Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mistrík a Čaputová majú problém: Dohoda o odstúpení má trhlinu, za všetkým sú hlasovacie lístky

Robert Mistrík a Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Robert Mistrík a Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Braňo Bibel/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Toto budú brať ako ranu pod pás. Kým prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční o viac ako mesiac, samotná tlač hlasovacích lístkov sa ale nečakane priblížila. Dianie okolo dohody v rámci odstúpenia jedného z dvojice Robert Mistrík a Zuzana Čaputová je teraz otázkou číslo jeden.

Ministerstvo vnútra oznámilo, že s tlačou hlasovacích lístkov pre voľby prezidenta sa začne po 15. februári. Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu, údaje o kandidátoch, ktorí sa vzdajú kandidatúry po tomto dátume, zostanú na hlasovacom lístku. Pôvodné informácie pritom hovorili o tlači hlasovacích lístkov až 26. februára. Táto skutočnosť značne skomplikuje situáciu pre kandidátov Roberta Mistríka a Zuzanu Čaputovú.


Opozícia to myslí s porážkou Smeru vážne: FOTO Kľúčová dohoda vznikla pri bryndzových haluškách


Tí sa ešte 22. januára v rámci stretnutia s opozičnou stranou OĽaNO dohodli na postupe v závislosti prichádzajúcich prieskumov. Podľa výsledkov týchto prieskumov boli obaja ochotní sa vzdať v prospech toho úspešnejšieho v záujme menšieho trieštenia hlasov.

Zuzana Čaputová a Robert Mistrík
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová a Robert Mistrík  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Reakcie na seba nenechali dlho čakať

"Podľa všetkých dostupných informácií vstupuje Robert Mistrík do horúcej fázy kampane na pozícií jedného z troch kandidátov s najväčšou podporou voličov. Na tom pracoval doteraz a túto pozíciu chce využiť na to, aby mohol presadzovať svoj prezidentský program a aby úrad prezidenta nezískal kandidát Smeru alebo temný tieň mečiarizmu. Otázky, ktoré kladiete, nie sú na stole, ani nie je ich hlavným adresátom v tejto chvíli pán Mistrík, ktorý nemení svoje vyjadrenia, že bude v kampani postupovať zodpovedne." vyjadril sa pre topky vedúci volebného štábu Roberta Mistríka Fedor Blaščák.

Topkám zaslala stanovisko aj Zuzana Čaputová. Priblížila, že rozhodnutie uskutoční 15. februára: "V deň našej dohody s pánom Mistríkom som na diskusii Denníka N informovala o svojom zámere urobiť rozhodnutie v termíne 25. februára, vzhľadom aj na stále prebiehajúcu kampaň. Nový termín tlače volebných lístkov beriem na vedomie, a preto 15. februára predstúpim pred médiá a budem informovať o svojich ďalších krokoch. Momentálne je mojou snahou osloviť čo najviac voličov a voličiek. V posledných týždňoch cítim veľký nárast podpory, aj vďaka možnosti prezentovať moje postoje a hodnoty v predvolebných debatách s ďalšími kandidátmi." 

Možné scenáre

Obaja sa teraz musiac zariadiť podľa dvoch scenárov. Buď sa dohodnú na odstúpení v prospech silnejšieho kandidáta už teraz, alebo pôjdu do prvého kola prezidentských volieb každý za seba. V druhom prípade však hrozí riziko rozštiepenia hlasov medzi týchto dvoch kandidátov.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na svojom zasadnutí 18. 2.2019, teda po uplynutí zákonných lehôt pokiaľ ide o konania o neprijatých návrhoch na kandidáta na prezidenta, opatrí hlasovací lístok pre voľby prezidenta svojou pečiatkou a ministerstvo vnútra  ho odovzdá dodávateľovi tlače a distribúcie hlasovacích lístkov. Ministerstvo vnútra zaručuje, že ak sa kandidáti na prezidenta vzdajú svojej kandidatúry do 15. 2. 2019, údaje o nich už na hlasovacích lístkoch nezostanú.

Oprávnení delegovať sú politické strany zastúpené v NR SR (vrátane Slovenskej konzervatívnej strany – bývalá strana #Sieť) a petičné výbory, resp. osoby určené na styk s orgánmi verejnej správy, uvádza rezort v tlačovej správe.

Voľby prezidenta SR budú 16. marca. V prípade, že žiaden kandidát nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, dvaja najúspešnejší kandidáti postúpia do druhého kola, ktoré sa uskutoční 30. marca. Nový prezident by mal nastúpiť do funkcie 15. júna 2019 na pravé poludnie.

Viac o téme: Prezidentské voľbyHlasovacie lístkyZuzana ČaputováRobert Mistrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu