Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Úroda obilia najhoršia za posledných 7 rokov, ceny rastú

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úroda obilia na Slovensku bude podľa údajov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) najhoršia za posledných sedem rokov. Slabšiu úrodu ako po iné roky ohlásili aj producenti zemiakov. Horšie výsledky farmárov pravdepodobne prinesú zvýšenie cien značnej časti potravín.

Zdražovanie nevylučujú pekári, chovatelia zvierat a pre zvýšenie cien sladovníckeho jačmeňa ani pivovary. Povedali to zástupcovia spracovateľov.

Zvýšenie cien už avizovali mlynári, múka by mala zdražieť podľa súčasných cien obilia asi o pätinu, čo bude mať vplyv na cenu pečiva. "Keď múka zdražie o 20 percent, cena pečiva sa zvýši v priebehu jedného mesiaca o päť až sedem percent," odhadol výkonný riaditeľ Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Demeter Semančák. Cena potravinárskej pšenice na burzách v minulých týždňoch rýchlo stúpala. Pšenicu s dodaním v septembri napríklad obchodníci ponúkajú za 180 až 200 eur za tonu.

Pokiaľ sa bude naďalej zvyšovať cena sladovníckeho jačmeňa, mierne sa zvýši aj cena piva. "Nebude to však také dramatické, ako avizujú niektoré médiá," tvrdil predseda Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták. Výraznejší rast cien sladovníckeho jačmeňa podľa neho obmedzuje klesajúca spotreba piva v Európe a z toho vyplývajúci menší záujem o komoditu. Farmári v tomto roku zožnú z hektára priemerne 2,72 tony, pričom vlani bol výnos 3,45 tony a za posledných päť rokov bol hektárový priemer dokonca 3,57 tony. Jačmeň sklamal farmárov aj nižšou kvalitou.

Rastúce ceny obilia na trhoch pravdepodobne ovplyvnia na jeseň ceny mäsa. Chovatelia ošípaných avizujú zdraženie o desiatky percent, podľa Juraja Kureka zo Zväzu chovateľov ošípaných však cena za kilogram živých zvierat nevzrastie o viac ako päť percent. "Samozrejme, pokiaľ cena kŕmneho obilia v nasledujúcich týždňoch výraznejšie nestúpne," dodal.

Zatiaľ podľa spracovateľov nie je jasné, za aké ceny sa bude obilie na jeseň predávať a o koľko nakoniec vzrastú ceny potravín. Slovenská produkcia nemá výrazný vplyv na ceny obilnín. Nižšiu úrodu však hlásia aj ostatné európske štáty a napríklad Rusko zakázalo vývoz zrna úplne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu