Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Desať príznakov, že čoskoro budete rodiť: O niektorých ste možno vôbec nevedeli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Pôrodná asistentka upozorňuje na desať príznakov, ktoré sú typické pre nastávajúce mamičky v poslednom trimestri tehotenstva. Patria k najbežnejším prirodzeným javom, ktorými sa ženské telo pripravuje na veľkú udalosť a signalizujú, že pôrod sa už blíži.

Hoci si mnohí myslia, že tým najtypickejším príznakom blížiaceho sa pôrodu je odtečenie plodovej vody, podľa odborníkov sa tak stane len 15 percentám nastávajúcich matiek. Je tu však veľa iných predpôrodných symptómov, s ktorými sa stretávajú oveľa častejšie. Tie nastupujú už na začiatku posledného trimestra. Desať najbežnejších vymenovala pre portál kidspot.com.au pôrodná asistentka Jane Barryová z Austrálie.  

 1. Bolesti v dolnej časti chrbta

Tehotné ženy zápasia s bolesťami chrbta zvyčajne počas celého tehotenstva. V poslednom trimestri sa však môže ešte stupňovať. Dôvodom je poloha plodu, ktorý vyvíja tlak na bedrové platničky.

2. Častejšie návštevy toalety

Zvýšená potreba močenia môže byť spôsobená pohybmi hlavy dieťaťa, ktoré tlačí na panvovú oblasť a vytvára tak väčší tlak aj na močový mechúr. 

Desať príznakov, že čoskoro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Náhla potreba upratať dom

Jedného rána sa nastávajúce mamičky zobudia a ihneď pocítia potrebu zbaliť si veci do pôrodnice a upratať celý byt či dom. Ide o prirodzený pocit, ktorý sa nazýva aj "príprava hniezda". Rodičky chcú týmto spôsobom pripraviť "hniezdočko" pre svoje bábätko.

4. Ťaživý pocit v oblasti panvy

Niektorým ženám môže tesne pred pôrodom opuchnúť vulva a mnohým sa tvoria v jej oblasti aj kŕčové žily. Ide o reakciu na zvýšenú hmotnosť dieťaťa a množstvo tekutiny. Príčinou môže byť aj väčší objem krvi a hormonálne zmeny.

5. Odľahčenie v panvovej oblasti

Zatiaľ čo niektoré ženy cítia v oblasti panvy zaťaženie, iné sa môžu cítiť oveľa ľahšie, keď dieťa postupne klesá. Vtedy pôsobí ich bruško opadnutým dojmom, ale iba preto, lebo dieťatko sa už pripravuje na svoj príchod. 

Desať príznakov, že čoskoro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

6. Pocit, že sa niečo stane

Mnoho žien uvádza, že čím je termín pôrodu bližší, tým častejšie majú pocit, že sa niečo stane. Niektoré na tento moment túžobne čakajú, iné by najradšej ani nevychádzali von. Upokojiť myseľ žien môže aj zdržiavanie sa v blízkosti domova.

7. Bolesť krčka maternice

Táto bolesť sa dá ťažko definovať, ale ženy ju najčastejšie prirovnávajú k pocitu, keď si nesprávne aplikujú tampón. Pred pôrodom túto bolesť vyvoláva mäknutie a rozťahovanie krčka, ktorý sa už pripravuje na pôrod.

8. Pravidelnejšie Braxtonove-Hicksove kontrakcie

Tieto kontrakcie sú známe aj ako "cvičné". Sú výsledkom kombinácie sporadického sťahovania a relaxácie maternicového svalu. Ide o prirodzený jav a nesignalizujú, že budete rodiť. Tieto kontrakcie sa pravidelnejšie objavujú v poslednom štádiu tehotenstva. 

Desať príznakov, že čoskoro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

9. Časté budenie

Napriek tomu, že nemáte žiadne zdravotné problémy, pred pôrodom sa môžete častejšie budiť, pretože telo sa pripravuje na to, čo príde. Môžete byť preto o niečo citlivejšia.

10. Výtok

Výtok z pošvy pred pôrodom znamená, že sa vám začína otvárať krčok maternice. Objavuje sa zvyčajne dva týždne pred začiatkom pôrodu.

Viac o téme: PôrodTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu