Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Úroda obilia má byť o 15,8 percenta nižšia ako vlani

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úroda obilia sa na Slovensku medziročne prepadne o 15,8 percenta, dôvodom je najmä nižšia osiata plocha plodín. Vyplýva to z odhadu, ktorý dnes zverejnil Štatistický úrad. Mierne by sa podľa štatistikov mali tiež znížiť hektárové výnosy všetkých obilnín.

Celkovo slovenskí farmári podľa odhadu v tomto roku zožnú z necelých 533 tisíc hektárov osiatej plochy takmer 1,97 milióna ton obilia.

Najväčší prepad, medziročne o viac ako tretinu, očakávajú štatistici pri jačmeni, ktorý farmári namiesto vlaňajších 197 tisíc hektárov pestujú iba na 138 900 hektároch. Osiata plocha poklesla na 349 700 hektárov z minuloročných 380 300 hektárov aj pri najčastejšie pestovanej pšenici. Jediná plodina, ktorej poľnohospodári pestujú viac ako v minulom roku, je ovos, kde výmera vzrástla o 100 hektárov na 17 200 hektárov. Takmer rovnaká zostala medziročne veľkosť osiatej plochy pri repke, ktorú farmári pestujú na 168 400 hektároch.

Štatistici odhadujú mierne nižšie hektárové výnosy pri všetkých obilninách aj repke olejnej. Väčšinou by mali farmári zožať z hektára plochy od jedného do troch percent menej zrna ako vlani, výnimkou je jačmeň s viac ako šesťpercentným poklesom výnosov a ovos, kde podľa odhadu zoberú poľnohospodári z jedného hektára 1,98 tony zrna, čo je medziročný pokles o 8,8 percenta. Priemerný hektárový výnos repky by mal poklesnúť na 2,29 tony z minuloročných 2,32 tony. Vlaňajšia úroda obilnín však patrila v posledných rokoch k najlepším.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu