Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výskum vedcov odhalil hrozivú pravdu: Znečistené ovzdušie vraj narúša DNA v spermiách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Znečistené ovzdušie má vplyv na zhoršenie genetických vlastností spermií, konkrétne na integritu chromatínu, teda komplexu DNA a niektorých proteínov. Potvrdil to výskum českých vedcov, ktorého výsledky 2. septembra na tlačovej konferencii Rady pre životné prostredie Akadémie vied ČR v Prahe predstavil vedec Jiří Rubeš.

Vedci objavili šokujúcu príčinu potratov u žien: Aj TOTO môže spôsobiť, že dieťa nedonosíte

Výskumníci sledovali vplyv ovzdušia na funkčné a genetické vlastnosti spermií u skupín mestských strážnikov v Ostrave, Prahe a v Českých Budějoviciach. V Ostrave výskumníci preukázali najväčší rozdiel v rámci dvoch rôznych období. Rubeš uviedol, že plodnosť mužov je veľmi zraniteľná, pričom vplyv má prostredie, v ktorom sa človek pohybuje, tiež životný štýl či profesia. Preto vedci vykonali výskum medzi mestskými strážnikmi - nefajčiarov, ktorých vyšetrili v dvoch obdobiach - na jar a na jeseň 2019. Vedci pracovali s údajmi, keď priemerná štvrťročná koncentrácia karcinogénneho PAU benzo[a]pyrénu v ovzduší v Ostrave v 1. štvrťroku predstavovala 4,6 ng/m3, zatiaľ čo za 3. štvrťrok 0,6 ng/m3. V Prahe a Českých Budějoviciach boli tieto hodnoty výrazne nižšie.

V dvoch rôznych obdobiach odobrali vzorky od 65 mestských strážnikov. Rôzna miera znečistenia sa potom podľa vedca odrazila v narušení chromatínu v spermiách u sledovaných vzoriek. V prípade Ostravy tím zistil, že medián narušenia chromatínu predstavoval 22,6 percenta na jar a 18,6 percenta na jeseň, čo označili za veľmi významný rozdiel. V Českých Budějoviciach potom boli podľa Rubeša namerané hodnoty ohľadom poruchy DNA hraničné, zdôraznil však, že tam pracovali s malým množstvom vzoriek. V prípade Prahy podotkol, že rozdiely neboli štatisticky významné. Výsledky projektu podľa neho však jasne preukazujú, že znečisťujúce látky v ovzduší podstatne prispievajú k narušeniu DNA v spermiách. Zhoršená oplodňovacia schopnosť bola doteraz popísaná u mužov s viac ako 15 percentami spermií s narušeným chromatínom. Nad 25 percent je podľa vedcov už zistená výrazná strata schopnosti oplodnenia.

Depresia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšia časť štúdie sa zamerala na biologický monitoring strážnikov a ich zaťaženie škodlivými chemickými látkami. Podľa Jany Pulkrabovej z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe výskum preukázal zvýšené hladiny hydroxylovaných metabolitov polycyklických aromatických uhľovodíkov v moči ostravských strážnikov. Tieto látky sú podľa vedcov sledované napríklad z dôvodu ich karcinogénnych účinkov. Pulkrabová však podotkla, že z tela sa vylučujú pomerne rýchlo.

Výskumy boli uskutočnené v rámci projektu Zdravé starnutie v priemyselnom prostredí. Riešia hodnotenia vplyvov vybraných rizikových faktorov životného prostredia a životného štýlu na zdravie a starnutie populácie v priemyselnom regióne. Projekt trvá od roku 2018 do roku 2023. Vedci 2. septembra v Prahe predstavili výsledky prvých výskumov.

Viac o téme: VýskumSpermieZnečistené ovzdušieVplyv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu