Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slabá úroda hrozna môže zdvihnúť ceny domáceho vína

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Krúpy, dážď a choroby tento rok výrazne znížili úrodu hrozna, jeho pestovatelia hovoria o jednej z najhorších sezón za posledné dve dekády. Pokles produkcie by sa mohol premietnuť aj v cenách vína domácich výrobcov, prípadné zdražovanie by však nemalo byť pre silnú konkurencie príliš výrazné.

"Hrozna je oveľa menej, prepad je približne polovičný," povedal Jaroslav Celleng, konateľ spoločnosti Agro - Movino vo Veľkom Krtíši. Firma podľa neho bude musieť ceny upraviť, no konkurencia vín z južnej Európy výrazné zdraženie nedovolí. "Predpokladám tak do desať percent," dodal Celleng. Možnú úpravu cien nevylúčil ani obchodný riaditeľ Vinárskych závodov Topoľčianky Milan Solár. Či sa však vinárom podarí prípadný rast cien s odberateľmi dohodnúť, je podľa neho neisté.

Hektárové výnosy hrozna sa medziročne znížili na celom území krajiny. Podľa riaditeľky Zväzu výrobcov vína a hrozna Jaroslavy Pátkovej zoberú v tomto roku slovenskí pestovatelia v priemere 2,5 až tri tony hrozna z hektára. Čím dvojpätinový výpadok úrody nahradia, zatiaľ nie je jasné. Hoci maďarský internetový portál Népszabadság Online informoval o stovkách kamiónov odvážajúcich maďarské hrozno do Česka a na Slovensko, žiadny z oslovených slovenských vinárskych závodov dovoz hrozna zo zahraničia nepotvrdil.

"My touto cestou nejdeme, červeného bude dosť a biele zatiaľ nevieme," povedal Ľubomír Zubaj z JM vinárstva v Dolanoch. Pokiaľ bude hrozna málo, dovezú radšej podľa Zubaja hotové víno, ktoré zmiešajú s domácimi odrodami.

Hrozno sa nechystajú dovážať ani vo Veľkom Krtíši či v pezinskej firme Víno Matyšák. "Na akostné vína máme dosť hrozna u zmluvných dodávateľov," tvrdil výrobný riaditeľ firmy Jaroslav Žák.

Kvalita vína z tohoročnej úrody bude podľa Pátkovej iba priemerná, no pomôcť by mohlo dlhšie obdobie slnečného počasia. Hrozno však môžu nechať dozrieť iba pestovatelia, ktorí nemajú vinohrady napadnuté chorobami. Problémom je, že v niektorých vinohradoch sa pleseň šíri rýchlejšie ako sa zvyšuje cukornatosť. Pre daždivé počasie nemohli pestovatelia vojsť do niektorých viníc a hrozno postriekať. Rozmáčaná pôda nedovolí použiť techniku v niektorých lokalitách ani v týchto dňoch pri oberaní strapcov.

Slabší obsah cukru chcú výrobcovia nahradiť vyšším dosladením. "Povolené sú dve percentá, zväz požiadal Európsku úniu prostredníctvom ministerstva pôdohospodárstva o možnosť dosladiť o ďalšieho pol percentá," dodala Pátková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu