Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Barnier bude za Európsku úniu vyjednávať aj naďalej: Johnson chce dohodu do konca roka

Michel Barnier Zobraziť galériu (3)
Michel Barnier (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Európska únia schválila mandát pre svojho hlavného vyjednávača Michela Barniera na rokovania o dohode o voľnom obchode s Veľkou Britániou. EÚ trvá na tom, že ak Británia chce čo najlepšiu dohodu, bude sa musieť prispôsobiť pravidlám a predpisom únie vo všetkých oblastiach od štátnej pomoci po environmentálne štandardy.

Británia to však už odmietla a tvrdí, že schopnosť odkloniť sa od pravidiel EÚ je kľúčovou súčasťou brexitu. Ďalšou spornou otázkou je časový rámec. Britský premiér Boris Johnson trvá na tom, že dohoda sa musí uzavrieť do konca roka. Prechodné obdobie sa môže raz predĺžiť a to až o dva roky, ale Johnson sa vyjadril, že to neurobí. "Potrebujeme dobrú dohodu a nie podriadenie sa časovému tlaku," uviedla v tejto súvislosti francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová.

Európska únia bude trvať na troch základných pilieroch a princípoch.

Príprava marcového summitu EÚ, proces rokovaní so Spojeným kráľovstvom, princípy právneho štátu, rozširovanie EÚ a v neposlednom rade aj zhodnotenie minulotýždňového rozpočtového summitu EÚ boli témami utorňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička po skončení zasadnutia uviedol, že európski diplomati odobrili mandát pre Európsku komisiu a pre Michela Barniera ako hlavného vyjednávača pre rokovania s Londýnom o novom partnerstve medzi EÚ a Britániou. Dodal, že Barnier Radu ministrov informoval o súčasnom stave vecí, pričom EÚ bude v tomto procese trvať na troch základných pilieroch a princípoch.

Prvým pilierom je jednota 27 členských krajín EÚ, ktorú ministri potvrdili aj v utorok, keď bez výhrad odobrili mandát pre Barniera. Druhým je solidarita. Ružička upozornil, že nové rokovania budú zložitejšie, ako boli tie o brexite, už aj preto, že pri nich musí každá krajina vrátane Slovenska sledovať aj svoje záujmy. Pre Slovákov sú to najmä otázky okolo obchodu, ochrany práv občanov a dopravy. Tretím pilierom je ambicióznosť. "Británia je pre nás najväčším obchodným partnerom, takže tá dohoda musí byť iná, ambicióznejšia ako s inými teritóriami, s ktorými má EÚ uzatvorenú nejakú formu spolupráce," vysvetlil Ružička. Dodal, že aj tri princípy sú jasné. Musí ísť o paralelný proces, lebo času je málo, len do konca decembra tohto roku. Ďalej EÚ chce dospieť k vytvoreniu jednotného mechanizmu na riešenie sporov a Únia musí vidieť aj implementáciu do praxe dohody o brexite, ktorá znamená aj záruky na ochranu práv Slovákov a iných občanov EÚ v Británii.

Utorňajšie zasadnutie Rady EÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Nikto sa nechce unáhliť

Ružička upozornil, že EÚ vidí vyhlásenia britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý "hrá kartou nezávislosti na EÚ". Podľa jeho slov o to by celkom nemalo ísť, lebo vzájomné vzťahy v politike, ekonomike, bezpečnosti alebo ohľadom ochrany práv občanov a ďalších hodnôt v medzinárodných vzťahoch medzi EÚ a Britániou sú tak úzko prepojené, že budúca dohoda o partnerstve musí byť oveľa ambicióznejšia. "Vstupujú už do hry aj individuálne záujmy členských krajín, ktoré bude  musieť Barnier nejakým spôsobom harmonizovať. Aby sa udržala jednota členských krajín pri rokovaniach s Britániou," opísal situáciu slovenský diplomat.

 Ružička informoval, že Rada ministrov zhodnotila aj minulotýždňový mimoriadny rozpočtový summit (20.-21.2), pričom mnohí ministri spomenuli, že je teraz potrebné dať si "menšiu pauzu", avšak bude nevyhnutné čo najskôr pokračovať v rokovaniach o konečnej výške dlhodobého rozpočtu na roky 2021 - 2027, lebo od finančného rámca závisia mnohé programy, ktoré chce EÚ realizovať. Podľa neho by predseda Európskej rady Charles Michel mal prísť s návrhom najskôr neformálnych rokovaní s jednotlivými členmi EÚ a aj s harmonogramom pracovných stretnutí. Nie je vylúčené že dlhodobý rozpočet bude súčasťou pracovnej agendy marcového summitu EÚ (26.-27.3). "V tejto chvíli sa nikto nechce unáhliť a vládnu názory, že ďalší rozpočtový summit by mal byť ten, na ktorom sa zrodí dohoda prijateľná pre všetkých členov EÚ," skonštatoval Ružička.

Utorňajšie zasadnutie Rady EÚ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Viac o téme: DohodaBoris JohnsonMichel Barnier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu