Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rodičia, pozor! Je známy nový symptóm nákazy KORONAVÍRUSOM u detí: Sledujte ho po návrate späť do škôl

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP, Getty Images)

LONDÝN - Experti varujú, že nechuť do jedla by mohol byť novým symptómom nákazy koronavírusom. Národná zdravotnícka služba tento príznak dala na zoznam nových symptómov ochorenia. Rodičia by mali sledovať apetít najmä u mladších detí po návrate späť do škôl, kde existuje väčšie riziko nákazy.

Národná zdravotnícka služba okrem kašľu, horúčky, straty chute či čuchu na zoznam symptómov nákazy zaradila aj stratu apetítu. Ukázalo sa, že jedným z príznakov ochorenia môže byť nechuť do jedla. Rodičia by tak mali zvýšiť opatrnosť a sledovať zdravotný stav svojho dieťaťa, obzvlášť po nástupe do školy.

11 ZNAMENÍ, že ste prekonali nákazu KORONAVÍRUSOM bez toho, aby ste o tom vedeli

Podľa štúdia COVID-19 nezabíja zdravé deti a závažný priebeh ochorenia je u detí zriedkavý. Tim Spector, profesor genetickej epidemiológie na King's College London, povedal, že u detí sa prejaví približne päť príznakov, ktoré nie sú totožné s "dospeláckymi" príznakmi.

Rodičia, pozor! Je známy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

5 najčastejších príznakov u infikovaných detí

Medzi päť najčastejších príznakov u nakazených detí mladších ako 18 rokov patria bolesti hlavy, únava, horúčka, bolesť v krku a strata chuti do jedla, uviedol Spector. Údaje získal prostredníctvom aplikácie Covid Symptom Tracker.

„Symptómy detí sa líšia od piatich najčastejších, ktoré evidujeme u dospelých, medzi ktoré patrí spravidla kašeľ, dýchavičnosť a strata čuchu. V skutočnosti je dôležité si uvedomiť, že strata chuti do jedla a únava sú rovnako závažné ako bolesti hlavy,“ podotkol Spector.

Rodičia, pozor! Je známy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zároveň dodal, že v súčasnosti nie sú jasné rozdiely medzi deťmi na základnej a strednej škole. „Kožné vyrážky sme zachytili tiež ako celkom bežný symptóm u detí. Tieto vyrážky sa môžu vyskytnúť pred akýmikoľvek inými príznakmi,“ skonštatoval Spector.

Paul Hunter, profesor medicíny na Norwich Medical School, prezradil, že príznaky sú rôzne v závislosti od vekovej kategórie pacienta. Zdá sa teda, že už neexistujú "univerzálne" príznaky. „U obyvateľov domovov dôchodcov sme zistili, že relatívne málo z nich má klasickú triádu a často sa sťažujú na celkom nešpecifické príznaky. Myslím si, že to isté bude pravdepodobne platiť aj u detí,“ dodal Hunter.

Viac o téme: NákazaDetiPríznakyCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu