeme označoval ako opičku, má dnes pozastavený výkon funkcie sudkyne, vzdala sa postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti, no komunikáciu či stretnutia s Kočnerom popiera. Strana Za ľudí informovala o tom, že prišla aj o bezpečnostnú previerku. Pred pár dňami strana požiadala o informácie osobitný výbor na kontrolu činnosti NBÚ. "Dnes sme dostali informáciu, že Monika Jankovská stiahla svoj súhlas na vykonanie bezpečnostnej previerky, tým de facto stratila bezpečnostnú previerku a zamedzila prešetrovaniu zo strany Národného kontrolného úradu," uviedol Juraj Šeliga, podpredseda strany Za ľudí.

Sudkyne z Kočnerovej THREEMY:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Monika Jankovská sa zľakla preverovania bezpečnostných orgánov a tak rýchlo stiahla súhlas s vykonaním previerky. Stále sa potvrdzuje, že verejný tlak má zmysel a pomáha očistiť Slovensko od korupcie a mafie,“ vysvetľuje Šeliga "NBÚ informoval rovnako generálneho prokurátora Čiznára o všetkých zisteniach v súvislosti s bezpečnostnou previerkou Moniky Jankovskej," dodáva Juraj Šeliga.

Súdna rada vypočuje Praženkovú, ktorá nominovala Jankovskú za kandidátku na ÚS

Na programe rokovania Súdnej rady je aj vysvetlenie predsedníčky Súdnej rady Lenky Praženkovej, prečo nominovala bývalú štátnu tajomníčku Ministerstva spravodlivosti SR Moniku Jankovskú za kandidátku na sudkyňu Ústavného súdu SR. "Súdna rada by ako celok mala zaujať k tejto škandalóznej a dôveryhodnosti justície mimoriadne škodiacej situácii stanovisko na svojom najbližšom zasadnutí," uvádza sa v nedávnom stanovisku.

Predsedníčka Súdnej rady SR
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Komisia Súdnej rady by sa mala zaoberať majetkom sudkyne Krajského súdu v Bratislave Jankovskej. Tej zase po zverejnení komunikácie s Marianom Kočnerom na podnet ministra spravodlivosti Gábora Gála pozastavili výkon funkcie sudkyne KS v Bratislave. Disciplinárny senát tiež dočasne pozastavil sudcovi Okresného súdu Bratislava I. Vladimírovi Sklenkovi výkon funkcie. Patril medzi sudcov, ktorým koncom leta polícia zaistila telefóny.

Komisia Súdnej rady bude pokračovať vo svojej činnosti s piatimi členmi

Komisia Súdnej rady, ktorá sa zaoberá komunikáciou sudcov s podnikateľom Marianom Kočnerom, bude pokračovať vo svojej činnosti v päťčlennom zložení, ako bola zriadená. Rozhodli o tom členovia Súdnej rady. Debatovali aj o fungovaní v trojčlennom zložení. Zároveň komisia odporúčala predsedníčke Súdnej rady Lenke Praženkovej, aby začala disciplinárne stíhanie voči sudcom, ktorí neprišli na zasadnutie komisie vysvetliť údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom.

"Navrhli sme predsedníčke Súdnej rady, aby využila svoje oprávnenie podať návrh na disciplinárne konanie voči všetkým tým sudcom, o ktorých dosiaľ komisia rokovala a voči ktorým zatiaľ disciplinárne návrhy podané neboli," povedal novinárom predseda komisie Súdnej rady sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Dušan Čimo.

Dušan Čimo
Zobraziť galériu (7)
Dušan Čimo  (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

"Menovite zatiaľ to vyzerá tak, že sú to sudkyne Miriam Repáková a Zuzana Maruniaková. Teraz je postup taký, že predsedníčka dostala odporúčanie aj s konkrétnymi kontúrami, to znamená, že aký je väčšinový názor Súdnej rady, ktoré ustanovenia zákona, respektíve zásad sudcovskej etiky, zo strany týchto kolegov boli porušené. Predsedníčka musí toto odporúčanie vyhodnotiť a predpokladám, že aparátom kancelárie Súdnej rady bude spracovaný návrh na začatie disciplinárneho konania a bude zrejme podaný," dodal na záver Čimo.

Prvým bol Lindtner

Prvým, kto dobrovoľne prerušil funkciu sudcu, bol niekdajší predseda Okresného súdu Bratislava III. David Lindtner. Bývalý predseda Okresného súdu (OS) Bratislava III David Lindtner na vlastnú žiadosť zo dňa 24. októbra prerušuje výkon funkcie sudcu. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Zuzana Drobová. Šéfovi rezortu, ministrovi Gáborovi Gálovi (Most-Híd), Lindtner oznámil, že sa rozhodol na základe vnímania aktuálnej spoločenskej situácie i toho, ako sa v súčasnosti spoločnosť pozerá na morálnu integritu sudcovského stavu.

David Lindtner
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Ministerstvo oceňuje jeho krok, vidí v ňom snahu o prinavrátenie dôvery v justíciu. "Lindtner je zatiaľ jediným sudcom, ktorý sa v dôsledku medializovaných informácií sám na vlastnú žiadosť rozhodol prerušiť výkon funkcie sudcu," pripomenula hovorkyňa MS. Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková uvítala, že Lindtner požiadal o prerušenie výkonu funkcie sudcu. Už minulý týždeň v pondelok Lindtner oznámil, že končí vo svojej funkcii na OS Bratislava III. Priznal, že nesie plnú zodpovednosť za to, že ako predseda súdu stratil dôveru kolegýň. Gál jeho abdikáciu prijal. "Veci, ktoré sa udiali, nie sú akceptovateľné. On je veľmi dobrý odborník, ale situáciu nezvládol a zlyhal," povedal Gál na adresu Lindtnera. Bývalý sudca priznal, že si písal s obvineným Kočnerom.

Polícia zaistila mobilné telefóny

Polícia ešte v auguste zabavila mobilné telefóny niekoľkým sudcom pre podozrenie zo spolupráce s Marianom Kočnerom, ktorý je obžalovaný v prípade vraždy Jána Kuciaka. V súvislosti s údajnou komunikáciou alebo spoluprácou s obvineným podnikateľom sa spomedzi sudcov Okresného súdu Bratislava I spomínajú Vladimír Sklenka, Denisa Cviková a Miriam Repáková. Sklenka si napríklad podľa Denníka N vymenil s Kočnerom viac ako 6 000 správ.

Viac o téme: Súdna radaLenka PraženkováMiriam Repáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu