Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci skúmali 16 vecí, ktoré nechávame v aute: Po ich zisteniach to už viac neurobíte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Nedávna štúdia zistila, že autá sú živnou pôdou pre choroboplodné zárodky. Po tomto zistení by ste v aute nemali nechávať len domácich miláčikov, ale aj rôzne predmety, ktoré bežne používate. Vyhýbať sa konzumácii jedla a nápojov vo vašom aute sa ale nemusíte, odkazujú experti.

Štúdia, ktorú uskutočnil mikrobiologický tím na London Metropolitan University v mene leasingovej spoločnosti Leasing Options, zistila, že vo veciach, ktoré každodenne používate, sa už po niekoľkých dňoch začnú množiť nebezpečné zárodky. Hrozba je aktuálnejšie predovšetkým v letnom období, kedy môže teplota v aute dosiahnuť aj 33 stupňov Celzia.

Vedci skúmali celkovo 16 položiek a našli choroboplodné zárodky na slnečných okuliaroch, toxickú pleseň na taškách a životu nebezpečné baktérie na minciach. Prekvapivo sa ukázalo, že najviac škodlivých baktérií sa nevyskytuje na jedle a nápojoch, ktoré v aute necháte.

Vedci skúmali 16 vecí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Slnečné okuliare či mince už v aute nenechávajte

Hrozbou sú najmä slnečné okuliare, oblečenie do telocvične či účtenky alebo mince obsahujú baktérie, ktoré môžu spôsobiť infekcie a ťažkosti najmä ľuďom s katétrom alebo inými chirurgickými implantátmi. Experti ďalej predpokladajú, že okuliare sú často vysoko kontaminované baktériami staphylococcus epidermidis, ktoré môžu spôsobiť infekcie tým, ktorí majú oslabený imunitný systém.

Baktérie serratia marcescens sa zase vyskytujú napríklad na psích hračkách, ktoré sú počas dlhej cesty autom s domácim miláčikom niekedy nevyhnutné. Vyskytujú sa najmä vo vlhkých podmienkach a môžu spôsobiť rôzne ochorenie. Okrem toho sú odolné voči antibiotikám.

Vedci skúmali 16 vecí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Baktérie nachádzajúce sa na taškách obsahujú zelenú pleseň, ktorá je toxickou látkou, ktorá môže byť nebezpečná pre dýchacie cesty, obzvlášť ak máte astmu alebo rôzne druhy alergií. V aute by ste si určite nemali zabudnúť ani oblečenie do telocvične. Vedci tvrdia, že už po pár dňoch sa na týchto kúskoch začnú tvoriť choroboplodné zárodky.

Mikrobiologický tím navyše zistil, že mince v sebe ukrývajú život ohrozujúce baktérie spojené s superbaktériami. Mince sú zjavne "živnou pôdou pre škodlivé baktérie" s "mnohými mikroorganizmami prosperujúcimi na kove", odkazujú experti. Pleseň rastie aj na bločkoch, čo môže spôsobiť podráždenie dýchacích ciest.

Pozor si treba dávať aj na plastové fľaše, zbytočne ich v aute nenechávajte a už vôbec z nich na druhý deň nepiť. V prostredí s vysokou teplotou totiž uvoľňujú toxické chemikálie. 

Viac o téme: AutoNebezpečenstvoBaktériePredmety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu