Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vedci objavili šokujúcu príčinu potratov u žien: Aj TOTO môže spôsobiť, že dieťa nedonosíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Výskum lekárov z Imperial College v Londýne potvrdil, že nekvalitné spermie sú jedným z ďalších faktorov, ktoré môžu zapríčiniť spontánny potrat. Výsledky štúdie publikované v časopise Clinical Chemistry tak zmenili pohľad na príčiny potratov, ktoré boli doteraz pripisované najmä ženám a ich zdravotným problémom.

Hľadanie príčin potratov sa začína u žien a väčšinou súvisí s infekciami alebo inými zdravotnými problémami. Odborníci sa však touto problematikou zaoberali aj z inej strany a pri nevysvetlených opakovaných potratoch začali skúmať spermie mužov. Počas výskumu v londýnskej nemocnici  St. Mary's Hospital analyzovali spermie päťdesiatich mužov, ktorých partnerky potratili, a porovnali ich so šesťdesiatimi vzorkami mužov, ktorých partnerky neprešli touto bolestivou skúsenosťou.

Vedci objavili šokujúcu príčinu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výsledky potvrdili, že muži žien, ktoré v minulosti potratili, mali v spermiách štvornásobne vyšší podiel reaktívnej formy kyslíka. Zvýšená hladina tohto kyslíkového radikálu pôsobí v tele toxicky, narúša štruktúru makromolekúl a poškodzuje bunkové membrány. 

Vedci objavili šokujúcu príčinu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Problematika potratov je už tradične spájaná najmä so zdravotnými problémami žien, čo sa v mnohých prípadoch aj potvrdilo. Naša štúdia ale dokázala, že potraty úzko súvisia aj s kvalitou spermií," uviedla vedúca výskumného tímu, doktorka Channa Jayasenaová. Podľa nej je teraz nevyhnutné zamerať sa na vývoj liekov znižujúcich oxidačný stres, ktorý vplýva na DNA mužov, a je potrebné hľadať najmä príčiny vedúce k vzniku takého vysokého podielu kyslíkového radikálu v ich pohlavných bunkách. "Dôležitú úlohu v tomto smere určite zohráva aj životný štýl potenciálnych otcov," uzavrela Jayasenaová. 

Viac o téme: PotratSpermie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu