Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko potrápi bohatá snehová nádielka: PREDPOVEĎ Pozor! Výstrahy platia do stredy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Zdá sa, že tento týždeň väčšinu Slovenska potrápi silné sneženie. V niektorých okresoch na severe Slovenska môže v najbližších dňoch napadnúť 50 - 80 centimetrov nového snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy s platnosťou od nedele 21.00 do stredy (16.1.) do ôsmej ráno. Ku koncu týždňa by sa však malo počasie umúdriť.

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Čadca, Bytča, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Pre ďalšie okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha prvého stupňa. Napadnúť tam môže 30 - 50 cm.

Slovensko potrápi bohatá snehová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Od nedele do stredy si podľa meteorológov treba dať pozor aj na snehové jazyky a záveje. Vydali preto výstrahu prvého, v niektorých okresoch aj druhého stupňa. Okrem oblastí, kde má napadnúť veľké množstvo snehu, by vodiči mali spozornieť aj na severe Prešovského kraja, najmä od pondelka do stredy.

Slovensko potrápi bohatá snehová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

PONDELOK

Cez strednú Európu bude postupovať smerom na juhovýchod studený front spojený s tlakovou nížou. Za ním k nám začne prúdiť od severozápadu studený morský vzduch. Cez deň bude premenlivá , na severe prevažne veľká oblačnosť. Na viacerých miestach bude sneženie alebo prehánky, na severe miestami aj trvalejšie sneženie. V nížinách aj dážď so snehom. Miestami tvorba snehových jazykov a závejov, najmä na severe a horských priechodoch. Veterno a na pocit chladno.

Slovensko potrápi bohatá snehová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najvyššia denný teplota bude 1 až 5 stupňov, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami - 2 až 1 stupeň. Bude veterno, na hrebeńoch hôr búrlivý vietor až víchrica. Oblačno až zamračené so snežením, v nižších polohách aj dážď so snehom. Najnižšia nočná teplota 1 až - 4, na juhozápade okolo troch stupňov.

Slovensko potrápi bohatá snehová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

UTOROK

Do našej oblasti bude prúdiť od severozápadu studený morský vzduch. Cez deň postúpi do našej oblasti teplý front. Bude premenlivá, na severe až veľká oblačnosť. Na väčšine územia snehové prehánky alebo sneženie, na severných návetriach hôr aj trvalejšie.

Slovensko potrápi bohatá snehová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od - 3 do 4 stupňov. Fúkať bude severozápadný vietor, v nárazoch miestami až 60 km/h. Nad pásmom lesa miestami víchrica.

Slovensko potrápi bohatá snehová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

STREDA

Cez našu oblasť postúpi smerom na juhovýchod teplý front a za ním k nám začne od západu prúdiť teplejší vzduch. Bude oblačno až zamračené a na väčšine územia sneženie, v nižších polohách postupne aj dážď alebo mrholenie.

Slovensko potrápi bohatá snehová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cez deň menej zrážok a na juhu miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele snehové jazyky a záveje. Cez deň sa bude teplota pohybovať od 2 do 7 stupňov, na severe okolo nuly. V noci bude od - 8 do jedného stupňa. Prevažne bude fúkať západný vietor, na hrebeňoch hôr prudký vietor až víchrica.

ŠTVRTOK

Do našej oblasti bude prúdiť od západu teplý vzduch. Bude polojasno až oblačno, v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Ojedinele slabé mrholenie alebo sneženie s možnosťou tvorby poľadovice. Denná teplota sa bude pohybovať od - 1 do 6 stupňov. V noci bude - 1 až - 6 stupňov. 

Slovensko potrápi bohatá snehová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

PIATOK

V piatok bude počasie v našej oblasti bude ovplyvňovať studený front spojený s tlakovou nížou nad severozápadným Ruskom. Počasie bude podobné predchádzajúcim dňom, bude oblačno a miestami bude snežiť, v nižších polohách aj dážď so snehom. Len ojedinele zmenšená oblačnosť. Teplota cez deň vystúpi na 0 až 5 stupňov, v noci na 0 až - 7 stupňov. 

V Terchovej a v Lutišiach vyhlásili mimoriadnu situáciu

Starostovia obcí Lutiše a Terchová v Žilinskom okrese vyhlásili v súvislosti so snehovou kalamitou v nedeľu popoludní opäť mimoriadnu situáciu. Informoval o tom vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý. Okrem Terchovej a obce Lutiše tak aktuálne platí mimoriadna situácia v Žilinskom kraji v meste Čadca a v obciach Klokočov a Olešná v Čadčianskom okrese. 

Slovensko potrápi bohatá snehová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Územie Žilinského kraja zasiahlo minulý týždeň intenzívne sneženie. Následkom zlých poveternostných podmienok a hustého sneženia kolabovala doprava, na cestách dochádzalo k nehodovým udalostiam, tvorili sa kolóny a viaceré samosprávy mali problémy s odpratávaním snehu či sprejazdnením ciest.

Na horách pozor na lavíny

Vo všetkých slovenských pohoriach platí v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku. 

„Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. Lavínové nebezpečenstvo bude vzrastať vplyvom dnešného sneženia. Najväčším lavínovým problémom je poprefukovaný nový sneh. Nebezpečné budú najmä záveterné strany pohorí severovýchodných, juhovýchodných a východných orientácií, a to najmä v najvyšších polohách. V severnom sektore, odkiaľ nebol sneh odfúknutý, sa vplyvom nízkych teplôt vytvárajú nebezpečné vrstvy snehu. Vyskytovať sa môžu najmä doskové lavíny zo suchého snehu,“ uviedol Krajčí.

Nebezpečenstvo je podľa neho koncentrované do strmých žľabov, kde sú nebezpečné snehové dosky, preveje a vankúše. „Pozor aj na svahy tesne na hranici lesa, kde môžu byť nafúkané vankúše zo snehu, ktorý bol odfúknutý z hrebeňov. V pondelok a v utorok očakávame sneženie s vetrom, čo situáciu bude zhoršovať,“ doplnil Krajčí. ​

Viac o téme: PočasieSneženieVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu