Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedec a nezávislý kandidát na prezidenta, ktorý chce byť protiváhou vlády: Profil Roberta Mistríka

Robert Mistrík Zobraziť galériu (6)
Robert Mistrík (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Prezidentské voľby sa nezadržateľne blížia. Veľké spektrum kandidátov a taktiež prvé prieskumy naznačujú, že o tento post bude veľký záujem, z čoho bezprostredne vyplýva aj nekompromisný súboj kampaní jednotlivých kandidátov. Profil nezávislého kandidáta Roberta Mistríka vám priblížime v tomto článku.

Robert Mistrík, pôvodom rodák z Banskej Bystrice, ohlásil svoju kandidatúru na prezidenta presne 15. mája minulého roku. Bolo to približne len hodinu po tom, ako Andrej Kiska vyhlásil, že sa už o kreslo prezidenta nebude viac uchádzať. "Po dnešnom oznámení prezidenta Andreja Kisku som rozhodnutý uchádzať sa v roku 2019 o post prezidenta Slovenskej republiky ako nestranícky kandidát," vyhlásil Mistrík na sociálnej sieti.


MIMORIADNY ONLINE Kiska končí, kandidovať už nebude: Prvé reakcie, prekvapenie a sklamanie


Nezávislý kandidát

Mistrík vo voľbách kandiduje ako nezávislý kandidát. Svoju nezávislosť a dôvody kandidatúry vidí hlavne v tom, že aj prezident môže svojou činnosťou presadzovať svoje záujmy v rámci fungovania krajiny. "Andrej Kiska ukázal, že prezident môže mať silné slovo. Môže byť protiváhou vláde, že dokáže zatlačiť, keď treba. Ako postupne vychádzalo najavo, že prezident Kiska nebude kandidovať, uvedomil som si, že ten priestor sa vyprázdni a politické strany si z toho asi urobia parlamentné voľby a výsledkom by bolo, že nový prezident bude len nejaký predstaviteľ politickej strany. Prezident by mal byť nezávislý a nestranícky," prezradil po ohlásení kandidatúry v rozhovore Mistrík.

Robert Mistrík
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Začiatky v Bystrici, vzdelanie v Bratislave

Robert Mistrík sa narodil v Banskej Bystrici. V strede Slovenska prežil aj detstvo, neskôr aj na Donovaloch. Podľa jeho slov všetci Mistríkovci pochádzajú z malebnej dediny Mistríky, blízko pri spomínaných Donovaloch, a teda je jedným z nich.

Neskôr si za svoje vzdelávacie pôsobisko vybral Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici, kde aj zmaturoval. Jeho ďalšie kroky viedli na Slovenskú vysokú školu technickú v Bratislave. Tam v roku 1991 absolvoval odbor analytickej chémie na chemicko-technologickej fakulte. Práve na vysokej škole sa zoznámil so svojou budúcou manželkou Zuzanou, s ktorou má dve deti. Stalo sa tak, keď bol vedúcim skupiny študentov na povinnej brigáde v Sládkovičove. Zoznámili sa pri ubytovávaní sa. Po vyštudovaní rovnakej vysokej školy sa Zuzana uplatnila aj v rozhlase.


Najhorúcejší kandidát na prezidenta Robert Mistrík: Prezradil svoju najväčšiu slabosť!


Vedec a nezávislý kandidát
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Zlomový rok '89

Viacerí ľudia sa po nežnej revolúcii v roku 1989 rozhodli skúsiť šťastie v zahraničí. Mistrík nebol výnimkou a zabrúsil do Viedne, kde v roku 1994 dokončil doktorát a bol mu udelený titul doktor. Svoj akademický čas venoval hlavne vývoju nových algoritmov, ktoré predpovedali základ jeho vedeckej práce. Sľubná vedecká kariéra sa odzrkadlila na tom, že sa mu otvorili dvere ako hosťujúcemu vedcovi na prestížnom vedeckom inštitúte National Institute of Stadards and Technology (NIST). Jeho prínos bol predovšetkým v predstavovaní nových matematických metód pre ministerstvo obchodu.


Budúci slovenský prezident môže byť aj vedec: Robert Mistrík oznámil kandidatúru


Kariéra vedca

Koniec deväťdesiatych rokov bol v znamení založenia firmy HighChem. Mistrík ju vlastní a vedie od roku 1998 dodnes. Tá vyvíja softvérové moduly pre hmotnostnú spektrometriu a metabolomiku v rámci biochémie. Firma sa dostala pod záštitu konzorcia METAcancer, ktorého záujmom je hľadanie biomarkerov rakoviny prsníka. Mistrík bol v tomto konzorciu zvolený za člena vedeckej riadiacej komisie.

Pre tieto diagnostické zásluhy mu bol v roku 2007 priznaný patent na hľadanie a identifikovanie látok, ktoré tieto zákerné choroby z diagnostického hľadiska produkujú. Jeho vedecké práce a články sú prezentované vo viacerých prestížnych periodikách a o ich prezentáciu sa snaží aj na medzinárodných sympóziách.

Robert Mistrík
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Politické kroky a pristúpenie ku kandidatúre

Medializovaným sa stal krok, ktorým Mistrík v roku 2009 prispel ku vzniku vtedy ešte len začínajúcej strany Sloboda a Solidarita. Jeho dôvodom spoluzakladať túto stranu bolo priniesť viac odbornosti a rozumu do politického priestoru na Slovensku. V strane pôsobil až do roku 2012, kedy z nej vystúpil. Ako dôvod odchodu uvádza, že časovo nedokázal skĺbiť pracovné povinnosti vedca s prácou v politickej strane. "SaS je úspešná strana. Je to dnes druhá politická strana. Z tohto hľadiska je to úspech. Od istého momentu som tam ale nevidel už svoj priestor a odišiel som. No dodnes máme korektné vzťahy," uviedol neskôr Mistrík.


Mistrík odovzdal podpisy pre svoju prezidentskú kandidatúru: Fica by za sudcu ÚS nevymenoval


Mistrík potrebný počet petičných podpisov potrebných na kandidatúru odovzdal 11. januára v národnej rade. Nezávislý a občiansky kandidát sa o prezidentský post uchádza aj za podpory strany, ktorú pomáhal v minulosti spoluzakladať, a teda Sloboda a Solidarita a za podpory strany Spolu. Netají sa ani tým, že by uvítal aj podporu ďalších demokratických strán.

Robert Mistrík
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Jednoznačný postoj

V čase, keď figurovala kandidatúra predsedu strany Smer Roberta Fica na ústavného sudcu sa Mistrík nechal viackrát počuť, že Fica by z prezidentskej stoličky ako ústavného sudcu nevymenoval. "Nespĺňa ani morálne, ani odborné kvality a nespĺňa východiskovú podmienku pre každého sudcu a to je apolitickosť," pripomenul Mistrík.

Porážka Smeru v rukách opozície

22. januára strana OĽaNO zorganizovala stretnutie kandidátov Roberta Mistríka, Zuzany Čaputovej a Františka Mikloška v rámci dohody o budúcich krokoch pred prvým kolom volieb. Na stretnutie nedorazil len Mikloško, ktorý sa vyjadril len cez SMS. Pri stole sa zišli Igor Matovič, Veronika Remišová, Ján Budaj a dvojica kandidátov v podobe Zuzany Čaputovej a Roberta Mistríka.

Vedec a nezávislý kandidát
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Opozícia to myslí s porážkou Smeru vážne: FOTO Kľúčová dohoda vznikla pri bryndzových haluškách


Podstatou stretnutia bola dohoda, že opoziční kandidáti na prezidenta sa navzájom vzdajú v prospech úspešnejšieho podľa prvých prieskumov, čím by predišli triešteniu hlasov opozičným kandidátom. Mistrík sa po stretnutí vyjadril, že je ochotný vzdať sa mandátu v prospech Čaputovej. „Dohodli sme sa, že budeme konať zodpovedne,“ odkázal médiám Mistrík, čím spečatil dohodu s Čaputovou. Otázne je, ako sa k tejto dohode postaví samotný Mikloško.

Viac o téme: Prezidentské voľbyRobert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu