Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na juhu začala žatva, úroda je slabšia ako vlani

Minuloročná žatva v Dubovanoch
Minuloročná žatva v Dubovanoch

LUČENEC - V južných okresoch Slovenska sa v uplynulých dňoch začala žatva. Oproti minulosti sa posunula pre chladné a daždivé počasie približne o desať dní, vyplýva z ankety medzi poľnohospodármi. Farmári zobrali časť úrody jačmeňa a repky napríklad v okolí Lučenca či Komárna, hektárové výnosy sú zatiaľ nižšie ako vlani. Slabšiu úrodu obilia očakáva aj Štatistický úrad.

Približne 70 hektárov, čo je asi polovica osiatej plochy ozimného jačmeňa, už zožali vo firme Filagro plus vo Fiľakove. "Výnos je zatiaľ okolo troch ton z hektára," povedal výrobný riaditeľ firmy Milan Lošťák. Úrodu však zatiaľ nezobrali z podmáčaných plôch, kde budú výnosy pravdepodobne nižšie. V priemere okolo dvoch ton jačmeňa z hektára sa urodilo firme Agrotom Tomášovce. "Je to o dosť horšie ako vlani," zhodnotil doterajšie výsledky žatvy agronóm Ondrej Paučo.

Podľa minulotýždňového odhadu Štatistického úradu sa úroda obilia na Slovensku medziročne zníži o 15,8 percenta. Dôvodom je najmä nižšia osiata plocha plodín, mierne by sa podľa štatistikov mali tiež znížiť hektárové výnosy všetkých obilnín. Celkovo slovenskí farmári podľa odhadu v tomto roku zožnú z necelých 533.000 hektárov osiatej plochy takmer 1,97 milióna ton obilia.

Hektárové výnosy a celkovú úrodu poznačili výdatné dažde a záplavy. Farmárom voda poškodila 300.000 hektárov poľnohospodárskej pôdy, čo je 15 percent z celkového pôdneho fondu. Niektoré polia zostali neosiate, na ďalších rastliny uhynuli. Škody nahlásilo podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory 636 poľnohospodárskych podnikov, vyše polovica z nich uviedla viac ako 70-percentné poškodenie úrody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu