Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

ŠÚ: Úroda obilia bude o vyše štvrtinu nižšia ako vlani

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úroda obilia sa na Slovensku oproti minulému roku prepadne o vyše štvrtinu, dôvodom je najmä nižšia osiata plocha plodín a nepriaznivé počasie. Vyplýva to z odhadu, ktorý dnes zverejnil Štatistický úrad. Najvýraznejšie podľa štatistikov ubudne jačmeňa, raže a pšenice; znížia sa však hektárové výnosy všetkých obilnín.

Celkovo slovenskí farmári podľa odhadu v tomto roku pozbierajú z necelých 533.000 hektárov osiatej plochy takmer 1,74 milióna ton obilia. To je o 12 percent menej, ako štatistici odhadli pred necelými dvoma mesiacmi. "Celkový pokles u hustosiatych obilnín vyplýva z menšej osiatej plochy o 92.000 hektárov, z nižšej hektárovej úrody o 0,50 tony na hektár a zo zlých poveternostných podmienok," informoval úrad.

Pri porovnaní s odhadom z druhej polovice júna najviac poklesol odhad úrody obilnín v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Najväčší prepad úrody, medziročne o viac ako dve pätiny na 387.610 ton, očakávajú štatistici pri jačmeni, ktorý farmári namiesto vlaňajších 197.000 hektárov pestujú iba na 139.000 hektároch.

Osiata plocha poklesla na 349.700 hektárov z minuloročných 380.300 hektárov aj pri najčastejšie pestovanej pšenici. Urodiť by sa jej malo 1,26 milióna ton, o necelú pätinu menej ako vlani. Medzi plodiny, ktoré poľnohospodári pestujú viac ako v minulom roku, patrí kukurica na zrno, kde výmera vzrástla o takmer 40.000 hektárov na 178.900 hektárov. Sója sa pestuje na ploche o polovicu väčšej ako vlani, vzrástla aj osiata plocha hrachu na zrno.

Takmer rovnaká zostala osiata plocha repky, ktorú farmári pestujú na 168.300 hektároch. Štatistici odhadujú nižšie hektárové výnosy pri všetkých obilninách. V priemere by mali farmári zožať z hektára plochy o 13 percent menej zrna ako vlani. Najvýraznejšie, o takmer štvrtinu, sa zhoršila podľa odhadu úroda raže. O necelú pätinu sa prepadol aj výnos na hektár pri ovse či jačmeni. Sója naopak zaznamenala len zanedbateľný pokles.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu